Pad Prik Kaeng: Thaise droge curry met kip

Ik stel je graag voor aan mijn favoriete Thaise gerecht: Pad Prik Kaeng. Het is een roerbakgerecht met rode currypasta. Pad Prik Kaeng (ผัดพริกแกง), ook wel geschreven als Phad Prik King, betekent letterlijk ‘gebakken rode currypasta’ (pad = bakken, prik = chili, kaeng = curry).

In tegenstelling tot de meeste Thaise curries bevat dit gerecht geen kokosmelk. Hierdoor komen de smaken van de rode currypasta extra goed tot hun recht, wat zorgt voor een heerlijk kruidig en pittig resultaat. De kaffir-limoenblaadjes die je toevoegt tijdens het wokken zorgen voor de nodige fraîcheur.

En geen zorgen: het gerecht is niét droog! Ik leerde het kennen tijdens een van mijn reizen naar Thailand. Het komt uit Centraal-Thailand, een regio die bekendstaat om haar rijke, uitgebalanceerde keuken waarin smaken als pittig, zout, zoet en zuur samenkomen. De centrale regio – met steden als Bangkok, Ayutthaya en Suphanburi – vormt het culinaire hart van Thailand en is de plek waar veel bekende roerbak- en currygerechten hun oorsprong vinden. Je ziet Pad Prik Kaeng hier in België minder vaak op de menukaart staan bij Thaise restaurants (*), dus bij deze een warme oproep om het zeker eens zelf te proberen.

(*) Uitzondering: ik vond het gerecht op de kaart bij Nok Thai in Deurne — aanrader! Ook een goed adres trouwens voor wie op zoek is naar een restaurant in de buurt van het Sportpaleis of het Openluchttheater in het Rivierenhof (ik krijg die vraag regelmatig, dus hierbij meteen een tip).

Het goede nieuws? Pad Prik Kaeng is heel gemakkelijk én snel zelf te maken, zeker als je kant-en-klare rode currypasta gebruikt. Dan staat het in 10 minuten op tafel. Heb je wat meer tijd? Dan raad ik aan om de currypasta zelf te maken. Verse ingrediënten zoals galanga, korianderwortel en kaffir-limoen koop ik in de Aziatische supermarkt. Ik verdeel ze in kleine porties en bewaar ze in de diepvriezer – zo gaan ze maanden mee. Het andere typische ingrediënt zijn string beans, die erg lijken op prinsessenbonen en prima als vervanging kunnen dienen.

Zin in wat Thaise pit? Aan de slag dan!

Pad Prik Kaeng (voor 2 personen)

Thaise rode currypasta

Je kan deze zelf maken, maar kant-en-klare rode currypasta is ook prima. Onderstaande hoeveelheden zijn goed voor een dubbele portie; wat je overhoudt, kun je invriezen. De laatste vier ingrediënten vind je vers in een Aziatische supermarkt.

  • 15 g gedroogde kleine chilipepers;
  • 1–2 verse Thaise chili’s (rawit, bird’s eye chili);
  • 5 g grof zout;
  • 1 tl witte peperbollen;
  • 1 (Aziatische) sjalot;
  • 3 teentjes knoflook;
  • 1 stengel citroengras;
  • 20 g galanga (of 1 tl gemalen galanga);
  • 2 korianderwortels;
  • schil van 1 kaffir-limoen;
  • 1 tl trassi (gefermenteerde garnalenpasta).

Bereiding

  1. Hak de gedroogde chilipepers fijn, gebruik eventueel een koffiemolen. Hak ook de verse Thaise chili’s fijn, verwijder eventueel de zaadjes voor minder pit.
  2. Hak het citroengras, de galanga, de schil van de kaffir-limoen en de korianderwortels grof. Schep in een vijzel, voeg het grof zout en de witte peperbollen toe en begin fijn te stampen tot een pasta. Voeg de chili’s toe en stamp tot een pasta.
  3. Voeg vervolgens de knoflook en sjalotten toe en stamp opnieuw tot een pasta. Voeg tenslotte de trassi toe en stamp opnieuw tot je een egale, grove pasta hebt.

2 niet-zo-traditionele tips:

  • Je kan alle ingrediënten ook fijnhakken in een hakmolen.
  • Voor een mooie, knalrode kleur: voeg 1 eetlepel tomatenpuree toe.

Pad Prik Kaeng

Bereiding:

  1. Snijd de kip in hapklare reepjes. Marineer de kip met de helft van de vissaus.
  2. Kook de rijst.
  3. Verwijder de harde uiteinden van de boontjes. Hak in stukken van 3-4 cm. Week de kaffir-limoenblaadjes in heet water (als je gedroogde gebruikt).
  4. Verhit een scheut arachideolie in een wok. Bak de kip 1 min. per kant op hoog vuur. Zorg ervoor dat de kip helemaal in de pan verspreid ligt en roer niet, draai enkel om. Als de pan te vol zou liggen, bak in 2 ‘batches’. Schep uit de pan.
  5. Haal de pan van het vuur en laat kort afkoelen (anders gaat het teveel spatten). Voeg opnieuw wat olie toe en de rode currypasta (let op, de pasta kan heel pittig zijn, dus hou daar rekening mee). Zet opnieuw op middelhoog vuur en roerbak 2 min.
  6. Voeg de palmsuiker, de resterende vissaus en 50 ml water en het kippenbouillonpoeder toe. Roer tot de palmsuiker is opgelost. Voeg 5 kaffir-limoenblaadjes en de boontjes toe. Roerbak 3-4 min. Voeg eventueel wat extra water toe als het te kleverig wordt. Voeg de kip opnieuw toe. Proef of de boontjes beetgaar zijn.
  7. Knip het overige kaffir-limoenblaadje in hele fijne reepjes.
  8. Serveer de Pad Prik Kaeng met de rijst en strooi de reepjes kaffir-limoen erover.

Smakelijk!

Door Caroline D’hont, met dank aan Hot Thai Kitchen — mijn go-to website voor alles wat met de Thaise keuken te maken heeft.

Thailand

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!