Vietnamees Nieuwjaar!

Chinees nieuwjaar valt dit jaar op 10 februari, het wordt ‘het Jaar van de Draak’. Hier bij Pimentón hebben we er ook al regelmatig aandacht aan besteed. Maar Lunar New Year wordt niet enkel in China gevierd, er zijn heel wat landen die zich op dezelfde kalender baseren, zoals Zuid-Korea, Taiwan, Singapore en Vietnam. En zijn er uiteraard ook heel wat lokale verschillen in die landen. 

Ik ging mijn licht opsteken bij Hoa Truong, chef en eigenaar van het bekende Vietnamese restaurant BÚN in Antwerpen. Ze woont sinds haar 7de in België, maar Vietnamees Nieuwjaar (Tèt) wordt zeker en vast gevierd met de familie in België. In tegenstelling tot in China duren de nieuwjaarsvieringen in Vietnam geen vijftien dagen, maar drie dagen. Het is een waar familiemoment, waarbij iedereen (die kan) vrijaf voor neemt, en terug naar zijn/haar geboorteregio gaat. Tijdens de feestelijkheden wordt er echt op straat geleefd. Een subtiel verschil, maar de typische leeuwendans is een drakendans in Vietnam, met nog meer acrobatie! Ook het knalvuurwerk ontbreekt niet. De voorouders worden geëerd, met wierrook, eten op een altaartje en papieren geld en papieren cadeaus die worden verbrand, om ze naar het hiernamaals te zenden. 

Zoals het vaak (of eigenlijk altijd) gaat met feestelijkheden, hoort er ook eten bij! Hét gerecht bij uitstek voor Tét, is bánh Tét, een ronde hartige cake van kleefrijst gestoomd in bananenblad, gevuld met varkensvlees en mungbonen. Het gerecht moet tot wel 20 uur garen! Er bestaat ook een vierkante variant, banh chung (zie foto). Hoa’s moeder maakte het elk jaar klaar voor de hele familie, nu is het wat te arbeidsintensief geworden voor haar. En daarbij komt nog een heel feestmaal. Een andere typische bereiding is ‘sticky rice’ (xoi), het gerecht bij uitstek om de voorouders te eren. Het komt in verschillende vormen, met pinda’s (xoi lac), met mungbonen (xoi do xanh) of rood gekleurd (dé feestkleur bij uitstek tijdens Lunar New Year, ze brengt geluk en voorspoed) met een specifieke Vietnamese rode vrucht, gac. Vleesbereidingen zijn sowieso ook populair: gio is een gestoomde hamworst, cha de gefrituurde versie daarvan. Kip wordt steevast geserveerd, gestoomd of gekookt (thit ga), ook weer om de voorouders te eren. Tenslotte hoort gekonfijt fruit nog bij de Tét-viering: het wordt feestelijk uitgestald en aangeboden aan gasten die toekomen. 

Wie er honger van gekregen heeft, raad ik zeker aan om eens te gaan proeven bij BÚN, Hoa’s geweldige restaurant in Antwerpen. Of noedels te gaan slurpen in één van de twee zusterzaken ‘Little BÚN’ die je ook in Antwerpen vindt! Of ga zelf aan de slag in de keuken, en maak een echte Vietnamese klassieker! Hier op de website vind je al recepten terug voor spring rolls, pho en bun cha, en we voegen daar nog een extra klassieker aan toe: báhn xèo, een heerlijke crispy pannenkoek met scampi en buikspek — moet je proeven! 

Chúc Mừng Năm Mới! (Gelukkig Nieuwjaar in Vietnamees)

Báhn xèo

Voor 2 personen

Voor de báhn xèo

Voor de vulling

 • 1 ui;
 • 4 dunne plakjes buikspek;
 • 8 scampi;
 • 50 g sojascheuten;
 • zout en zwarte peper.

Voor de dipsaus (nuoc mam)

 • 2 el vissaus;
 • 1 el suiker;
 • 1,5 el rijstazijn;
 • 1,5 el limoensap;
 • 2 el water;
 • 1 chilipepertje;
 • 1 teentje knoflook.

Om te serveren

 • enkele blaadjes sla
 • verse kruiden: koriander, Thaise basilicum, (Vietnamese) munt.

Bereiding

 1. Maak het beslag: snij de lente-ui in ringen. Meng alle overige ingrediënten tot een egaal beslag. Laat even rusten.
 2. Maak de dipsaus: snij de chilipeper fijn. Rasp de knoflook. Meng alle ingrediënten samen.
 3. Maak de vulling: snij de ui in ringen. Verhit een pan en bak het spek krokant. Schep uit de pan. Bak in het vet van het spek de ui enkele minuten aan (voeg eventueel wat extra olie toe). Voeg de scampi toe, bak ze kort tot ze roze kleuren. Kruid royaal met peper en zout. Voeg helemaal op het einde nog kort de sojascheuten toe. Schep uit de pan en veeg die even proper met keukenpapier. 
 4. Verhit flink wat olie in de pan, zodat de bodem helemaal bedekt is. Laat goed warm worden. Roer de lente-uitjes door het beslag. Schenk de helft van het beslag in de pan. Bak een 2-tal minuten. Schik de helft van de vulling op één kant van de pannenkoek, laat kort doorwarmen. Vouw de pannenkoek dicht en laat uit de pan schuiven. Herhaal met de rest van het beslag en de vulling. 
 5. Serveer de bánh xéo met de verse kruiden, sla en de dipsaus.

Smakelijk!

Door Caroline D’hont, www.avocadovandeduivel.be

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!