Thai hotpot: gezelligheid op en rond de tafel

Winter is coming. En dus zijn de dagen weer korter en de avonden donkerder. Wat extra gezelligheid is daarom wel handig. Chocoladefondue? Misschien. Kaasfondue? Ook lekker. Maar zin in eens iets anders? Deze Thaise hotpot is echt een aanrader.

Ik zag het ooit eens tijdens opnames en het stond echt al een tijdje op mijn lijstje van te maken gerechten.

Het concept is zo simpel, zo lekker en zo gezellig. Het lijkt op een vlees- of visfondue, maar in plaats van olie is de basis een sterke bouillon. Pluspunt 1: minder vettig. Op tafel staan verder groenten, vlees of vis naar keuze. Pluspunt 2: ideaal voor de vegetariërs of niet zo’n grote vleesfans. En pluspunt 3: het is gewoon plezier. Gezellig aan tafel, eten hoeveel je wil, topmomentje om het jaar af te sluiten.

Het is gelijkaardig aan de Chinese fondue, dat klopt. Maar wij geven er een extra Thaise smaaktoets aan. In China of Thailand krijg je dan vaak 2 bouillons, maar wij houden het even iets eenvoudiger: 1 krachtige bouillon.

Genoeg gepalaverd dus: tijd voor het recept.

Recept: Thai hotpot

  • Aantal: 4 personen
  • Duur: beetje snij- en kookwerk als voorbereiding, daarna is het gewoon aan tafel zitten.
  • Materiaal: een fonduetoestel. Al kan het ook met een wok of kookpot op een vuurtje.
  • Opmerking: de onderstaande garnituren zijn enkele voorbeelden. Kies zelf wat je lekker vindt. Wil je het helemaal vegetarisch, maak dan de bouillon ook vegetarisch.

Ingrediënten

Voor de bouillon:

Algemene garnituren:

  • verse koriander en munt (fijngesneden);
  • srirachasaus;
  • sojasaus;
  • sesamolie;
  • gebakken uitjes;
  • rijstnoedels (voorgekookt volgens de verpakking);
  • lente-ui (fijngesneden);
  • gember (fijngesneden);
  • 4 limoenen (in partjes gesneden).

Garnituren (veggie):

  • 1 broccoli;
  • Halve Chinese kool;
  • 1 wortel;
  • tofu;
  • enkele shiitake;
  • 1 paksoi.

Garnituren (vlees/vis):

  • 1 biefstuk;
  • 2 kipfilets;
  • 1 filet van rode poon;
  • 20 gamba’s;
  • limoen;
  • 300g gehakt;
  • peper;
  • zout.

Bereiding

Begin met de bouillon. Snij de gember, look en ajuin fijn. Kneus het citroengras. Stoof alles even aan in olijfolie. Voeg de bouillon toe.

Breng aan de kook en laat een uurtje rustig sudderen. Breng op smaak met sesamolie en sojasaus.

Maak ondertussen de garnituren. Snij de kip in stukjes. Doe hetzelfde met de rode poon. Pel de gamba’s en verwijder het darmkanaal. Snij ook het biefstuk zeer fijn. Tip: vries het een minuut of tien in. Zo kan je het echt dun snijden. Je kan het vlees of de vis nog marineren in bv wat fijngesneden gember, sesamolie en zeste van limoen.

Kruid het gehakt met peper en zout. Rol tot balletjes. Leg alles al in kommetjes en bewaar ze in de koelkast. Zo moet je net voor het serveren enkel maar de tafel volproppen met bordjes en kommetjes.

Snij de broccoli in kleine roosjes. Schil de wortel en snij flinterdun. Snij ook de shiitake, paksoi en kool zeer dun. Portioneer de tofu in blokjes. Doe ook dit alles in kommetjes.

Warm de bouillon op voor je hem in het fonduetoestel doet. Zet alles op tafel en geniet.

Tip: begin met het vlees. De smaak van het vlees trekt in de bouillon, waar je groenten nog meer smaak zullen hebben.

Extra smaak toevoegen? Dat kan met de algemene garnituren zoals verse koriander, sojasaus, sesamolie, sriracha, etc.

Succes!

Met dank aan Coeur de Boef!

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu