Koken met Chinese Shaoxing rijstwijn: dronken kip

Dankzij Ottolenghi een van de populairste ingrediënten van het moment, maar het staat al eeuwenlang als basisingrediënt in menig Chinees keukenkastje: Shaoxing rijstwijn. En bijgevolg is het dus ook een van de belangrijkste smaakmakers in de Chinese keuken.

Shaoxing is een amberkleurige wijn (letterlijk ‘gele wijn’ in het Chinees), afkomstig uit Shaoxing, een stad ten zuiden van Shanghai, en in China al tweeduizend jaar lang bekend om haar ‘brouwsels’.

De rijstwijn wordt gemaakt op basis van kleefrijst die wordt geweekt, gestoomd en dan gefermenteerd. De ‘most’ die overblijft, wordt geperst om een heldere wijn te verkrijgen. De wijnen rijpen in typerende plompe aardewerken kannen met smalle halsopening. Het resultaat is een rijstwijn van 14% die in tal van Chinese bereidingen gebruikt wordt. De smaak is te vergelijken met Spaanse Sherry, maar dan met een verfijnde en distinctieve Chinese smaak.

Hét gerecht bij uitstek om Shaoxing rijstwijn bij te gebruiken, is ‘dronken kip’: gepocheerde kip die wordt gemarineerd in rijstwijn. De bereiding is verbazend gemakkelijk en ideaal om kennis te maken met deze Chinese smaakmaker.

Zoals eerder vermeld, hebben Yotam Ottolenghi en Itxa Belfrage in hun nieuwste kookboek Flavour dit Oosterse ingrediënt omarmd, en brengen er enkele verrassende fusion bereidingen mee in het boek. Zoals een Aziatisch geïnspireerde caponata met zijden tofu. Die voeg ik dus ook toe aan mijn ‘to cook’ lijstje. Daarbij maak ik nog gemarineerde komkommer en een kom rijst. Perfect lockdownprojectje op een druilerige zondagmiddag, met Shaoxing rijstwijn als ster van de maaltijd!

Wil je nog verder experimenteren? Varkensbuik Dong Po is ook zo’n typische bereiding met de rijstwijn in de hoofdrol. De rijstwijn wordt trouwens ook vaak gebruikt in marinades voor vis, vlees en gevogelte, het neemt de scherpe geur ervan weg en geeft je gerecht een verfijnde smaak. Een fles Shaoxing rijstwijn is overigens onbeperkt houdbaar buiten de koelkast. Een must have in de keukenkast van elke zichzelf respecterende hobbykok dus — net als Chinkiang rijstazijn trouwens.

Dronken kip

Recept geïnspireerd op een gerecht uit De Shanghai Keuken van Fuchsia Dunlop, bijgerecht voor 4 personen. Maak een dag op voorhand. Dit gerecht wordt koud geserveerd.

  1. Snij de gember en het wit van de lente-ui in grove stukken en plet met een stevig voorwerp, bijvoorbeeld een deegroller. Breng de kippenbouillon aan de kook en voeg de gember en lente-ui toe. Voeg de stukken kip toe en breng aan de kook. Laat 5 minuten sudderen. Draai het vuur uit, doe een deksel op de kookpot en laat 45 minuten staan.
  2. Vul een schaal met ijswater. Haal de stukken kip uit de bouillon en leg 10 minuten in het ijswater.
  3. Zeef 200 milliliter van de bouillon in een bewaardoos of schaal en voeg het zout toe. Roer tot het zout is opgelost. Voeg dan de Shaoxing rijstwijn toe.
  4. Verwijder de botten van de kippendijen (als ze nog niet ontbeend waren) en snij het kippenvlees in repen. Leg ze in de marinade. Zet minstens 24 uur in de koelkast. Snij het groen van de lente-ui in ringen. Serveer de kip met wat van de marinade erbij en werk af met het groen van de lente-ui.

Gemarineerde komkommer

Recept geïnspireerd op een gerecht uit De Shanghai Keuken van Fuchsia Dunlop, bijgerecht voor 4 personen.

  1. Was de komkommer en leg hem op een snijplank. Neem een stevig voorwerp, zoals een deegrol en mep op de komkommer. Doe dit niet te hard, zodat de stukken komkommer niet in het rond vliegen, maar eerder zodat het vruchtvlees gekneusd wordt. Snij overlangs in 4 en snij dan in partjes.
  2. Leg de komkommerpartjes in een vergiet en strooi er het zout over. Schep om en laat 10 minuten rusten, zo wordt het vocht uit de komkommer getrokken.
  3. Hak de knoflook fijn of gebruik een knoflookpers. Snij de chilipeper fijn. Doe de Chinkiang-azijn, sojasaus, knoflook en suiker in een kommetje en meng goed.
  4. Dep de komkommer droog en meng met de saus. Werk af met de fijngesneden chilipeper en serveer.

Het recept voor de fusion caponata met zijden tofu staat in Flavour van Ottolenghi. Serveer er nog rijst bij, en je hebt een geweldige Chinese maaltijd!

Met dank aan Caroline Dhont, culinair redactrice bij Avocado van de Duivel.

De Chinese keuken in een notendop

Blog
China is een fascinerend land, met een zeer divers aanbod als het om eten gaat. Omdat China zo groot is, is er geen standaard Chinese keuken. De Chinese keuken bestaat…

Homemade loempia’s met groenten

Blog, Recepten
Loempia’s, of spring rolls in het Engels, zijn dé snack tijdens het Chinese Nieuwjaar of Lentefestival. Opgelet, Vietnamese spring rolls zijn de half doorschijnende rauwe loempia’s. Wij kiezen hieronder voor…

Chinees Nieuwjaar: vijftien dagen feest

Blog
Chinees Nieuwjaar? Daar hoort een woordje uitleg bij. Het feest duurt vijftien dagen, van de eerste tot de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Die eerste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!