Okonomiyaki: de Japanse hartige pannenkoek

Wat zijn wij blij dat street food uit Japan — ondanks het reisverbod — meer en meer de weg vindt naar Europa. Nieuwe ontdekking: okonomiyaki. Een hartige pannenkoek uit de regio van Osaka. Het woord okonomi betekent letterlijk ‘wat je wilt’, en yaki ‘gebakken’. Een exotische naam dus voor een restjesomelet. En het haalt de druk ook wat van de ketel om een authentiek Japans gerecht te maken: je krijgt vrijgeleide om loco te gaan met je favoriete Japanse ingrediënten!

Wat moet er wel zeker in je okonomiyaki zitten?

  • eitjes;
  • bloem
  • dashi (Japanse bouillon — daarover zo meteen meer);
  • geraspte kool;
  • okonomi-saus.

Je maakt eerst een beslag, waar je dus ook nog ingrediënten naar eigen voorkeur aan kan toevoegen. Dat beslag bak je op een teppan-plaat, maar in een anti-kleefpan lukt ook prima! Als de hartige pannenkoek klaar is, bestrijk je die met okonomi-saus. Dat is een zoete rokerige saus die je nog het beste kan vergelijken met barbecuesaus. En tenslotte werk je af met toppings naar keuze. Japanse Kewpie mayonaise mag alvast niet ontbreken. En katsuobushi, dat zijn gedroogde bonito- of tonijnvlokken. Door het contact met de warme okonomiyaki beginnen die als het ware te ‘dansen’, een leuk zicht!

Het gerecht werd uitgevonden (of eerder: uitgepuurd) tijdens de Tweede Wereldoorlog, door het tekort aan rijst in Japan. Er bestaan ook vele regionale variaties. Een andere stijl is die van Hiroshima, waarbij de ingrediënten eerder in laagjes worden opgestapeld, dan dat alles gemengd wordt.

Een van de grootste smaakmakers van de okonomiyaki is dashi. Dat is een krachtige Japanse bouillon op basis van kombu (kelp of zeewier) en katsuobushi. Dashi is heel gemakkelijk om zelf te maken, maar het vraagt wat tijd. Laat dus enkele uren op voorhand alvast die kombu-vellen weken. Handige tip: na het maken van dit gerecht, had ik nog behoorlijk veel dashi op overschot: vries de rest in in ijsblokvormpjes voor een volgende keer dat je okonomiyaki maakt. En bij ons vind je ook kant-en-klare dashi in poedervorm. Ook altijd handig natuurlijk!

Ingrediënten

Ontbijt of lunch voor 2 personen 

  • 4 eieren;
  • 150 gr bloem;
  • ¼ kl bakpoeder
  • ½ kl zout;
  • 120 ml dashi (water kan ook, maar dan verlies je wel wat de authentieke smaak);
  • 150 gr witte kool, fijngehakt of geraspt;
  • 8-tal plakjes ontbijtspek;
  • 3 lente-uitjes;
  • peper;
  • rijstolie (of een andere olie om in te bakken).

Toppings:

Bereiding

Snij de lente-uitjes in ringen. Breek de eieren in een kom en meng met de bloem, dashi, bakpoeder en zout. Roer er de witte kool en de helft van de lente-ui door. Kruid met peper.

Van het beslag kan je 2 kleine of 1 grote okonomiyaki maken.

Verhit een anti-kleefpan met wat vetstof en schep hier het beslag in. Schik er de plakjes spek bovenop. Laat 6-8 minuten bakken op een matig vuur. Draai de okonomiyaki voorzichtig om (tip: laat in een bord glijden en draai dan terug om in de pan) en laat nog 6-8 minuten bakken, tot het spek mooi doorbakken is.

Bestrijk de okonomiyaki met okonomi-saus. Laat kort intrekken. Spuit er nog wat extra okonomi-saus over, kewpie mayonaise en werk af met katsuobushi-vlokken, furikake en de rest van de lente-uitjes. Serveer lauw-warm.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu
Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!