Heilig boontje, het ultieme kookboek over peulvruchten

Bonen, erwten, linzen en co. spelen de hoofdrol in Heilig Boontje, het nieuwe kookboek van Joeri Veul. En dat is geen overbodige luxe, want laten we eerlijk zijn: in onze contreien belanden peulvruchten soms nog te weinig op ons bord. Gemiddeld twee maal per maand — dat is nog niet eens een blik kikkererwten per persoon. Een schril contrast met hoe wetenschappers en voedingsdeskundigen erover denken, want die zijn ronduit enthousiast over deze voedzame krachtpatsers. Peulvruchten zijn duurzaam, betaalbaar, veelzijdig én ontzettend gezond.

Gelukkig wint de boon langzaam maar zeker aan populariteit. Het stoffige imago maakt plaats voor een frisse herwaardering, zeker nu steeds meer mensen bewust eten en wat minder vlees op hun bord willen, zonder dan weer meteen naar vleesvervangers te grijpen. Wereldwijd zijn peulvruchten al eeuwenlang onmisbaar in de keuken, en intussen krijgen ze ook bij ons de aandacht die ze verdienen.

Een kookboek als Heilig Boontje draagt daar zeker toe bij.

Na een beknopte introductie van de meest gangbare peulvruchten – van witte bonen, cannellini’s en borlotti’s tot kikkererwten, kapucijners en linzen – krijg je handige tips om ze snel en efficiënt te garen. Geen urenlang gedoe, gewoon de beste methodes om er meteen mee aan de slag te gaan.

Een kookboek ingedeeld op tijd en moeite

De recepten zijn ingedeeld in vijf hoofdstukken, afhankelijk van hoeveel tijd en energie je erin wilt steken. Inclusief oven- en suddertijd, want soms doet de tijd het werk voor jou. Extra handig: bij elk gerecht krijg je slimme tips om restjes te verwerken. Wat doe je bijvoorbeeld met dat stukje overgebleven tofu of die halve kool? Dankzij deze insteek helpt het boek je niet alleen om lekker te koken, maar ook om voedselverspilling tegen te gaan.

Een korte blik op de verschillende hoofdstukken:

  • Peulenschil
    Hier vind je de snelle en eenvoudige recepten. Denk aan een éénpansrigatoni met harissa-bonensaus die in 30 minuten op tafel staat, of kruidige Ras el Hanout-erwtenburgertjes.
  • Een beetje geduld
    Heb je iets meer tijd? Dit hoofdstuk is voor gerechten waarbij de oven of de stoofpot het grootste werk doet. Extra geduld, maar niet per se extra moeite.
  • Iets meer werk
    Zoals auteur Joeri zelf zegt: ‘hands-on’-gerechten waarvoor je tot 45 minuten in de keuken staat. Al moet je dat soms met een korrel zout nemen. Zo vraagt de Mashed potato edamame pie met paddenstoelen-bonenvulling, inclusief voorbereiding, kook- en baktijd, toch ruim een uur. Maar hey, lekker eten is het wachten waard!
  • Je hebt de tijd
    Dit hoofdstuk is voor de uitgebreide weekendgerechten en de showstoppers waarmee je indruk maakt bij speciale gelegenheden.
  • Zoet
    En natuurlijk mogen desserts niet ontbreken. Van bonen in hartige gerechten kijken we al lang niet meer op, maar ze doen het ook verrassend goed in zoete bereidingen. Hier ontdek je hoe!
Ingrediënten

De meest gebruikte ingrediënten hebben we even voor jullie opgelijst. De meeste daarvan hebben we standaard op voorraad.

Kookboeken, peulvruchten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!