Hanami sakura picknick, met onigiri

Je hebt vast al gehoord over sakura, de Japanse benaming voor kersenbloesem. Japanse kerselaars zijn veelvuldig in Japan aanwezig en van maart tot mei staan die in bloei (afhankelijk van de locatie, er bestaat zelfs een ‘sakura weather map’). Hele landschappen kleuren zachtroze en wit, en als het waait, dwarrelen de bloesemblaadjes elegant naar beneden in een prachtige roze regen. Voor de Japanners een hoogtepunt in het jaar, en menig toerist heeft ook zijn weg gevonden naar Japan tijdens deze periode, het is dan echt hoogseizoen.

Hanami (花見), letterlijk ‘bloemen kijken’, heet de eeuwenoude Japanse traditie waarbij Japanners samenkomen om de schoonheid van de bloeiende kersenbloesems te bewonderen. Tijdens hanami spreiden vrienden, families en collega’s het picknickkdeken uit onder de bloeiende bomen, delen ze eten en drinken, en genieten ze van het moment — vaak tot in de avond, met lantaarns die de bloesems sprookjesachtig verlichten.

Maar hanami is meer dan alleen een picknick: het is ook een viering van het vergankelijke. De kerselaar bloeit slechts een paar dagen op z’n hoogtepunt — een poëtisch symbool van hoe kostbaar en kortstondig het leven is. Carpe diem, maar dan op z’n Japans.

Zelf naar Japan gaan tijdens het kersenbloesemseizoen zit er hier voorlopig niet in, maar gelukkig heeft de Japanse kerselaar zijn weg ook gevonden naar onze contreien. In het Rivierenhof in Deurne staat ter hoogte van Kasteel Sterckshof een prachtige rij Japanse kerselaars, die jaarlijks omstreeks half april in bloei staan. Voor het derde jaar op rij organiseerden we met onze kookboekenclub een ‘Hanami sakura potluck picknick’: iedereen brengt Japans geïnspireerde gerechten en drankjes mee, en daar genieten we dan samen van onder de bloeiende Japanse kerselaars. Een dikke aanrader om zelf ook eens te organiseren, je weet vast ook enkele Japanse kerselaars staan bij een mooi stukje gras.

Wat wordt er zoal tijdens een hanami picknick gegeten? 
(Let erop hoeveel hanami-gerelateerde emoji’s er bestaan, dat is geen toeval. Emoji’s werden uitgevonden in de late jaren ’90 door de Japanner Shigetaka Kurita. ‘Emoji (絵文字)’ kan je letterlijk vertalen naar ‘afbeelding (絵) en letter (文字)’. Daarom zijn er ook zoveel emoji’s die verwijzen naar de Japanse eetcultuur).

  • 🍱 Bento-box: Een vooraf klaargemaakte kleurrijke lunchbox met rijst, vis, vlees, eitjes, groenten en ‘tsukemono’ (opgelegde groenten), mooi onderverdeeld in verschillende vakjes.
  • 🍙 Onigiri: 
Rijstballetjes gevuld met zalm, umeboshi (ingelegde pruim) of tonijn-mayo, en makkelijk uit de hand te eten, het Japanse equivalent van onze boterham. Een echte picknickklassieker, check het recept hieronder!
  • 🍢 Yakitori & andere spiesjes: Kip op stokjes, gegrild en gelakt met yakitorisaus. Soms ook spiesjes met groenten, viskoekjes of worstjes.
  • 🥟 Gyoza of karaage: Japanse dumplings of knapperige stukjes gefrituurde kip. makkelijk te delen en zowel lekker koud als warm.
  • 🍡 Hanami dango: Een dessert met driekleurige chewy rijstballetjes (ze lijken wat op mochi) op een stokje, roze, wit en groen. De kleuren symboliseren de kleuren van de Japanse kerselaar.
  • 🍰 Desserts: De kersenbloesems worden ook opgelegd om toe te voegen aan desserts. Er bestaan sakura mochi (kleefrijstcake met kersenbloesemblad), cakejes met kersenbloesemsmaak en sakurakoekjes.

Organiseer je zelf een Japanse picknick of gewoon op zoek naar een heerlijke snack voor onderweg? Dan raad ik je aan om zeker eens zelf onigiri te maken!

Recept: Onigiri met zalm en furikake

Voor 9-12 onigiri

  1. Rijst: laat de rijst eerst 20-30 minuten weken in ruim water. Spoel de rijst dan goed in een zeef, tot het water niet meer wit kleurt en mooi helder blijft. Kook de gewassen en uitgelekte rijst met 600 ml water in een rijstkoker of in een kookpot op het vuur (check de verpakking voor de duur). Eens gekookt, schep de rijst over in een kom om lichtjes te laten afkoelen.
  2. Zalmflakes: verwarm de oven voor op 220 ºC, bedek een bakplaat met bakpapier. Dep de zalm goed droog en strooi het zout erover. Laat 15 minuten inwerken. Veeg dan het zout weg met keukenpapier, schik op de bakplaat. Bak de zalm 10 minuten in de voorverwarmde oven (tip: je kan de zalm ook bakken in de airfryer, reken dan op 8 minuten).
  3. Rooster ondertussen het sesamzaad in een antikleefpan tot het lichtjes goudbruin kleurt. Schep uit de pan.
  4. Haal de zalm uit de oven, laat even afkoelen. Duw de gebakken zalm tot kleine flakes met eetstokjes of een vork.
  5. Verhit de sesamolie in de antikleefpan. Voeg de zalmflakes toe. Voeg vervolgens de sake en mirin toe. Roerbak tot het vocht verdampt is. Voeg dan de sojasaus toe. Laat opnieuw verdampen. Schep uit de pan en voeg het geroosterd sesamzaad toe. Meng en laat afkoelen.
  6. Onigiri: je kan de onigiri met je handen vormen of een speciaal daarvoor ontworpen plastieken vormpje gebruiken. Je vindt die laatste voor enkele euro’s online of in de Aziatische supermarkt. Als je de onigiri met je handen vormt, zorg er dan voor dat je handen steeds goed vochtig zijn (zet een kommetje met water klaar), want de rijst kleeft heel erg. Zet ook een kommetje met fijn zout klaar. Strooi steeds wat zout op je vochtige handen, dit gaat ervoor zorgen dat de onigiri beter bewaren. Zet tenslotte ook een bordje met furikake klaar.
    Zo ga je te werk: maak je handen vochtig, strooi er wat zout op. Schep een volle eetlepel rijst in 1 van je handen, duw plat en duw een kuiltje in het midden. Schep een klein beetje van de zalmflakes in het kuiltje (niet te veel!) en schep er een iets kleinere schep rijst op. Vorm met je handen voorzichtig een driehoekje, gebruik je duimen om de zijranden te vormen. Rol vervolgens de zijkanten door de furikake. Schik de onigiri op stukjes bakpapier in een bewaardoosje en bewaar in de koelkast. 
Vind je het vormen met de handen nog (te) moeilijk? Je kan ook een ondiep kommetje bedekken met plastiekfolie, daarop rijst, vulling en opnieuw rijst scheppen en vervolgens de plastiekfolie dichtvouwen. Vorm het driehoekje met de rijst in de plastiekfolie.
  7. Optioneel: rooster de norivellen even met een tang boven de vlam van een gasvuur. Dat geeft ze een heerlijke geroosterde smaak. 
Knip elk norivel in 6 rechthoekjes. Serveer ze bij de onigiri. Je gebruikt het norivel om de onigiri te kunnen vasthouden (want anders kleeft de rijst meteen aan je vingers). Gebruik het norivel pas vlak voor het opeten van de onigiri, anders wordt het norivel wak.
  8. Smakelijk!

Door Caroline D’hont. Met dank ook aan de kookblog Just One Cookbook, een onuitputtelijke bron voor geweldige Japanse recepten.

Japan

Zalm teriyaki maken

Blog, Recepten
Zalm teriyaki is een Japans gerecht dat over de hele wereld ontzettend populair is – ook bij kinderen, omwille van de zoete smaak van de saus. Gegarandeerd een hit! Teriyaki is…

Zelf misosoep maken

Blog, Recepten
Weinig is meer ontspannend dan op een winterse dag zelf misosoep maken (én drinken). De kant-en-klare variant uit de Oosterse supermarkt kan ook smaken, maar zelf maken geeft toch meer…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!