Een nieuw kookboek over de Mexicaanse keuken — daar kunnen er niet genoeg van zijn!
Rosa Cienfuegos is de eigenaar van een geliefde tamaleria en Mexicaanse delicatessenzaak in Sydney. Ze is geboren en getogen in Mexico-Stad (CDMX). Ook al woont ze nu al jaren in Australië, haar geboortestad ligt haar nauw aan het hart. Haar liefde voor Mexicaans eten deelt ze graag met iedereen. Na haar eerste kookboek ‘Comida Mexicana’ volgde dan ook snel een tweede.
Dit tweede kookboek, ‘CDMX‘, is een viering van het eten in Mexico-Stad en de gerechten waarmee Rosa Cienfuegos is opgegroeid.
Na een korte inleiding over Mexico-Stad, waar de liefde vanaf straalt, volgt een lijst met de belangrijkste ingrediënten in de Mexicaanse keuken.
Helemaal achteraan wordt in een kort hoofdstukje uitgelegd hoe je enkele basics in de Mexicaanse keuken bereidt, zoals zwarte bonen, tortilla’s, totopos (gefrituurde tortilladriehoekjes), tostadas (gefrituurde hele maïstortilla’s), Mexicaanse rijst en geroosterde jalapeños.
Voor wie binnenkort een reis naar Mexico-Stad plant, volgt er ten slotte een handige ‘Food lovers gids’ met de beste eethuisjes, restaurants, markten en cafés.
Daartussen vind je acht hoofdstukken, elk gewijd aan een bepaalde groep gerechten, beginnend met van alles en nog wat voor een lekker ontbijt en eindigend met talloze recepten voor salsa’s, het noodzakelijke onderdeel van elke Mexicaanse maaltijd.
Desayunos (ontbijt)
Voor Mexicanen is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. Niet te verwonderen dus dat je in dit hoofdstuk heel wat recepten met eieren tegenkomt, zoals huevos rancheros (gebakken eieren met tomatensalsa) en chilaquiles con huevo (chilaquiles of tortillachips gesudderd in bouillon of saus, met eieren). Maar ook tamales en quesadillas ontbreken niet.
Antojitos y bebidas (snacks & drankjes)
Mexicanen komen de dag al snackend door. Zowel voor- als namiddag wordt onderbroken door een tussendoortje. Een apart hoofdstuk over snacks hoort er dan ook bij. Hier vind je naast allerhande recepten voor tostadas en gorditas enkele tips voor lekkere drankjes.
Taco’s
Waarschijnlijk denk je bij Mexico onmiddellijk aan taco’s.
Historisch ontstonden taco’s toen de Azteken tortilla’s gebruikten als bestek. Ze pakten er bonen mee en belegden de taco’s vervolgens met visjes en chilipepers. Later voegden de Spanjaarden nog andere ingrediënten toe, zoals varkensvlees.
De opbouw van de taco is simpel: tortilla, vulling en beleg. Deze combinatie leidt tot een bijna eindeloze variatie. Niettemin blijft het superhandig om naar een aantal beproefde recepten te kunnen teruggrijpen.
Sopas (soepen)
Soepen nemen een bijzondere plaats in in de Mexicaanse keuken. Ze bieden comfort, liefde, traditie, een snelle snack en zijn een remedie voor van alles en nog wat. Er zijn dan ook duizenden soepen in Mexico. Sommige zijn dagelijkse kost, andere zijn bekende voorgerechten. Hier krijg je alvast een recept voor de sopa de tortilla, de beroemdste Mexicaanse soep, en sopa aguada, de meest geliefde soep onder Mexicanen.
Comida corrida (hoofdgerechten)
Comida corrida kan je het best omschrijven als een menu tegen een betaalbare prijs of een snelle maaltijd. Dit is dus de plek waar je chiles rellenos (gevulde chilipepers), enchiladas, albondigas (gehaktballen), enfrijoladas en een aantal recepten voor typische vleesgerechten zal terugvinden.
Mariscos (vis & zeevruchten)
Ondanks dat Mexico-Stad ver van de zee ligt, wordt er toch vaak vis en zeevruchten gegeten.
Aguachile (chiligarnalen) is een van de populairste zeevruchtgerechten in Mexico. Een aantal andere visgerechten waarin vis en chilipepers de hoofdrol spelen, maken dit hoofdstuk af.
Postres (desserts)
Zoals de titel doet vermoeden, vind je hier een aantal populaire nagerechten, want zeg nu zelf: er is altijd plaats voor dessert.
Salsas (sauzen)
Geen Mexicaanse keuken zonder salsa’s. Waar je ook bent in Mexico, salsa’s zijn altijd onderdeel van de maaltijd. Ze geven net dat beetje extra, zorgen voor wat pit en tillen daarmee het geheel naar een hoger niveau.
Ingrediënten
Er duiken weer heel wat bekende ingrediënten op voor de voorraadkast die niet zo gangbaar te vinden zijn. De meeste hebben wij natuurlijk in huis! Voor het gemak hebben we ze alfabetisch voor je opgesomd:
- achiotepasta;
- anchopeperpoeder;
- bakpoeder;
- bananenblad;
- chamoy-saus;
- chile de arbolvlokken;
- chipotle in adobosaus;
- cojita of feta;
- epazote;
- gebroken capellini;
- gecondenseerde melk;
- gedroogde abrikozen;
- gedroogde ancho-pepers;
- gedroogde cascabelpepers;
- gedroogde chili de arbol;
- gedroogde chipotle morita pepers;
- gedroogde chipotle pepers;
- gedroogde guajillopepers;
- gedroogde hibiscusbloemen;
- gedroogde pasillapepers;
- gedroogde pruimen;
- gedroogde tijm;
- gemalen chili de arbol;
- gemalen gedroogde chile de arbol of pequin-pepers;
- gemalen komijn;
- gemalen koriander;
- guajillo chilipoeder;
- hominy in blik;
- ingelegde cactusvijgen;
- ingelegde jalapeños;
- jasmijnrijst;
- kaneel;
- kaneelstokjes;
- kippenbouillon;
- kippenbouillon blokjes;
- kippenbouillonpoeder;
- koffiemelk;
- kruidnagel;
- laurierblad;
- maggi;
- masa harina;
- Mexicaans chilipoeder;
- mexicaanse oregano;
- miguelitopoeder;
- reuzel;
- salsa valentina;
- sultanarozijnen;
- tabasco;
- tajinkruidenmix;
- tomatenpuree;
- tomatillo;
- worcerstershire-saus;
- zoet paprikapoeder;
- zwarte peperkorrels;