Fiesta Mexicana: inspiratie voor een tacofeestje!

Idee voor de zomer: geef een tacofeestje bij je thuis. Het is eens iets anders dan een barbecue en mínstens even gezellig. En zonder neer te kijken op de TexMex-alternatieven die hier ondertussen goed gekend zijn, kan je er de uitdaging van maken om op zoek te gaan naar echte authentieke Mexicaanse smaken. En daar kunnen wij je natuurlijk bij helpen! Wat heb je nodig? Homemade tortilla’s, enkele lekkere vullingen, toppings en Mexicaans bier (of tequila) voor erbij.

Laten we beginnen met de tortilla’s. In Mexico vind je zowel de versie met tarwebloem als die met maïsmeel. Die laatste geeft een zeer specifieke, verrassende smaak. Het basisingrediënt daarvoor is masa harina, maïsmeel dat van — hou je vast — genixtamaliseerde maïs is gemaakt, en al eeuwen lang de basis vormt voor heel wat Latijns-Amerikaanse gerechten. Die meng je met water en daar rol je dan tortilla’s van, of je gebruikt een tortillapers. Eens je een tortilla belegt en dubbelvouwt, spreken we over een taco.

Als je een tacofeestje geeft, is het altijd leuk als je gasten keuze hebben uit verschillende vullingen. Tacos al pastor is misschien wel de bekendste. Een bereiding met varkensvlees uit Mexico City. Het is te zeggen — de inspiratie voor dit gerecht komt eigenlijk uit het Midden-Oosten, via immigranten die in de jaren ’60 in de wereldstad terecht kwamen. Shoarma Mexican-style eigenlijk! Het recept daarvoor vind je hier.

Deze keer wagen we ons aan minder bekende bereidingen: cochinita pibil, de Mexicaanse versie van pulled pork en chorizo, een pittige gehaktbereiding, niet te verwarren met de Spaanse worst.

En je taco is pas compleet met lekkere toppings! Voorzie allerlei kommetjes met salsa’s, kaas of zure room en gepekelde uitjes, maar overdrijf niet met het beleggen van je taco’s. Kies telkens 2, maximaal 3 toppings om van elke taco een verschillende smaakbeleving te maken.

Recept

Voor een tacofeestje voor 4 personen

(Tip: begin er op tijd aan, het vlees heeft wel wat gaartijd nodig.)

Tortilla’s

Het recept vind je in een eerder artikel op de blog, ontdek ons recept hier.

Chorizogehakt

 Doe de gedroogde guajillo-pepers en laurierbladeren in een steelpan en schenk er water bij. Breng aan de kook en laat 5 minuten trekken. Giet het water (en de laurierbladeren) af en laat de pepers even afkoelen. Hak ze in stukjes (verwijder de zaadjes als je het niet te pittig wilt). Doe in een keukenrobot, samen met de specerijen, de tequila, knoflook, witte azijn, peper en zout en mix tot een pasta.

Doe het gehakt en de spekblokjes in een kom en meng er de pasta door. Kneed goed, zodat alles goed gemengd is. Zet afgedekt minstens 3 uur in de koelkast.

Verwarm een pan op hoog vuur en bak de chorizo krokant.

Voor wie even wat minder tijd of zin heeft, hebben we ook een kant-en-klare kruidenpasta om chorizogehakt te maken

Cochinita pibil

  • 500g varkensschouder (varkensstoofvlees);
  • 75g achiote-pasta;
  • 25 ml witte azijn;
  • 50 ml sinaasappelsap;
  • 1,5 tl zout.

 Doe de achiote-pasta, witte azijn, het sinaasappelsap en het zout in een kom en meng goed. Snij het varkensvlees in blokjes van 3 centimeter. Leg de blokjes vlees in de marinade, schep goed om en laat 3 uur marineren in de koelkast.

 Verwarm de oven voor op 220 ºC. Schep het vlees en de marinade over in een ovenschotel. Dek af met aluminiumfolie en zet 1 uur in de voorverwarmde oven.

Verlaag na 1 uur de oventemperatuur naar 150 ºC. Verwijder de aluminiumfolie en laat het vlees nog 15 minuten garen in de oven.

Haal uit de oven en laat even afkoelen. Trek het vlees uit mekaar met 2 vorken, of je kan dit ook met je handen doen.

Toppings

Guacamole

  • 2 rijpe avocado’s;
  • 1 sjalot;
  • 1 groene jalapeño;
  • 1 handvol koriander;
  • 1 limoen;
  • 2 tl extra vierge olijfolie;
  • peper en zout.

Schil en verwijder het vruchtvlees van de avocado’s. Plet met een vork. Snij de sjalot en jalapeño fijn. Hak de koriander. Pers het sap van de limoen uit. Meng alles en breng op smaak met olijfolie, peper en zout.

Gepekelde rode ui

  • 1 rode ui;
  • 3 el witte azijn;
  • 1 el suiker;
  • peper en zout.

Snij de rode ui in ringen. Breng water aan de kook. Doe de rode ui in een kom en schenk er het hete water bij. Laat 3 minuten trekken en giet dan het water af. Meng de witte azijn met de suiker, peper en zout. Schenk dit over de uien. Laat trekken. Hoe langer je wacht, hoe rozer de uien kleuren. De opgelegd ui kan je enkele weken afgesloten in de koelkast bewaren.

Pico de gallo

  • 2 tomaten;
  • 1 sjalot;
  • 2 groene jalapeño’s;
  • 1 handvol koriander;
  • 1,5 limoen;
  • 1 tl zout.

Snij de sjalot fijn. Snij de jalapeño’s fijn. Hak de koriander fijn. Snij de tomaten in blokjes. Pers het sap van de limoenen uit. Meng alles goed en kruid met zout.

Extra’s

 Serveer alles samen en maak er een geweldig taco-feestje van!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu
Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!