Sebze door Özlem Warren, vegetarische recepten uit het hart van Turkije

Een kleurrijk kookboek met veelzijdige gerechten uit het hart van Turkije én met groenten in de hoofdrol? Dat weten we wel te appreciëren.

Sebze is het tweede kookboek van Özlem Warren. Voor haar eerste kookboek Özlem’s Turkish table kreeg ze in 2020 The Gourmand World Cookbook Award.

‘Sebze’ betekent letterlijk groente in het Turks. Het is afgeleid van het Perzische woord sabze of sabzi, dat ‘groenheid’ betekent. Het boek is dan ook goed voor een rijke verzameling van heerlijke, afwisselende en praktische vegetarische en veganistische recepten.

Veel mensen associëren de Turkse keuken voornamelijk met kebab maar dat is niet wat de meeste Turken thuis eten. Met Sebze wilde Özlem de verscheidenheid aan vegetarische gerechten laten zien die in Turkije gegeten worden. De Turken zijn dol op peulvruchten en volkoren granen, maar dus ook op groenten — en dan liefst seizoensgebonden. Eenpansgerechten, gevulde broden en gebakjes, groentemezze en pickles: ze hebben allemaal hun plek in de Turkse keuken.

Bij de recepten geeft Özlem zowel vegan als glutenvrije opties, anti-verspillingstips en verrassende combinatiemogelijkheden, zodat iedereen kan genieten van de Turkse vegetarische keuken.

Ingrediënten

Komijn en sumak zijn belangrijke smaken, maar pul biber (aleppo-peper) is waarschijnlijk de meest gebruikte specerij. Het wordt niet alleen gebruikt tijdens het koken, maar ook als extra smaakmaker — op elke Turkse tafel staat wel een potje. Turken zijn echte yoghurtliefhebbers, het zit in bijna alles: dips, mezze en desserts. En volgens Özlem produceren ze de beste amandelen, pistachenoten en hazelnoten :-).

Naast komijn, sumak, pul biber, yoghurt en noten zijn er natuurlijk nog andere ingrediënten die belangrijk zijn in de Turkse keuken. We sommen ze hier even voor je op. En zoals je van ons gewend bent, hebben we de meeste droge ingrediënten ervan gewoon op voorraad.

  • Olijfolie;
  • Olijven;
  • Beyas peynir; een pekelkaas van ongepasteuriseerde shapen-, geit- of koemelk, vervangbaar door een romige feta van goede kwaliteit;
  • Gedroogd fruit – abrikozen en vijgen;
  • Yufka (filodeeg);
  • Kikkererwten, gedroogde bonen en linzen;
  • Bulgur;
  • Freekeh;
  • Maïsmeel;
  • Turkse paprikapasta, biber salçasi;
  • Granaatappelmelasse;
  • Tahin;
  • Dille;
  • Munt en gedroogde munt;
  • Peterselie (de platte versie);
  • Za’atar.

Lees je graag nog over de Turkse keuken? Lees dan zeker onze blogpost!

Een korte intro in de Turkse keuken

Kookboeken, Turkije

Zelf shoarma van kip maken

Blog, Recepten
Ik weet niet of u dat heeft, maar ik heb een lijstje met recepten die ik op korte tot middellange termijn wil maken. Uitdagingen gaande van een dag tot meerdere…

Een korte intro in de Turkse keuken

Blog
Wie eten en Turkije zegt, denkt al wel eens aan kebab en pita. De Turkse keuken is echter veel meer dan die beruchte fastfoodklassiekers. We nemen je graag mee in…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!