Turks ontbijt: ontbijten als een keizer

Houd jij van een hartig of zoet ontbijt? Wat als je niet moet kiezen? Vele jaren geleden ontdekte ik op vakantie in Turkije de veelzijdigheid van het Turks ontbijt (kahvaltı). En die heerlijke combinaties, die zijn blijven hangen.

Beeld je een tafel vol verschillende kleurrijke schaaltjes in, gevuld met dips, olijven, groenten, fruit, honing, kazen, confituur, noten,… met daarbij heerlijk fluffy brood (pide), sesambroodjes (simit), een eierbereiding en thee. Je voelt je de koning (keizer, sultan?) te rijk!

Een zomerse ochtend in het weekend is het ideale moment om je eens aan dit heerlijke ontbijt te wagen. Het goede nieuws is, dat het eigenlijk ook helemaal niet zoveel werk is als het lijkt. Woon je in een stedelijke omgeving? Dan vind je vast een Turkse bakker bij je in de buurt. Zo niet, Turks platbrood of pide vind je tegenwoordig om af te bakken in de supermarkt, de sesamringen kan je eventueel vervangen door bagels.

Snijd verder wat seizoensfruit en rauwkost (komkommer, paprika, kerstomaten…) in hapklare stukjes en kies enkele kazen uit. Traditioneel is dat romige beyaz peynir (witte kaas, vergelijkbaar met feta), kaşar peyniri (halfharde kaas) en tulum (een pittige geitenkaas). Te vervangen uiteraard door (lokale) alternatieven als je geen Turkse winkel vindt die ze in het aanbod heeft. Olijven horen er ook steevast bij. Schep ook wat confituur of jam en honing in een schaaltje. Wij zijn grote fan van Belazu, die hebben ook een hele reeks van zoete en hartige preserves die heerlijk bij een Turks ontbijt passen. Neem hier een kijkje.

Een andere delicatesse die niet mag ontbreken, is menemen, een roerei bereid met tomaten, groene paprika en uien, de Turkse versie van shakshuka zeg maar. Zet de pan gerust mee op tafel, zo kan je het met een stuk brood opscheppen, heerlijk!

Dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, daar durf ik voor wedden dat de Turken het ermee eens zijn. Proef het vooral zelf! Mijn ultieme tip: probeer eens om zout met zoet te combineren: beleg een stukje brood met witte kaas, druppel er wat honing over en eet er enkele olijven en wat komkommer bij. Magische combinatie!

Recept

Voor 4 personen

Menemen

Snijd de ui in halve ringen. Snijd de paprika in repen. Snijd de tomaten in blokjes (verwijder eventueel eerst het vel van de tomaten). Kluts de eieren los.

Verhit een scheutje olijfolie in een pan en voeg de uien toe. Stoof 2-3 min. Voeg de paprika toe en stoof opnieuw 2-3 min. Voeg de tomaten, zout, komijn, paprikapoeder, zwarte peper en pul biber toe. Stoof een 5-tal minuten, tot de tomaten ‘gesmolten’ zijn. Voeg de eieren toe en roer tot het ei gestold is.

Werk af met fijngehakte peterselie, verkruimelde kaas en harissa. Serveer vanuit de pan.

Turks ontbijt

  • Vers brood, bij voorkeur pide en simit;
  • Boter en olijfolie;
  • Vers fruit: vijgen, abrikozen, sinaasappel in schijfjes, perzik, druiven…;
  • Olijven, groene en/of zwarte;
  • Groenten: komkommer in plakjes, paprika, kerstomaten…;
  • Honing;
  • Confituur (bij voorkeur vijgenconfituur), jam of chutney, tapenades;
  • Kazen: peynir (witte kaas of feta), halfharde kaas, geitenkaas…;
  • Extra: noten, rozijnen.

Snijd alles in hapklare stukjes en serveer in veel verschillende schaaltjes in het midden van de tafel. Serveer met thee of koffie.

Umarım tadı güzeldir! (smakelijk!)

Door Caroline D’hont

Niets gevonden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!