Tacos Al Pastor is een van de bekendste Mexicaanse street foods. Doorgaans met varkensvlees gemaakt, maar kip kan ook—het geheim zit ‘m in de marinade (die we ook kant-en-klaar hebben!).
Ingrediënten
- 10g Guajillo-pepers;
- 10g Ancho-pepers;
- 30g Achiote-pasta;
- 160ml ananassap;
- 50ml ciderazijn;
- 10g zout;
- 2 teentjes look, gepeld en grof gesneden;
- 1 kg rauw vlees zonder been, zoals varkensschouder of kippendijen;
- 1 kleine ananas, gepeld, ontkernd en in stukken van ongeveer 1cm gesneden;
- 3 eetlepels arachideolie;
- 12 taco shells (hard of zacht);
- 1 rode ui;
- verse koriander;
- limoenschijfjes;
- hot sauce.
Recept
- Haal de steeltjes van de gedroogde chilipepers, snij ze in twee en schud de zaadjes eruit. Zet een bakpan op medium vuur, en doe de chili’s erin. Druk ze goed aan met een houten lepel, tot ze een nootachtige geur krijgen en een beetje bruin beginnen te worden.
- Doe de getoaste chilipepers samen met het ananassap, de ciderazijn, achiotepasta, zout en look in de blender, en mix tot een gladde pasta.
- Doe het vlees in bv. een plastic doos of glazen ovenschaal met deksel, voeg de marinade toe en meng goed tot alles bedekt is. Doe het deksel erover en zet enkele uren (of beter nog, een hele nacht) in de koelkast.
- Verwarm een grillpan (of de BBQ, als je het meent) voor, en haal het vlees uit de marinade. Zorg dat er niet te veel overtollige saus meekomt, en leg het vlees in de grillpan. Strijk de ananas en het vlees lichtjes in met olie, en rooster tot een lichte grillpatroon ontstaat en alles gaar tot in de kern is—ongeveer 6 minuten per kant, of tot het bakvocht helder is. Laat het vlees 10 minuten bedekt rusten, en snij dan tegen de draad in dunne sneden. Voeg zout toe naar smaak.
- Toast de tortillas kort in een bakpan aan beide kanten, tot er lichte bruine plekken ontstaan.
- Serveer het vlees op de tortilla’s, met gegrilde ananas, wat vers limoensap, koriander en rode ui + toppings naar keuze.
Sympathieke klant Peter Serruys pakte het ernstig aan en nam de moeite om alles te documenteren. Hij voegde extra Mexicaanse oregano, komijn en zoete ajuin toe aan de marinade, en grilde 3,5kg vlees gedurende 2u aan het spit boven de BBQ (voldoende hoog boven het vuur om het vlees niet te laten verbranden). Het resultaat werd geserveerd in harde taco shells, met een hoop toppings en side dishes—creatief zijn wordt aangemoedigd:
- Guacamole
- Ananas- & komkommersalade met rode ui en koriander + ciderazijn & olijfolie
- Fetakaas
- Koolsla (rode en witte spitskool met wortelen, mayonaise en ciderazijn)
- Pijpajuintjes en gewone zoete ui
- Korianderblaadjes
- Kingkrabsla
- Tomatillo Salsa
- Chilisaus
- Stukjes limoen
- Opgelegde Jalapeño-pepertjes
Smakelijk!
Honger naar meer?
Luister zeker naar deze aflevering over taco’s van onze vrienden van Wat Schaft de Podcast:
1 reactie. Reactie plaatsen
Ziet er zeer verleidelijk uit om aan te beginnen tijdens een eerste warme lentedag