The Curry Guy: Eén pan, door Dan Toombs

Dan Toombs, The Curry Guy, is al lang geen onbekende meer. We kennen hem van al zijn vorige boeken: The Curry Guy, waar het allemaal mee begon, verscheen in 2018 in het Nederlands, gevolgd door Easy en Veggie. Zijn vierde boek ‘The Curry Guy compleet’ verscheen in 2020 en putte uit zijn eerste drie boeken, met nog een aantal nieuwe recepten als extraatjes. Dat boek werd dan weer gevolgd door Thai, BBQ — en nu dus Eén pan. In dit boek krijg je meer dan honderdvijftig eenpans-currygerechten van over de hele wereld. Daarenboven zijn er ook dertig basisrecepten voor specerijenmengsels, sambals, bouillons, etc. Reden genoeg dus om het eens van dichterbij te bekijken! Dat doen we per hoofdstuk, zes in totaal.

Soepen

In het Westen associëren we soep vooral met koud weer. En alhoewel soep inderdaad lekker is als het buiten koud is, bewijzen landen als Viëtnam dat je soep ook tijdens het ontbijt, de lunch of het avondeten in de broeierige hitte kan eten. In dit hoofdstuk vind je heel wat soeprecepten, van Phở met kip tot Mexicaanse vissoep.

Klassieke Indiase curry’s

Waar het in zijn vorige boeken ging over recepten voor curry’s zoals ze dat in curryhuizen doen, namelijk door eerst een grote portie basissaus te maken, wordt het hier allemaal een stuk eenvoudiger. In dit hoofdstuk krijg je van de populairste Indiase curry’s recepten die je in één pan kan bereiden zonder eerst een basissaus te moeten maken. Voor thuis, waar je geen restauranthoeveelheden klaarmaakt,  is dat wel handig! Heel wat bekende lekkere kiprecepten, van Balti-kip tot kip vindaloo, gevolgd door een rundercurry en enkele lamscurry’s.

Curry’s, stoofpotten en sauzige gerechten

In het derde hoofdstuk vind je recepten van over de hele wereld terug. Een Hongaarse goulash of een Amerikaanse Chili con carne mogen dan ook niet ontbreken. Of wat dacht je van een Thaise junglecurry met wild zwijn? Een Indonesische Babi Ketjab, een Bicol express en een Koreaanse Kimchi jjigae vinden hier ook hun plekje.

Het gros van de vegetarische gerechten maakt in dit hoofdstuk hun opwachting, waarvan Paneer Makhani, Bombay en Saag Aloo veruit de bekendste zijn.

Uit de oven

Dit hoofdstuk verzamelt gerechten die je makkelijk kan voorbereiden. Ze bestaan uit eenvoudige stappen, zoals marineren of pureren, waarna je vervolgens alles in de koelkast zet en het er dertig minuten voordat je gaat koken weer uit haalt. Zet de oven aan, schuif het gerecht erin en geniet van een heerlijke maaltijd. Wat dacht je van Kip Tikka met groenten, Aziatische zalm met honing of Gevulde flespompoen met Mexicaans chorizogehakt?

Gebakken en gefrituurd

Allemaal recepten die je binnen een uur op tafel zet. Van Koreaanse gefrituurde kip tot Pakistaanse biryani met kikkererwten: je vindt het hier allemaal terug.

Bijgerechten, sauzen en basisgerechten

Naast alle recepten van de vorige hoofdstukken die je in één pan of op één bakplaat kan maken, heb je ook een aantal extra gerechten en basisrecepten nodig om het beste uit elk gerecht te halen.

De meeste bij- en basisgerechten van dit hoofdstuk kan je ook kant-en-klaar kopen. Daar is ook helemaal niets mis mee, maar als je ze zelf maakt, heb je meer controle over de samenstelling. Daarenboven is het ook plezierig om te doen.

Je kan je hier verwachten aan allerhande recepten voor rijst, bouillons, eenvoudige groentetthgerechten en lekkere sauzen om al je gerechten naar een hoger niveau te tillen.

Ten slotte

Naast een gewoon register, vind je achteraan in het boek ook een handig receptenregister per regio. Als je zin  hebt in de keuken van een  bepaald land, is dit veruit de meest efficiënte manier van zoeken.

Wij zijn alvast fan! De hoeveelheid vlees in de vleesgerechten is soms ruim bemeten voor het aantal aangeduide personen. Je kan dus altijd nog een persoon extra uitnodigen of wat minder vlees voorzien als je niet zo’n grote (vlees)eter bent.

Ingrediënten

Er duiken weer heel wat bekende ingrediënten op voor de voorraadkast die niet zo makkelijk te vinden zijn. De meeste hebben wij natuurlijk in huis!
Dit zijn de ingrediënten die Dan Toombs altijd in zijn voorraadkast heeft zitten:

Natte ingrediënten

Droge ingrediënten

Specerijen en -mengsels

Blik, pot of fles

Andere

Daarnaast zijn er nog een pak andere, die we hier voor het gemak even alfabetisch voor je opgelijst hebben:

Curry

Geen resultaten gevonden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!