Feest! Pasta nero met mosselen en ‘nduja

Nog op zoek naar een origineel, feestelijk voorgerecht dat eigenlijk niet zo veel werk is? Wij haalden onze inspiratie in Italië. Daar vieren ze zowel kerstavond als kerstdag samen met la famiglia. En op kerstavond, wordt er géén vlees gegeten. Dat gaat terug op het oude Katholieke gebruik dat er aan de vooravond van een feestdag géén vlees gegeten mag worden. Traditioneel staat er dus vis en zeevruchten op het menu met kerstavond — en pasta uiteraard.

We lieten ons inspireren door een klassieke ‘spaghetti vongole’, maar gebruikten de fantastische zwarte pasta Tonnarelli Nero di Seppia van Rustichella d’Abruzzo. De pasta wordt gekleurd met inktvisinkt, en krijgt daardoor die prachtige gitzwarte kleur. En ze past bijgevolg ook uitstekend bij vis en zeevruchten. Daarom kozen we ook voor zwarte mosselen, al kan je dit gerecht ook prima maken met venusschelpen. De pasta wordt op smaak gebracht met chilipeper, citroen, peterselie, olijfolie en… ‘nduja. Toegegeven, hier wijken we dus wat af van de ‘geen vlees’-regel (en je kan hem als je dat wilt natuurlijk ook weglaten), maar echt, wat een fantastische smaakmaker!

‘Nduja is een pikante, smeerbare varkensworst uit het zuiden van Italië, meer bepaald uit Calabrië. Ze lijkt op de sobrassada van de Spaanse Balearen, en is losjes gebaseerd op de Franse andouille, waar de naam waarschijnlijk ook van is afgeleid. De worst wordt gemaakt met eenvoudige stukken varkensvlees zoals spek en reuzel, resten uit de schouder, dij, kop en onderbuik. Ze worden fijngehakt, samen met een overvloedige hoeveelheid gedroogde en verse Calabrische chilipepers, en gemengd tot een homogeen en romig mengsel.

De chilipepers geven het vlees de helderrode kleur en zorgt ervoor dat het lang houdbaar blijft. Zodra het mengsel klaar is, wordt het in een natuurlijk omhulsel gestopt. Daarna volgt een rijpingsproces, eventueel voorafgegaan door een lichte rookfase, van drie maanden tot een jaar. De duur is afhankelijk van de grootte van de worsten.

Zo heb je weer heel wat smakelijke weetjes om te delen aan de feesttafel, terwijl je dit heerlijk bordje zwarte pasta naar binnen slurpt.

Pasta nero met mosselen, ‘nduja, citroen en peterselie

Voor 4 personen, als voorgerecht

  1. Spoel de mosselen met water. Verwijder gebroken schelpen. Snij de sjalot fijn. Hak de knoflook fijn. Snij de kerstomaten in kleine stukjes. Snij de chilipeper fijn. Trek met een fijnschiller sliertjes van de schil van de citroen, of gebruik eventueel een rasp. Hak de peterselie fijn.
  2. Breng een grote pot gezouten water aan de kook en kook de zwarte pasta beetgaar in 8-10 minuten.
  3. Verhit olijfolie in een grote stoofpot en voeg de sjalotten en knoflook toe. Stoof kort aan. Voeg de mosselen en de witte wijn toe. Zet een deksel op de pot en laat 5 minuten stoven op een matig vuur.
  4. Haal het deksel van de stoofpot en voeg de kerstomaten, ‘nduja, chilipeper (naar smaak) en de helft van de citroenzeste toe. Roerbak nog 5 minuten.
  5. Giet de pasta af en voeg toe aan de mosselen. Schep goed om. Voeg de peterselie en de rest van de zeste toe. Breng op smaak met extra vierge olijfolie, citroensap en peper en zout. Serveer meteen.

Smakelijk!

Door Caroline D’hont, www.avocadovandeduivel.be

Voeg de producten toe aan je bestelling

Afbeelding Product Prijs Aantal Koop
2,50
19,70
7,55

Feest, Italië, Pasta

Pasta aglio, olio e peperoncino

Blog, Recepten
Dit recept voor pasta aglio, olio e peperoncino kregen we van een sympathieke klant en is eenvoudig, goedkoop en vooral, razend lekker. Zelfs met basisingrediënten zal het resultaat goed zijn, maar hoe…

Chinees Nieuwjaar: vijftien dagen feest

Blog
Chinees Nieuwjaar? Daar hoort een woordje uitleg bij. Het feest duurt vijftien dagen, van de eerste tot de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Die eerste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!

0