Zelf Mexicaanse tortilla’s maken

Weinig geeft zoveel voldoening als zelf tortilla’s maken.

Met dit recept maak je een 20-tal tortilla’s van 12-15cm (of 35-40 kleine tortilla’s). Dat kan met witte of blauwe masa harina, afhankelijk van je voorkeur. De blauwe is iets zoeter en meer nootachtig.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Doe de masa harina in een kom en meng met een halve theelepel zout
  2. Maak een kuiltje en doe daarin 330ml heet water.
  3. Meng tot een deeg en laat 20 minuten rusten onder een theedoek.
  4. Druk met je vinger op het deeg: als het kraakt, voeg dan voorzicht eetlepel per eetlepel water toe tot het deeg zacht is maar niet kleeft.
  5. Verdeel het deeg in 20 balletjes van ongeveer 30g, en hou wat koud water in de buurt om je vingers nat te maken als het deeg droog voelt. Voor kleinere tortilla’s (8-10cm) gebruik je 15g deeg per balletje.
  6. Knip een plastic zakje in vierkante stukken van 20cm lang/breed en leg elk deegballetje tussen twee stukken plastic. Gebruik een deegrol om de tortilla’s uit te rollen tot een cirkel van 3mm dik. Uiteraard kan je ook een echte tortillapers of tortilladora gebruiken.
  7. Verwarm een bakpan (zonder olie) op een middelhoog vuur, en plaats er voorzichtig een tortilla in op zo’n manier dat er geen lucht onder gevangen zit.
  8. Bak de tortilla gedurende 15s (of tot hij uit zichzelf loskomt) en draai dan om en bak de andere kant gedurende 30-45s. Draai nog een laatste keer om: de tortilla moet beginnen opblazen. Dat proces kan een duwtje in de rug krijgen door zacht op de randen te duwen wanneer er zich een luchtbel begint te vormen. Een tortilla die opgeblazen is, heeft twee zijden: de opgeblazen zijde is dunner en heeft een aantal bruine plekken (de bovenkant), en de andere kan is dikker en bleker (de onderkant).
  9. Leg de tortilla’s die klaar zijn in een dubbelgevouwen theedoek om ze warm te houden.

En nu kan het alle kanten op: gebruik de tortilla’s om burrito’s, fajita’s, taco’s, huevos rancheros… te maken, of zelfs een dessert met boter, kaneel en suiker op een warme tortilla is mogelijk.

Als er tortilla’s over zijn, kan je ze laten afkoelen en in een afsluitbaar plastic zakje in de koelkast tot 4 dagen bewaren. Daarna kan je ze evt gebruiken om tortillachips of tostadas mee te maken.

Smakelijk!

Mexico

Mexicaanse chilipepers: een overzicht

Blog, Producten
Een echte liefhebber van de Mexicaanse keuken herkent deze pepers met de ogen dicht: een overzicht van de meest gebruikte chilipepers, gerangschikt op basis van pikantheid (uitgedrukt in Scoville units):…

Nieuw in het gamma: Cool Chile

Blog, Producten
Enkele weken geleden reden we naar Londen om het gamma van Cool Chile te gaan oppikken: Mexicaanse ingrediënten en sausen om duimen en vingers bij af te likken. De gedroogde…

Zelf Tacos Al Pastor maken

Blog, Recepten
Tacos Al Pastor is een van de bekendste Mexicaanse street foods. Doorgaans met varkensvlees gemaakt, maar kip kan ook—het geheim zit ‘m in de marinade (die we ook kant-en-klaar hebben!).…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!