Chinees Nieuwjaar: vijftien dagen feest

Chinees Nieuwjaar? Daar hoort een woordje uitleg bij. Het feest duurt vijftien dagen, van de eerste tot de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Die eerste dag begint na de tweede (of derde) nieuwe maan na de winterwende. Het wordt in het Chinees dan ook 春节 (chūnjíe) genoemd, wat Lentefestival betekent. Na vijftien dagen eindigt de feestperiode met het Lantaarnfeest, waarbij de straten en huizen vol met de typische rode lantaarns versierd worden.

Het is niet alleen hét belangrijkste feest voor de Chinezen in China, maar ook in de vele Chinatowns, bij de Taiwanezen en bij veel Oost-Aziaten. Het is een familiefeest en in een uitgestrekt land met meer dan een miljard inwoners leidt dit in (niet-coronatijden) tot een gigantische inlandse migratie (lees: meer dan 3 miljard binnenlandse verplaatsingen — laat dat even inzinken).

Rood is dan dé kleur. (Dat wist Marco ook al.) Draken- en leeuwendansen en enorm veel vuurwerk moeten de boze geesten weghouden. In 2022 begon de feestperiode op 1 februari en vierden we het begin van Het Jaar van De Tijger. In 2023 starten de feesten op 22 januari en verwelkomen we Het Jaar van het Konijn.

Goed, tot zover de theorie. Een familiefeest betekent ook eten. Veel eten. En ook bij het Chinees Nieuwjaar neemt dat eten een centrale plaats in. We geven dan ook graag enkele voorbeelden om thuis aan de slag te gaan en Chinees Nieuwjaar te vieren. Voor het vuurwerk en het leeuwen- en drakendansje moet je zelf zorgen.

De klassiekers op het menu

 • Dumplings: hoeveel dumplings je eet tijdens het Chinees Nieuwjaar bepaalt hoeveel geld je dat jaar gaat verdienen. En leg ze op een rijtje, maar niet in een cirkel, want dat betekent dat je dat jaar niets gaat bereiken in het leven. Zeg niet dat je niet gewaarschuwd bent. Zelf proberen maken? Bekijk zeker ons recept.
 • Vis: vis staat voor overvloed en rijkdom. Wijst het hoofd van de (gestoomde) vis jouw richting uit? Dan mag jij beginnen eten.
 • Loempia’s: loempia’s zijn ook spring rolls. En het Chinees Nieuwjaar heet ook het Spring Festival of Lentefestival, zoals aandachtige lezers hierboven al hadden gelezen. Dit is dus dé snack bij uitstek. Bovendien lijken ze – volgens veel Chinezen – op goudstaven. Maak zelf loempia’s met ons recept.
 • Nian gao: deze plakkerige rijsttaartjes zijn een must op elke feesttafel.
 • Fruit: fruit en zeker mandarijnen staat voor overvloed en wordt veel cadeau gedaan tijdens de festiviteiten. Sla dus alvast een voorraadje mandarijnen in.
 • Shanghai Drunken Chicken: Geen idee hoeveel Chinezen tijdens die periode te diep in het glas kijken, maar dit is alvast een van de klassiekers op de Chinese kaart en zeer eenvoudig om thuis eens te proberen.

Nog enkele weetjes voor de weetjesfanaten

 • Gelukkig nieuwjaar wensen doe je op drie manieren:
  • In het Mandarijn: gong xi fa cai (恭喜发财);
  • In het Kantonees: gong hey fat choi;
  • xin nian kuai le (新年快乐) betekent letterlijk gelukkig nieuwjaar.
 • Rood is zoals gezegd dé kleur, en het dragen van rood ondergoed is typisch voor die periode. Was alvast je favoriete rode boxershort en mooiste rode sokken.
 • Aan elk huis hangt een krop sla. Dit is voor de leeuw. Spuwt hij dit uit voor jouw deur, dan brengt dit geluk.

Foto door bady abbas op Unsplash

,

De Chinese keuken in een notendop

Blog
China is een fascinerend land, met een zeer divers aanbod als het om eten gaat. Omdat China zo groot is, is er geen standaard Chinese keuken. De Chinese keuken bestaat…

Homemade loempia’s met groenten

Blog, Recepten
Loempia’s, of spring rolls in het Engels, zijn dé snack tijdens het Chinese Nieuwjaar of Lentefestival. Opgelet, Vietnamese spring rolls zijn de half doorschijnende rauwe loempia’s. Wij kiezen hieronder voor…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!