Zalm teriyaki maken

Zalm teriyaki is een Japans gerecht dat over de hele wereld ontzettend populair is – ook bij kinderen, omwille van de zoete smaak van de saus. Gegarandeerd een hit!

Teriyaki is een kooktechniek waarbij vis, vlees of gevogelte wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus, suiker en rijstwijn, waardoor het geheel een mooie glans (teri) krijgt. In Japan is teriyaki vooral populair bij vis (zalm, tonijn, forel, makreel…), maar bv. ook kip, eend, varken of lam wordt regelmatig op deze manier bereid.

De basisingrediënten van de saus zijn sojasaus, bruine suiker (of honing), en sake (en/of mirin, een Japanse rijstwijn vergelijkbaar met sake, maar met minder alcohol). Je kan natuurlijk ook kant-en-klare teriyaki-saus gebruiken als je gehaast bent.

Soms worden ook gember en/of look toegevoegd, en het finale gerecht wordt vaak gegarneerd met lenteuitjes en (geroosterde) sesamzaadjes.

Ingrediënten

 • 250ml Japanse sojasaus (shoyu)
 • 250ml mirin
 • 125ml sake
 • 125g bruine suiker
 • 500g zalm (voor 4 personen)
 • sesamzaadjes
 • enkele stukjes gember en een teentje look (voor de liefhebbers)

Hoe ga je te werk?

 1. Doe de sojasaus, mirin, sake en bruine suiker in een kookpan en hou gedurende 20 minuten rond het kookpunt tot alles is gereduceerd tot pakweg 1/3 van het origineel volume; de saus moet duidelijk aan lepel blijven plakken. Wie dat wil, kan ook gember en/of look meekoken voor extra smaak. Die vis je er best op het eind weer uit.
 2. Bak de zalm op het vel op hoog vuur, en zet dat daarna zachter. Idealiter is de zalm nog net rauw/roze in het midden.
 3. Bestrijk de zalm met de teriyaki-saus en bestrooi met sesamzaadjes.
 4. Serveer met rijst en groenten (avocado, komkommer, lenteuitjes…).

,

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!