Lunar New Year: Koreaanse Japchae

Dit jaar begint Lunar New Year (wat we ook kennen als Chinees Nieuwjaar) op woensdag 29 januari. Wij hebben hier in het verleden al verschillende artikels aan gewijd, en we gaven al aan dat Lunar New Year niet enkel in China gevierd wordt, maar in verschillende Aziatische landen. Zo ook in Zuid-Korea. Dus leek het ons wel eens interessant om te gaan kijken wat er daar dan zoal op tafel komt.

‘Seollal (설날)’ heet de feestdag in het Koreaans, en het is de grootste van het jaar. Families komen samen en vieren, voorouders worden herdacht, men draagt traditionele kledij (‘Hanbok’ 한복) en er wordt uiteraard uitgebreid getafeld.

Het gerecht bij uitstek om te eten, is ‘tteokguk (떡국)’, runderbouillonsoep met Koreaanse rijstcakes, ei, vlees en lente-ui. Traditioneel worden de rijstcakes zelf gemaakt, het rekken van het deeg wijst op het ‘uitstrekken van goed geluk in het nieuwe jaar’. Het deeg wordt nadien in ovalen plakjes gesneden, dat dan weer aan geldmunten (‘yeopjeon (엽전)’, een oude Koreaanse munt) doet denken. De witte kleur van het deeg verwijst tenslotte naar ‘puurheid en zuiverheid’. Een soep met heel veel betekenis dus!

En natuurlijk komt er nog veel meer op tafel. Meestal ook ‘japchae (잡채)’: een noedelgerecht met véél groenten en rundvlees. Jap (잡) betekent ‘gemengd’, chae (채) ‘groenten’. Traditiegetrouw worden alle groenten apart gestoomd of gestoofd, wat ervoor zorgt dat het best wel een arbeidsintensief gerecht is. We vonden toch enkele ‘shortcuts’, waardoor we ons er wel eens aan durfden wagen. En met succes: zó lekker! Naast de regenboog aan groenten en het sappige rundvlees, zijn het de noedels die de show stelen.

Dangmyeon zijn lichtgrijze, halfdoorzichtige en elastische noedels gemaakt van zetmeel van tapioca en zoete aardappel. Ze worden ook wel glasnoedels, cellofaannoedels, of vermicelli van zoete aardappel genoemd. Het is een zachte, kauwbare noedel die niet snel plakkerig of plat wordt. Wat ook maakt dat ze ideaal zijn voor een gerecht dat je op voorhand maakt. De noedels zijn glazig en wat glibberig na het koken. Japchae kan je dus perfect op voorhand maken, het hoeft niet heet gegeten te worden, lauw of zelfs koud is prima!

Je kan er trouwens ook perfect een vegetarisch gerecht van maken, laat dan het vlees weg. Japchae wordt soms ook afgewerkt met fijne omeletreepjes.

Japchae

Voor 4 personen

  • 300 g biefstuk of entrecôte
  • 2 tl baksoda (bicarbonaat)
  • 225 g dangmyeon (Koreaanse zetmeelnoedels)

Marinade voor het vlees

  • 2 tl sojasaus
  • 2 tl suiker
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 tl zwarte peper

Dressing

Groenten

  • 1 ui;
  • 3 lente-uitjes;
  • 200 g shiitake;
  • 2 wortelen;
  • 1 rode paprika;
  • 100 g babyspinazie;
  • zout;
  • plantaardige olie.

Afwerking

Bereiding

  1. Snijd het vlees in fijne reepjes (tegen de draad van het vlees in). Bestrooi met de baksoda en meng goed. Laat 20 min. inwerken. Dit doe je om het vlees zacht en mals te maken. Spoel dan af en dep droog.
  2. Maak de marinade voor het vlees: meng de sojasaus met de suiker, zwarte peper en rasp de knoflook erbij. Meng het vlees met de marinade.
  3. Maak de dressing: rasp de knoflook. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een grote kom. In deze grote kom komen straks alle ingrediënten samen, dus zorg dat die groot genoeg is.
  4. Snijd de ui in halve ringen. Snijd de lente-ui in stukjes van 3 cm, houd het wit en het groen gescheiden. Verwijder de steel van de shii-takes en snijd in plakjes. Schil de wortelen en snijd in balkjes van 3 mm dik. Snijd de rode paprika in fijne reepjes.
  5. Kook de dangmyeon (noedels) volgens de instructies op de verpakking. Spoel met lauw water, laat uitlekken en schep in de kom met de dressing. Meng nog niet!
  6. Gaar de groenten: verhit een scheut olie in een grote pan en voeg de ui, het wit van de lente-ui en de shii-takes toe. Roerbak 5 min. Kruid met zout. Schep bovenop de noedels, maar meng nog niet.
  7. Verhit opnieuw een scheut olie in de pan en voeg de wortel en paprika toe. Roerbak 5 min. Proef of de wortel (beet)gaar is. Voeg de spinazie toe en laat slinken. Kruid met zout. Schep bovenop de andere groenten maar meng nog steeds niet.
  8. Verhit tenslotte nogmaals een scheut olie in de pan en bak de gemarineerde runderreepjes rondom kort op hoog vuur. Schep bovenop de groenten. Strooi 3/4 van het sesamzaad erover. Meng nu alles goed door elkaar.
  9. Snijd de lente-ui in ringen. Strooi bovenop de japchae, samen met de rest van het sesamzaad en serveer (of serveer lauw of koud).

새해 복 많이 받으세요 (Saehae bok mani badeuseyo), zo wens je Koreanen een gelukkig en voorspoedig jaar!

 

Door Caroline D’hont

Korea

Een blik op de Koreaanse keuken

Blog
An-nyeong-ha-se-yo! Hallo dus. In het Koreaans.  Korea, daar vliegen we deze keer virtueel — en dus zonder CO2-uitstoot — naartoe om er onder te duiken in de talrijke restaurants. De…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!