Mexicaanse BBQ: Pollo asado

Pollo asado, gegrilde kip, is een echte staple in de Mexicaanse keuken. Zowel bij families thuis, als in de ontelbare straatstalletjes. Het recept is relatief eenvoudig, het zijn de marinade én het grillen op de barbecue die zorgen voor die heerlijke gerookte smaak en sappigheid. Pollo asado wordt geserveerd met tortilla’s, salsa en limoentjes.

Zoals het vaak gaat met klassieke (familie)gerechten, zijn er heel wat verschillende recepten om de marinade te maken. We gingen er verschillende recepten op na, en de grote gemene deler zijn citrussap (limoen en sinaasappel) en achiote-pasta. Achiote-pasta is een rode pasta van annatto-zaden, een typisch ingrediënt uit de Mexicaanse keuken. Het heeft een felrode kleur en een subtiele paprikasmaak. De kip is dus niet pikant, maar je kan wel naar smaak bijvoorbeeld chipotle-peper toevoegen. Die andere zeer bekende bereiding met achiote is cochinita pibil. (Tip: we hebben de achiote-marinade ook kant-en-klaar beschikbaar in onze webshop!)

Om er een echte maaltijd van te maken, grillen we ook nog maïs op de barbecue en bestrijken die nadien met limoen-boter, heerlijk! Ook wat ons betreft ook onmisbaar bij een Mexicaanse maaltijd: pico de gallo salsa, opgelegde rode uitjes, avocado en chilisaus. Geef je tortilla’s (hoe zelf maken? Dat ontdek je hier) ook nog een korte kiss of fire op de grill, en de fiesta kan beginnen!

Pollo asado

Hoofdgerecht voor 4 personen 

Ingrediënten

Voor de pollo asado

Voor erbij

  • 2 limoenen;
  • 8 maïs- of tarwetortilla’s;
  • 4 maïskolven;
  • bosje koriander;
  • 75 g boter;
  • pico de gallo;
  • opgelegde rode ui;
  • 2 avocado’s;
  • Mexicaanse chilisaus;
  • peper en zout.

Bereiding

  1. Maak de marinade: Hak de teentjes knoflook fijn en de koriander grof. Doe in een kom, samen met de komijn, achiotepasta, chipotle (optioneel), olijfolie, limoensap en sinaasappelsap. Meng goed en leg de kippendijen erbij. Schep om. Doe eventueel in een grote diepvrieszak en zet minstens 4 uur in de koeling.
  2. Verwarm de kolen van de barbecue voor.
  3. Laat de boter op kamertemperatuur en rasp er de zeste van de limoenen bij. Voeg een kneepje limoensap en een snuf zout toe. Roer de boter goed los.
  4. Snij de avocado in plakjes, besprenkel met wat limoensap. Snij de rest van de limoen in plakjes. Hak de koriander grof.
  5. Leg de maïskolven op een zone op de barbecue met indirecte warmte, 15 à 20 minuten.
  6. Haal de kip uit de marinade. Grill ze een tiental minuten boven directe warmte, houd goed in de gaten.
  7. Bestrijk de maïskolven met de boter. Leg de tortilla’s kort op de barbecue.
  8. Serveer de kip met koriander, de maïs, tortilla’s, pico de gallo, opgelegde rode ui, avocado, limoenpartjes en chilisaus.

Smakelijk!

Door Caroline D’hont, avocadovanduivel.be

Mexico

Mexicaanse chilipepers: een overzicht

Blog, Producten
Een echte liefhebber van de Mexicaanse keuken herkent deze pepers met de ogen dicht: een overzicht van de meest gebruikte chilipepers, gerangschikt op basis van pikantheid (uitgedrukt in Scoville units):…

Nieuw in het gamma: Cool Chile

Blog, Producten
Enkele weken geleden reden we naar Londen om het gamma van Cool Chile te gaan oppikken: Mexicaanse ingrediënten en sausen om duimen en vingers bij af te likken. De gedroogde…

Zelf Mexicaanse tortilla’s maken

Blog, Recepten
Weinig geeft zoveel voldoening als zelf tortilla’s maken. Met dit recept maak je een 20-tal tortilla’s van 12-15cm (of 35-40 kleine tortilla’s). Dat kan met witte of blauwe masa harina,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!