Een kleurrijk kookboek met veelzijdige gerechten uit het hart van Turkije én met groenten in de hoofdrol? Dat weten we wel te appreciëren.
Sebze is het tweede kookboek van Özlem Warren. Voor haar eerste kookboek Özlem’s Turkish table kreeg ze in 2020 The Gourmand World Cookbook Award.
‘Sebze’ betekent letterlijk groente in het Turks. Het is afgeleid van het Perzische woord sabze of sabzi, dat ‘groenheid’ betekent. Het boek is dan ook goed voor een rijke verzameling van heerlijke, afwisselende en praktische vegetarische en veganistische recepten.
Veel mensen associëren de Turkse keuken voornamelijk met kebab maar dat is niet wat de meeste Turken thuis eten. Met Sebze wilde Özlem de verscheidenheid aan vegetarische gerechten laten zien die in Turkije gegeten worden. De Turken zijn dol op peulvruchten en volkoren granen, maar dus ook op groenten — en dan liefst seizoensgebonden. Eenpansgerechten, gevulde broden en gebakjes, groentemezze en pickles: ze hebben allemaal hun plek in de Turkse keuken.
Bij de recepten geeft Özlem zowel vegan als glutenvrije opties, anti-verspillingstips en verrassende combinatiemogelijkheden, zodat iedereen kan genieten van de Turkse vegetarische keuken.
Ingrediënten
Komijn en sumak zijn belangrijke smaken, maar pul biber (aleppo-peper) is waarschijnlijk de meest gebruikte specerij. Het wordt niet alleen gebruikt tijdens het koken, maar ook als extra smaakmaker — op elke Turkse tafel staat wel een potje. Turken zijn echte yoghurtliefhebbers, het zit in bijna alles: dips, mezze en desserts. En volgens Özlem produceren ze de beste amandelen, pistachenoten en hazelnoten :-).
Naast komijn, sumak, pul biber, yoghurt en noten zijn er natuurlijk nog andere ingrediënten die belangrijk zijn in de Turkse keuken. We sommen ze hier even voor je op. En zoals je van ons gewend bent, hebben we de meeste droge ingrediënten ervan gewoon op voorraad.
- Olijfolie;
- Olijven;
- Beyas peynir; een pekelkaas van ongepasteuriseerde shapen-, geit- of koemelk, vervangbaar door een romige feta van goede kwaliteit;
- Gedroogd fruit – abrikozen en vijgen;
- Yufka (filodeeg);
- Kikkererwten, gedroogde bonen en linzen;
- Bulgur;
- Freekeh;
- Maïsmeel;
- Turkse paprikapasta, biber salçasi;
- Granaatappelmelasse;
- Tahin;
- Dille;
- Munt en gedroogde munt;
- Peterselie (de platte versie);
- Za’atar.
Lees je graag nog over de Turkse keuken? Lees dan zeker onze blogpost!