Rice paper hacks: 3 snelle en originele bereidingen met rijstpapier

Een echte vaste waarde in de voorraadkast hier in huis is rijstpapier. Je hebt het vast al eens gebruikt om zelf spring rolls of loempia’s te maken. Maar je kan zóveel meer doen met rijstpapier, het internet bulkt van de leuke en originele ideeën (zoek zelf maar eens op #ricepaperhacks).

Wat is rijstpapier?

Rijstpapier is een dun, bijna doorzichtig vel gemaakt van rijstmeel en water. Het wordt voornamelijk gebruikt in de Aziatische keuken, en dan vooral in Vietnam, waar het bekendstaat als bánh tráng. In Vietnamese dorpen wordt het traditioneel met de hand gemaakt, vaak gedroogd op bamboematten in de zon. Ondanks de naam wordt rijstpapier niet altijd alleen van rijst gemaakt — tapioca wordt vaak toegevoegd voor extra elasticiteit. Het is van nature glutenvrij.

Hoe gebruik je het?

Rijstpapier is gedroogd, dus kan je heel lang bewaren in je voorraadkast. Eens de verpakking is geopend, bewaar je de vellen best in een afsluitbaar zakje, zodat er zeker geen vocht bij kan.

Om rijstpapier te gebruiken, bevochtig je het eerst met water (of iets anders — lees vooral verder!). Hierbij ga je best snel en efficiënt te werk. Zet een bord met hoge randjes (of een diepe kom) klaar en schenk er koud tot lichtjes lauw water in. Zet je overige ingrediënten ook klaar. Haal het rijstvel kort (1-2 seconden) door het water. Nu kan je het vullen, rollen, vouwen… Werk snel, anders wordt het vel te zacht en kleverig en kan het makkelijk scheuren. Zodra je het vel bevochtigd hebt, kan je het het best bewerken tussen de 20 en 40 seconden. Het vraagt wat oefening, maar eens je de techniek onder de knie hebt kan je er heel vlot mee werken.

Creatieve bereidingen met rijstpapier

Maar wat kan je allemaal doen met rijstpapier? Ik maakte er rice paper pancakes mee, een vegan alternatief voor krokant gebakken spek en pittige norichips. Alles samen in minder dan een halfuurtje trouwens, check de recepten onderaan het artikel. Maar ik geef je graag ook nog enkele andere verrassende ideeën mee.

  • ‘Vietnamese pizza’: een krokant vel rijstpapier met daarop een omelet en toppings naar keuze. Een verrassende en snelle lunch! Zo ga je te werk: bevochtig een rijstvel heel kort en leg het dan in een hete pan met wat olie. Bestrijk met crispy chili olie en breek er een ei bij. Roer het ei los met eetstokjes. Leg er scampi’s (of een andere proteïne) op en laat 3-4 minuten bakken. Werk af met gepekelde groentjes, een sausje en frisse kruiden of lente-ui.
  • Chips (of salad bowl): rijstvellen kan je ook frituren. Je hoeft ze dan niet eerst te bevochtigen, knip gewoon in stukjes en leg in een hete friteuse (of een pannetje met een bodempje olie). De stukjes rijstvel krullen meteen op en worden superkrokant. Ze hebben slechts enkele seconden nodig om te frituren. Je kunt de stukjes krokant rijstvel serveren als chips (Tip: strooi er wat shichimi togarashi op) of schep er zalm- of tonijntartaar op als sjiek hapje. Of verkruimel en serveer bij gebakken rijst als crunchy topping. Je kan ook een volledig vel rijstpapier ineens frituren en als ‘salad bowl’ gebruiken.
  • Noedels: Geen noedels in huis? Gebruik rijstpapier! Week het rijstvel kort en snijd dan in reepjes, kies zelf hoe breed je ze wil. Je kan ze gemakkelijk snijden met een pizzaroller. Het deeg is al ‘gaar’, dus je hoeft de noedels niet meer te koken. Je kan ze wel nog kort even opwarmen in de microgolfoven. Heerlijk met homemade crispy chili oil, komkommer en lente-ui. Een supersnelle lunch!
  • Alternatieve spring rolls: lenterolletjes zijn zeer gekend, maar je kan ook verrassende alternatieven maken, door je rijstpapier niet te weken in water, maar iets anders: bijvoorbeeld sojasaus of bietensap, dan kleuren ze mooi knalrood. Of week in geklutste eitjes en bak in de pan voor een verrassende crispy omelet.
  • Sushi: geen fan van nori? Rol je sushi in rijstpapier!
  • Dumplings: geen dumpling wrappers in huis? Jawel, je raadt het goed, daarvoor kan je ook rijstpapier gebruiken! Knip in de gewenste vorm, bevochtig en vul met je favoriete vulling. Je kan buidelvormige dumplings maken of gewone simpele pakketjes. Bak even in de pan voor een krokant korstje.

Recepten

Rice paper pancakes

Een verrassend en snel alternatief op Koreaanse pajeon (groentepannekoekjes) of Chinese scallion pancakes. Deze rice paper pancakes zijn vegan en glutenvrij en ideaal om restjes groenten op te werken. Dus gebruik gerust de groenten die je nog in de koelkast kan vinden!

Voor 2 personen

  • 4 vellen rijstpapier;
  • 1 wortel, geraspt;
  • ½ courgette, in fijne slierten (tip: gebruik een juliennesnijder);
  • ½ ui, in ringen;
  • 2 lente-ui, in ringen;
  • 2 el crispy chili olie;
  • zwarte peper en zout;
  • olie;
  • enkele takjes koriander;
  • sesamzaad.

Dipsaus:

  1. Snijd alle groenten fijn. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus.
  2. Verhit een scheutje olie in een pan. Bevochtig 1 vel rijstpapier met koud/lauw water en leg het vel in de pan. Schik de groenten er meteen op en schep er 1 el crispy chili oil op. Kruid met zout en zwarte peper.
  3. Bevochtig het volgende vel rijstpapier met water en schik het bovenop de groenten.
  4. Bak 2-3 min. Draai de pannenkoek voorzichtig om en laat opnieuw 2 min. bakken.
  5. Schep uit de pan en snijd in stukken.
  6. Herhaal voor de volgende pannenkoek.
  7. Serveer en werk af met sesamzaad en korianderblaadjes.

Vegan rijstpapier-spek: een verrassend vegan alternatief op krokant gebakken spek!

Het is supergemakkelijk en lijkt zelfs op echt spek. Verwerk in een salade.

Voor een 4-tal reepjes ‘spek’

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng alle ingrediënten behalve het rijstpapier en sesamzaad in een kommetje.
  3. Bevochtig 1 vel rijstpapier met koud/lauw water en leg het op een snijplank.
  4. Bevochtig het volgende vel rijstpapier met water en kleef het bovenop het andere vel, duw luchtbellen eruit. Bestrijk royaal met het mengsel. Draai de opeengeplakte vellen voorzichtig om, en bestrijk ook met het mengsel. Snijd met een pizzasnijder in repen van 2 cm breed. Schik de repen naast mekaar op het bakpapier.
  5. Herhaal met de andere 2 vellen rijstpapier.
  6. Bak 5 min. in de voorverwarmde oven en controleer, de reepjes zullen vermoedelijk nog zacht zijn. Zet opnieuw 5 min. in de oven. Let goed op dat het niet verbrandt, dat kan snel gaan! Ze zijn klaar als ze mooi donkerbruin en krokant zijn. Strooi zwart sesamzaad erover en serveer.

Pittige norichips

Je zag ze vast al eens in de Aziatische supermarkt liggen: nori chips. Het goede nieuws is dat je ze ook heel gemakkelijk en snel thuis kan maken. Heb je geen friteuse in huis of geen zin om die boven te halen? Je kan de chips ook gemakkelijk frituren in een steelpannetje (met dikke bodem) in een laagje olie (1 cm is al genoeg). Werk dan in ‘batches’ en frituur er niet teveel tegelijk.

Voor een kommetje norichips

  1. Bevochtig 1 vel rijstpapier met koud/lauw water en leg het op een snijplank. ‘Kleef’ er een vel nori op. Knip de randjes die niet overlappen weg met een schaar. Snijd in vierkantjes met een pizzasnijder.
  2. Herhaal met het overige vel.
  3. Verhit de olie. Frituur de norichips in verschillende ‘batches’. Je zal zien dat ze mooi ‘opblazen’. Laat uitlekken op keukenpapier.
  4. Schep de norichips in een plastic bewaardoosje. Strooi de shichimi togarashi erover (of zout, als je het niet pittig wilt). Sluit het doosje af en schud.
  5. Serveer de chips in een kommetje.

Smakelijk!

Door Caroline D’hont

Geen resultaten gevonden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!