Het was alweer twee jaar geleden dat er nog eens een kookboek van Ottolenghi lag te blinken in de boekhandel. Maar nu is het eindelijk weer zover. Alle fans dus gezwind daarheen!
Comfort gaat over comfort food in Ottolenghi-stijl, waarbij klassieke gerechten opnieuw worden uitgevonden met Yotams unieke benadering. Het boek, dat tot stand kwam in samenwerking met drie getalenteerde co-auteurs/koks — Helen Goh, Verena Lochmuller en Tara Wigley — biedt een verfrissende kijk op wat comfort food kan zijn. Wie bij comfort food dacht aan pizza en lasagne, wordt uitgenodigd om opnieuw te denken. Van gekarameliseerde uien orecchiette met hazelnoot en crispy salie tot ‘cheesy bread soup’ met savooikool en cavolo nero — Ottolenghi laat zien dat comfort food een kunst op zich is.
Het is niet zomaar een kookboek: Comfort is Ottolenghi’s meest persoonlijke werk sinds Jerusalem.
Maar wat is comfort food eigenlijk? Het antwoord op de volgende vragen vat het allemaal samen:
-
Met wie eten we?
Het heeft zeker te maken met wie we eten en gerechten delen. Comfort food gaat vaak ook over een achterliggende relatie: een lekkere stoofschotel die binnen een familie van generatie op generatie wordt doorgegeven, een lekkere salade van een vriend die we steeds opnieuw zelf maken… De geroosterde kip van tante Pauline doet hier zeker aan denken.
-
Waarom is koken en eten vaak zo troostend?
We leven in een wereld waarin de relatie tussen wat we eten en waar het vandaan komt heel vaak onduidelijk is. Koken — echt koken met echte ingrediënten — geeft ons een natuurlijke manier om opnieuw te verbinden met onze omgeving, onze medemensen en niet te vergeten met onszelf. Het gaat doorgaans niet om een viergangenmenu waar je een hele dag op hebt zitten zwoegen. Je hebt zo van die dagen waarop je gewoon de deur achter je wilt dichttrekken en snel iets wilt klaarmaken dat je kent en met het verstand op nul in elkaar kan flansen. Zoals balletjes in tomatensaus. In Comfort vind je dan gerechten zoals gestoomde eieren van Helen of Tomatensoep met geroosterde aubergine en rode peper van Tara — of wat dacht je van prei, tomaat met kurkuma frittata van Verena.
-
Wat eten we?
Geen twee mensen hebben hetzelfde lijstje met comfort food. Maar je vindt er wel dezelfde types gerechten op. Gerechten die bepaald worden door koolhydraten, vet of suiker. Probeer dus zeker eens de Linguine met misoboter, Indonesische frietjes of chocolademousse met sinaasappelkaramel.
-
Hoe eten we?
Zittend in de zetel met een beker roomijs, een wrap uit het vuistje in een drukke straat, op een bankje in het park met stokjes noedels uit een bakje slurpend? Comfort food heeft zeker ook te maken met de manier waarop we eten. In Comfort vind je dus tal van gerechten terug die je niet per se zittend aan een tafel moet eten, zoals eenpansgerechten waar iedereen zonder schuldgevoel zichzelf mag bedienen.
Zoals we van Ottolenghi gewoon zijn, worden er in dit kookboek meer dan 200 verschillende ingrediënten gebruikt. We lijsten de 16 meest gebruikte hieronder even voor jullie op. De meeste daarvan hebben we gewoon op voorraad.
- ahornsiroop
- kippenbouillon
- kurkuma
- gemalen kaneel
- gemalen komijn en komijnzaad
- vissaus
- korianderzaad
- laurierblaadjes
- lichte sojasaus
- vloeibare honing
- toban djan
- chilivlokken
- sesamzaad
- venkelzaa
- shaoxing
- tomatenpuree
- Toban Djan
Ter ere van het langverwachte boek onderneemt Yotam een ambitieuze wereldtournee van september tot december 2024, getiteld ‘The Comfort Tour’. De tour omvat stops in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Europa, Verenigde Staten en Canada, met een exclusieve Benelux-stop in Amsterdam op 12 november. Tijdens elke show wordt Ottolenghi vergezeld door een van zijn co-auteurs als speciale gast, waarmee hij samen het thema ‘comfort’ verkent. De shows bieden een mix van kooktips, persoonlijke verhalen over zijn jeugd en reizen, en inzichten in de inspiratie achter de recepten in Comfort.
Tickets vind je online en we mogen zelf ook 2 tickets weggeven! Rep je daarvoor naar onze Instagram. De wedstrijd loopt t.e.m. maandag 5 november, dus snel zijn is de boodschap!