Een plank vol Spaanse tapas 馃嚜馃嚫

Foodtrend gespot: rijkelijk gevulde charcuterie boards: een houten plank royaal belegd met allerlei lekkers voor de apero, in een welbepaald thema. Het ziet er fantastisch uit, is helemaal niet zo moeilijk om te maken en het is lekker feestelijk. 脡n we hebben er heel wat uitstekende producten voor in huis. We wagen ons aan een Spaanse tapasplank, met enkele echte klassiekers en enkele exclusieve Spaanse topproducten.

Wat ligt er op onze plank?

  • Banderillas: ook gekend als聽pinchos de encurtidos, zijn koude tapas gemaakt van kleine ingelegde groenten op een stokje. Ze zijn ook bekend als聽gildas of聽piparras聽en bestaan uit olijven, uitjes, augurken, guindilla-chilipepers en paprika. Fris en toch pittig!
  • Olijven: Er bestaan verschillende Spaanse olijfsoorten, waarvan Arbequina en Manzanilla de meest bekende zijn. Arbequina zijn kleine, zachte olijfjes, oorspronkelijk uit Arbeca in Cataloni毛, maar de olijfbomen zijn tegenwoordig overal in Spanje te vinden. De Manzanilla-olijf, oorspronkelijk uit Sevilla en Extramadura, is een groene olijf die groter en wat steviger is. Het is d茅 klassieke martini-olijf. De naam betekent letterlijk appeltje in het Spaans, en komt van de ronde vorm. Wil je een onbekendere olijf op je plank? Ga dan voor de Gordal. De Gordal-olijf is een juweeltje聽uit Andalusi毛. Het gaat om een olijf die veel groter is dan de Arbequina of Manzanilla, de Gordal is smaakvol, vlezig en komt pikant het best tot zijn recht.
  • Vis: visconserven mogen natuurlijk ook niet ontbreken! Wij kozen voor de sardinillas van Yurrita. Afhankelijk van de grootte van de sardines worden ze kleine sardientjes of sardinillas, dan wel sardines genoemd. Kleine sardientjes zijn milder van smaak dan de 鈥榞rote鈥 sardines. De sardientjes worden voorzichtig van de kop ontdaan en schoongemaakt. Daarna worden ze gekookt en in de presentatievorm gelegd en ingeblikt. Ze zijn heerlijk zacht, graatloos en smelten zo in je mond. Maar we hebben nog een h茅茅l uitgebreide collectie visconserven op onze website, ontdek ze allemaal hier (alleen al voor hun prachtige verpakkingen) en kies je favoriet!
  • Charcuterie: naast vis gaat er in Spanje doorgaan ook wat vlees op de plank. Wij kozen voor de verrassende Cr猫me van Jam贸n Ib茅rico van Ibertos. En plakjes chorizo mogen natuurlijk ook niet ontbreken!
  • Kaas: d茅 Spaanse kaas bij uitstek is Manchego. Afkomstig uit La Mancha en gemaakt van schapenmelk. Snij in puntjes. En daarbij past vijgenbrood, een typische snack uit de Spaanse keuken, gemaakt op basis van een deeg van droge vijgen. Het heeft een warme, volle smaak van zongerijpt fruit, met tonen van anijs, suiker en speculaas. De structuur heeft een aangename bite.
  • Pimientos de Padr贸n: een echte typische Spaanse tapa. Padr贸n-pepers komen uit Galici毛, maar zijn gelukkig tegenwoordig ook bij ons vrij gemakkelijk vers te vinden. Ze zijn meestal vrij mild van smaak (er bestaan ook pittigere soorten) en zijn heel gemakkelijk om klaar te maken. Verhit een goede scheut olijfolie (tip: gebruik eens gerookte olijfolie) in een (grill)pan en leg de pepers in de pan naast mekaar. Laat ze rondom mooi zwart blakeren. Je kan ze ook in de oven maken. Serveer en werk af met zoutvlokken.
  • Om af te werken: om een mooie, volle plank te hebben, zorg je ervoor dat je enkele kleinere producten hebt om mee af te werken. Wij kozen voor gegrild brood met olijfolie en look. Tip: je kan ook broodjes met tomaat bestrijken voor echte pan con tomate, maar dat deden we niet, om broodjes te hebben voor de cr猫me van Jam贸n Ib茅rico. Daarbij ook nog picos broodstengels en Guara amandelen met zeezout.

En hop 鈥 zo heb je een heerlijke, goed gevulde tapasplank! Op zoek naar nog meer inspiratie? Neem zeker eens een kijkje tussen al onze Spaanse producten. Maak er een lekkere sangria, tinto de verano bij of schenk simpelweg een goede cava erbij en genieten maar. 隆Buen provecho!

, ,

Popcorn met piment贸n

Blog, Updates
Door paprikapoeder toe te voegen aan popcorn, krijg je een ontzettend eenvoudige maar smakelijke snack. Wat heb je daarvoor nodig? Ma茂s Arachideolie Piment贸n de la Vera Zeezout Het bereiden gaat…

Patatas Bravas

Blog, Recepten
Wie tapas zegt, zegt patatas bravas. Een klassieker dus, en met een pikant sausje erbij zijn deze aardappelen ongetwijfeld een favoriet. Er zijn bijna evenveel recepten als er Spanjaarden zijn,…

Product in de kijker: bomba-rijst

Blog, Producten
De Spaanse bomba-rijst (arroz bomba) is de ultieme rijst voor paella, en wordt ook de koning der rijstsoorten genoemd. Het is een korte dikke, witte rijstsoort met een groot absorberend…

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!