Nieuw Ottolenghi-kookboek: OTK Extra Lekker, met overzicht van alle ingrediënten!

Yes — weer een nieuwe Ottolenghi! 

Het concept draait deze keer rond de extra’s: een techniek, een smaakcombinatie of een idee, die een recept net dat beetje spannender maken. Het boek kwam tot stand samen met Noor Murad en de hele Ottolenghi Test Kitchen.

Sommige recepten bieden zelfs nog meer, iets dat je steeds opnieuw kan gebruiken met onbeperkte mogelijkheden in toekomstige maaltijden: een saus, een crunchy topping, een marinade, een dressing… Met deze extra’s kan je je koelkast en kasten vullen en bij elke maaltijd tevoorschijn toveren om je borden te verfraaien met textuur en kleur, zuur en warm — kortom alle magische smaakbommen die een goed gerecht echt geweldig maken.

Vooraan in het boek vind je voor het gemak al die extra’s handig gesorteerd volgens waar je ze zoal allemaal op of bij kan gebruiken. Achteraan staan dan weer de recepten georganiseerd volgens hoeveel werk ze vergen, de wow-factor, kindvriendelijkheid, hoofd- of bijgerecht, vegetarisch of veganistisch. En zoals altijd zijn er ook een aantal maaltijdsuggesties.

Daartussenin vind je 6 hoofdstukken, elk gewijd aan een bepaalde groep bijgerechten of een techniek:

Een beetje funk

Funk, dat is: zuur, wrang, pittig, prikkelend en een beetje vreemd. En natuurlijk is er altijd dat element van verrassing, het onverwachte. Funk betekent meestal ook tijdrovend omwille van het rijpingsproces, maar in dit hoofdstuk wordt gepoogd de funk-smaak te creëren zonder de wachttijd.

Heel veel saus

Dit hoofdstuk werd helemaal opgebouwd rond sauzen. Een saus, dat is elke bereiding — vloeibaar of semi-vloeibaar — die vocht en smaak toevoegt aan een gerecht. Het is dan ook geen verrassing dat dit hoofdstuk het grootst is, met dips, chutneys, jus, dressings, aiöli’s, sauzen en boters. Allemaal smeerbaar, dipbaar, gietbaar en lepelbaar.

Crunch time

De woorden ‘krokant’ en ‘knapperig’ behoren tot de best verkoopsargumenten voor voeding. Ze bereiden je voor op een uitbarsting van knapperigheid. Naast uitzicht, geur en smaak maakt geluid immers onmiskenbaar deel uit van de totale eetervaring. Dit is dus met voorsprong het luidste hoofdstuk in dit boek.

Iets fris

Salsa’s, pesto’s, gremolata’s, kruiden, citroen, limoen… Alles wat fris, levendig, groen en pittig is. Om te verlichten en op te fleuren, op te tillen en zetje te geven. Om zelfs de meest eenvoudige gerechten tot leven te brengen. 

Een flinke scheut olie

Dit hoofdstuk draait dan weer helemaal om de ontelbare manieren waarop we olie, of boter natuurlijk, gebruiken om ons voedsel meer smaak te geven. Als een infusie, als een kruidenolie, als….

Basis topdesserts

Zoals de titel al laat vermoeden, gaat het hier om een aantal basisvaardigheden. Als je eenmaal de basis hebt gelegd, kent je bakkunst geen grenzen meer. Ieder recept in dit hoofdstuk is daarom afgeleid van een basistechniek en vervolgens uitgebreid met extra smaakcombinaties. 

Ingrediënten

Er duiken weer heel wat bekende ingrediënten op die niet zo gangbaar te vinden zijn. De meeste hebben wij natuurlijk in huis!

Blikjes, flesjes en bokalen
Appelazijn
Balsamico-azijn
Geroosterde sesamolie
Ghee
Gochujang
Kappertjes
Kewpie mayonaise
Kokosolie
Opgelegde citroenen
Rijst(wijn)azijn
Rijstazijn
Rodewijnazijn
Rozenharissa
Rozenwater
Sesamolie
Sojasaus
Tahini
Tamarindepasta
Tomatenpuree
Vissaus
Wasabipasta
Witte miso
Wittewijnazijn

Kruiden & specerijen
Ajowanzaad
Aleppo chilivlokken
Allspice-piment
Ancho chili
Steranijs
Cascabel chili
Chilipoeder
Chipotle chilivlokken
Currypoeder
Dukkah
Fenegriekzaad
Gedroogde uienvlokken
Geel mosterdzaad
Gemberpoeder
Gerookt mild paprikapoeder
Gerookt pikant paprikapoeder
Kaneelpoeder
Kaneelstokjes
Kardemom
Karwijzaad
Kashmirichili
Knoflookvlokken
Komijnzaad
Korianderzaad
Kurkuma
Nigellazaad
Nootmuskaat
Oregano
Paprikapoeder
Rodepaprikavlokken
Rozenblaadjes
saffraan
Sumak
Tijm
Urfachili
Vanilleëxtract/pasta
Vanillestok
Venkelzaad
Za’atar
Zoutvlokken
Zwart mosterzaad
Zwarte limoenen

Peulvruchten en granen
Bulgur
Cannellini
Chana dal
Favabonen
Gele spliterwten
Groene spliterwten
Jasmijnrijst
Kikkererwten
Kikkererwtenmeel
Limabonen
Mung dal
Orzo
Panko
Parelcouscous
Puy-linzen
Rijstbloem
Sobanoedels
Tarwevermicellinestjes
Zwarte bonen
Zwartoogbonen

Bakken
Bakpoeder
Esdoornsiroop
Maïsbloem
Polenta
Sultanarozijnen
Vloeibare honing

Vlees, vis & zuivel
Nori-vlokken
Tonijn in olijfolie

Noten & zaden
Kokosrasp
Kokosflakes
Pijnboompitten
Pistachenoten
Wit sesamzaad
Zwart sesamzaad

Veel plezier met het boek!

, ,

Nieuw: Al Arz Tahini

Blog, Producten
Goed nieuws: we hebben de langverwachte tahini van Al Arz op voorraad! De absolute favoriet van Yotam Ottolenghi is een Israëlische tahini, die wat dikker en romiger dan sommige andere…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!