Loempia’s, of spring rolls in het Engels, zijn dé snack tijdens het Chinese Nieuwjaar of Lentefestival. Opgelet, Vietnamese spring rolls zijn de half doorschijnende rauwe loempia’s. Wij kiezen hieronder voor de Chinese spring rolls en dus de gefrituurde versie.
De loempia met kip is een klassieker, maar deze keer bereiden we een veggie variant, met extra groentjes en sweet chili saus.
Ik maakte ze met filodeeg, maar nog iets beter is met de typische loempiavellen, beschikbaar in de vers- of diepvriesafdeling van de Aziatische winkel.
Recept voor 6 tot 8 kleine loempia’s
Duur: 30 minuten
Ingrediënten
- loempiavellen (of een rol filodeeg);
- plantaardige olie;
- 1 sjalot;
- 1 teen look;
- 2cm gember;
- 1 citroengrasstengel;
- 1 mespunt vijfkruidenpoeder;
- 1 mespunt komijn;
- 1 wortel;
- 1 paprika;
- 10 paddenstoelen;
- 1 handvol sojascheuten;
- koriander;
- Chinese sojasaus;
- sesamolie;
- peper;
- 1 eidooier;
- sweet chili saus;
- (zwart) sesamzaad.
Bereiding
- Doe eerst al het snijwerk. Schil look, sjalot en gember en snij fijn. Hak ook de citroengrasstengel fijn.
- Schil de wortel. Verwijder de zaadlijsten van de paprika. Snij zowel de wortel als de paddenstoelen en de paprika in fijne reepjes. Hak de koriander fijn.
- Neem een wok of pan. Verhit wat olie. Wok de look, sjalot, gember en citroengras.
- Voeg na enkele minuten wortel en paprika toe.
- Roerbak even en voeg daarna de paprika en sojascheuten toe.
- Blus met een lepel of drie sojasaus en twee lepels sesamolie. Kruid af met vijfkruidenpoeder, komijn, peper en voeg de fijngesneden koriander toe.
- Zet het vuur uit.
- Leg een loempiavel of vel filodeeg op een handdoek. Lepel in het midden wat van de groentevulling. Vouw eerst de linkerkant over het midden en dan de rechterkant. Plooi het onderste stuk over de vulling en rol stevig op.
- Borstel wat eidooier langs de rand voor je het helemaal dichtrolt. Zo blijft het kleven.
- Leg de loempia’s op een handdoek zodat ze niet gaan kleven.
- Frituur ze dadelijk in hete olie (180°C) en serveer met sweet chili saus. Werk af met zwart sesamzaad.
Smakelijk!