Falastin, het nieuwe kookboek van Sami Tamimi (die samen met Yotam Ottolenghi ook Jeruzalem publiceerde) en Tara Wigley, is een ontzettend mooi en smakelijk boek, waar ook Ottolenghi helemaal fan van is. Het boek is een ode aan de keuken van Palestina, en barst van de smaak.
Net zoals in Ottolenghi’s Simpel, zijn er verschillende ingrediënten die daarbij het verschil maken. Ik ben er dus eens grondig doorgegaan, en heb getracht te inventariseren wat nu precies die unieke ingrediënten zijn. Ik kwam op volgende top 20 uit (basisingrediënten zoals peper, zout, look… niet meegerekend):
- Gemalen komijn
- Tahini
- Aleppo-pepers
- Allspice (ook wel piment genoemd)
- Sumak
- Kurkuma
- Korianderzaad
- Kippenbouillon
- Ciderazijn
- Maïsbloem
- Komijnzaad
- Kikkererwten
- Rozenwater
- Baharat
- Oranjebloesemwater
- Sesamzaad
- Za’atar
- Zoet paprikapoeder
- Kardemompeulen
- Granaatappelmelasse
Daarnaast krijgen volgende ingrediënten ook nog een eervolle vermelding wegens niet altijd even evident om te vinden:
- Nigella-zaden
- Basmati-rijst
- Dadelmelasse
- Groene linzen
- Gerookt paprikapoeder
- Saffraan
- Gemalen kardemom
- Opgelegde citroenen
- Gedroogde rozenblaadjes
- Okra
- Venkelzaad
- Rozenharissa
- Urfa-pepers
- Tamarindepasta
- Gedroogde Iraanse limoenen
- Karwij
- Orzo
- Orecchiette
Ik ga in elk geval aan de slag met de recepten uit het boek, dus er komen ongetwijfeld nog meer artikels aan!