Jiaozi: Chinese dumplings

Met Chinees Nieuwjaar eten de Chinezen dumplings, ook wel jiaozi, shui jiao of 饺子.Ze hebben de vorm van een half maantje en ze worden ook wel ‘goudklompjes’ genoemd. Je eet ze dan ook voor een voorspoedig jaar.

Het deeg kan je zelf maken (bloem, water en zout, meer komt er niet aan te pas), maar ik laat me vertellen door Chinese vrienden dat ze dat zelf eigenlijk nooit zelf doen. Je kan gemakkelijk kant-en-klare dumpling-velletjes gebruiken. De vulling hangt af van lokale voorkeuren, maar een vulling op basis van varkensgehakt en Chinese kool is een echte klassieker.

Er bestaan verschillende technieken om de dumplings te vouwen, het is zelfs een echte kunstvorm! Ik maakte de klassieke vorm: daarvoor schep je een kleine hoeveelheid vulling in het midden van een rond dumpling-velletje, bestrijk je de randen met wat water en vouw je de randen naar mekaar toe, zodat je een half maantje hebt. Duw de randen goed aan. Zo heb je de eenvoudigste vorm. Maak nog kleine plooitjes (een zestal) in de rand, en je hebt mooie, fotogenieke dumplings! Heb je de smaak te pakken? Zoek dan zeker eens ‘jiaozi folding’ op op Youtube.

Je kan de dumplings koken of stomen, maar je kan ze ook bakken in een pan. Dan worden ze potstickers genoemd. Of je kent ze misschien wel uit de Japanse keuken: gyoza. Maar voor de meest traditionele versie — die met Chinees Nieuwjaar wordt gegeten — kook je ze gewoon. So, let’s cook!

Recept Jiaozi

Voor een 20-tal dumplings:

 • 1 pakje kant-en-klare ronde dumpling-velletjes (in de vers- of diepvriesafdeling van de Aziatische winkel);
 • 200 gr varkensgehakt;
 • ½ Chinese kool;
 • 1 sjalot;
 • 1 flink stuk gember;
 • 1 teentje knoflook;
 • 1 klein bosje koriander (of als je Chinese bieslook hebt: zeker gebruiken!);
 • ½ kl gemalen witte peper;
 • 1 el maïszetmeel;
 • 2 el sesamolie;
 • 1 el sojasaus;
 • 1 el Shaoxing rijstwijn;
 • 1 el vissaus;
 • 1 kl suiker;
 • 2 kl zout.

Voor het dipsausje:

 1. Maak eerst de vulling. Snij de Chinese kool in fijne reepjes. Hak dan in kleine stukjes. Leg in een zeef in een vergiet en strooi er het zout door. Laat even trekken. Meng af en toe om en knijp er goed in met je handen, zo zal het vocht uit de kool getrokken worden.
 2. Snij de sjalot fijn. Schil en rasp de gember. Rasp de knoflook. Hak de koriander fijn. Doe het gehakt, de sjalot, gember, knoflook in een mengkom en meng goed. Doe de witte peper, het maïszetmeel, de sesamolie, de Shaoxing rijstwijn, de vissaus, de sojasaus en de suiker samen in een apart kommetje en meng goed. Meng dit papje door het gehakt.
 3. Knijp de Chinese kool goed uit en meng door het gehakt.
 4. Neem de dumpling velletjes. Neem telkens een dumpling velletje op je hand, schep een kleine hoeveelheid van de vulling in het midden van het velletje. Bestrijk de randen van het velletje met water. Vouw dicht (zie ‘vouwtips’ in de inleiding). Leg de gevouwen dumplings op een bord met wat maïzena op gestrooid, zo gaan ze niet aan mekaar kleven.
 5. Maak ook alvast de dipsaus: Snij de lente-ui en chilipeper in ringetjes. Meng de sojasaus met de rijstazijn. Strooi er de chilipeper en lente-ui over.
 6. Breng een pot gezouten water aan de kook. Kook de dumplings 5-7, tot ze komen bovendrijven.
 7. Laat de dumplings uitlekken op keukenpapier. Serveer ze samen met de dipsaus.

Smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu
Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!