Weinig is meer ontspannend dan op een winterse dag zelf misosoep maken (én drinken). De kant-en-klare variant uit de Oosterse supermarkt kan ook smaken, maar zelf maken geeft toch meer voldoening.
Er komen wat stappen bij kijken, maar moeilijk is het allemaal niet.
Ingrediënten
-
1 vel kombu
-
25g katsuobushi (bonitovlokken)
-
1 eetlepel wakame
-
125g tofu, in blokjes gesneden
-
60g witte miso
-
1 dun gesneden lenteuitje
Bereiding
- Doe de kombu met 1 liter water in een pan. Laat de kombu een halfuur rusten tot hij zacht is.
- Verwarm op een gemiddeld vuur, en haal de pan meteen van het vuur als het water kookt. Haal de kombu eruit en gooi weg.
- Voeg de bonitovlokken toe en roer ze onder.
- Breng zachtjes aan de kook, zet het vuur terug wat minder en laat 5 minuten rustig borrelen.
- Haal van het vuur en laat 15 minuten afkoelen in de pan. Het resultaat is verse dashi.
- Laat intussen de wakame met drie eetlepels water in een kommetje wellen gedurende 15 minuten.
- Haal de dashi door een fijne zeef, doe terug in de pan met de tofu en wakame en breng terug tot aan het kookpunt.
- Haal de pan van het vuur.
- Doe de miso in een zeef, breng die onder water en roer tot het meeste is opgelost. Duw de rest door de zeef.
- Verdeel over de borden en werk af met de lenteuitjes.
Smakelijk!