Heb jij al van ‘congee’ gehoord? Het is een typisch ontbijt (of ook wel lunch) die vaak in China en grote delen van Azië gegeten wordt. Congee houdt het midden tussen rijstpap en havermoutpap, maar wordt meestal afgewerkt met zoute toppings, al bestaan er ook zoete versies. Het is een heel eenvoudige bereiding, waarbij rijst plat gekookt wordt in een grote(re) hoeveelheid water of bouillon en zo verbrokkelt tot een pap. Echt te vergelijken met havermoutpap dus. Het is echte troostkost — het is niet voor niets dat Ottolenghi en Helen Goh er ook een recept voor in hun nieuwste kookboek ‘Comfort‘ hebben opgenomen. Hoog tijd om (even) onze zoete ontbijtgewoontes opzij te zetten en dit heerlijke alternatief te ontdekken!
Oorsprong
Congee komt uit China en wordt al honderden jaren gegeten. Het woord “congee” komt van het Tamil-woord “kanji”, wat rijstwater betekent. Door de eeuwen heen heeft congee zich verspreid over Azië, waarbij elke regio zijn eigen draai aan het gerecht heeft gegeven:
- China: Hier staat congee bekend als ‘zhou’ of ‘guk’ (Kantonees) en wordt het vaak geserveerd met zoute eieren, ingelegde groenten en varkensvlees.
- Japan: In Japan heet het ‘okayu’ en wordt het vaak gegeten als een licht verteerbare maaltijd voor zieken, geserveerd met umeboshi (ingelegde pruim/abrikoos).
- Vietnam: De Vietnamese versie, ‘cháo,’ wordt op smaak gebracht met gember, vis of kip en geserveerd met kruiden zoals koriander en lente-ui.
- Thailand: ‘Jok’ is de Thaise variant en heeft een romigere textuur doordat de rijst fijner wordt gemalen. Het wordt vaak gegeten met gehaktballetjes en een rauw ei.
- India: In India staat het bekend als ‘kanji’ en wordt het zowel hartig als zoet bereid, gekruid met specerijen zoals komijn en kurkuma.
- Filipijnen: ‘Arroz caldo’ is een populaire congee-variant die op smaak wordt gebracht met knoflook, gember en kip, vaak geserveerd met kalamansi (ook gekend als Filipijnse limoen).
Hou je wel van afwisseling en een zout ontbijt, dan moet je congee zeker en vast eens op het menu zetten! Ik baseerde me op het basisrecept van ‘Made with Lau’, een bekende Kantonees-Amerikaanse chef op YouTube, en volgde ook wat tips uit ‘Comfort’ van Ottolenghi. Zo heb je een eenvoudige, milde, smaakvolle basis met rijst en kip, en kan je helemaal ‘upgraden’ naar eigen smaak met de toppings, een succes bij ons hele gezin! Congee kan je trouwens ook perfect als lunch of zelfs avondmaal eten.
Congee
Als lichte maaltijd voor 4 personen
- 200 g jasmijnrijst
- 1.600 ml water
- 20 g gember
- 2,5 el kippenbouillonpoeder
- 400 g kipfilet
- 2 tl maïszetmeel
- 1 el oestersaus
- 2 el arachideolie
- Zout en witte peper
Toppings
- 2 lente-ui
- 2 sjalotten
- arachideolie
- 1 el bloem
- 1 el wit en zwart sesamzaad
- 1 chilipeper
- 10 g koriander
- ¼ komkommer
- Crispy chili olie
Bereiding
- Was je rijst grondig, tot het water helder is (zeer belangrijk, sla deze stap niet over!)
- Breng het water aan de kook. Als het water kookt, voeg de gewassen rijst toe en roer even om. Breng opnieuw aan de kook. Zet een deksel schuin op de pot en laat 25 min. pruttelen.
- Kip: snijd de kip in reepjes en schep in een kom. Voeg al roerend (tip: gebruik eetstokjes om te mengen) de oestersaus, maïszetmeel, ½ el kippenbouillonpoeder, 2 el water en tenslotte de olie toe. Laat marineren.
- Prepareer ondertussen de toppings. Snij de sjalotten in ringen. Snijd de gember in fijne reepjes. Voeg de helft van de gember toe aan de rijst. Verhit een scheutje olie in een pan en voeg de sjalotten en de rest van de gember toe. Bak tot ze goudbruin kleuren. Strooi de bloem erover en roer goed om. Laat krokant bakken. Kruid met zout. Snij de lente-ui in ringen. Snij de chili-peper in plakjes. Snij de komkommer in fijne reepjes. Pluk de blaadjes koriander.
- Controleer of de rijst goed gaar is (dus: eigenlijk al wat te ‘plat’). Roer met een garde goed door, tot de rijst in stukjes breekt en het vocht indikt. Voeg de kip en de rest van het kippenbouillonpoeder toe en laat 10 min. pruttelen tot de kip gaar is, roer regelmatig om. Proef en kruid bij met zout en witte peper.
- Schep de congee in kommen en de toppings in aparte kleine kommetjes. Zo kan iedereen zijn eigen kommetje naar smaak afwerken. Smakelijk!
Door Caroline D’hont