Rendang: stoofvlees op Indonesische wijze

At je wel eens rendang? Dat is stoofvlees op Indonesische, of — als je uit Nederland komt — Indische wijze. De originele versie komt van het eiland Sumatra. Het wordt er geserveerd bij feestelijke gelegenheden. Momenteel misschien weinig reden tot feesten, maar zo’n kruidig stoofpotje, dat smaakt altijd. Zeker op een grijze januaridag.

Je kan ervoor kiezen om de rendang ‘nat’ te laten, zodat er nog saus aanwezig is. Of je kan ‘m helemaal inkoken, waardoor het vlees karamelliseert in de pan, een extra smaakervaring! Het is voor die laatste dat ik koos.

Het recept kreeg ik doorgestuurd van een Indonesiër, inclusief Indonesische benamingen voor alle kruiden. Ik heb wat moeten googelen om alle ingrediënten te begrijpen, dus hierbij alvast een verklarende woordenlijst:

Rendang serveer je met rijst, groenten en tafelzuur. Die laatste kan je gemakkelijk zelf maken. Ik geef een eenvoudig receptje mee voor zoetzure komkommers. En als je van pittig houdt, mag een extra schepje sambal ook niet ontbreken!

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de zoet-zure komkommer:

 • 1 komkommer;
 • 1 sjalot;
 • 9 el rijstazijn;
 • 1,5 el (palm)suiker;
 • 375 ml water;
 • 1 kl zout.

Bereiding

 1. Snij de sjalotten en knoflook fijn. Verwijder de zaadjes uit de chili’s (hou er eventueel een chili bij voor de afwerking) en snij fijn. Schil en snij de gember, kurkuma en galanga fijn.
 2. Snij het stoofvlees in fijne plakjes van ongeveer 4 cm lang. (belangrijk: snij het niet in blokjes!). Verhit plantaardige olie in een stoofpot en bak het vlees kort aan aan beide kanten (doe dit desnoods in verschillende keren). Kruid het vlees met peper.
 3. Doe het komijnzaad, de kruidnagels en korianderzaad in een vijzel en wrijf fijn. Voeg de sjalot, knoflook, gember, kurkuma en galanga toe. Wrijf/stamp fijn tot een kruidenpasta.
 4. Voeg de kruidenpasta toe aan het vlees. Roerbak een vijftal minuten en schenk er dan de kokosmelk en runderbouillon bij. Plet het citroengras en voeg het samen met de kaneelstokjes toe. Roer goed om en breng aan de kook. Voeg de tamarinde toe.
 5. Laat nu anderhalf tot twee uur pruttelen op matig vuur. Roer regelmatig om en schraap de aanbaksels van de bodem los. Je zal zien dat het gerecht langzamerhand bruin begint te kleuren. Zet dan een deksel op de pot en laat nog 30 minuten tot een uur verder garen. Roer regelmatig om. Proef en kruid eventueel bij met peper, zout en limoensap.

Zoetzure komkommersalade (acar ketimum)

 1.  Doe de rijstazijn, het water, de suiker en het zout in een steelpannetje. Warm op, tot de suiker is opgelost. Laat even afkoelen.
 2. Snij de komkommer in hele fijne plakjes (bijv. met een mandoline). Snij de sjalot in halve ringen. Doe de komkommer en sjalot in een weckpot of bokaal en schenk er het azijnmengsel bij. Laat marineren. Deze komkommersalade kan je enkele dagen in de koelkast bewaren.

Afwerking

Kook de rijst gaar. Snij de lente-ui in schuine ringen.

Serveer de rendang met de komkommersalade, rijst, lente-ui, een schijfje limoen, chilipepertjes en eventueel extra sambal oelek.

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!