An Ottolenghi Christmas

Weet jij al wat je gaat koken tijdens de feestdagen? Geef toe, het is toch altijd een zoektocht om verrassend én lekker uit de hoek te komen. Zoals je vast wel weet, is Yotam Ottolenghi een grote inspiratiebron hier. Al vind je zijn recepten misschien niet zo Kerstig. Wel, dan is het hoog tijd om naast zijn kookboeken ook zijn kookrubriek te ontdekken in de weekendbijlage ‘Feast’ van de toonaangevende Britse krant The Guardian. Wekelijks deelt hij (of vooral: zijn team van de Ottolenghi Test Kitchen) drie recepten in een bepaald thema, en dat al enkele jaren. Een heerlijk archief om eens door te struinen.

Zo vind je er ook jaarlijks Kerstmis- en feestelijke recepten terug. Voor het kerstdiner dit jaar ging ik er alvast mijn inspiratie opdoen. Met een mix & match van deze recepten kan je een heerlijk menu samenstellen, dat scoort op kleur, smaak en originaliteit. En wonderwel passen de smaken geweldig bij mekaar. Ik testte alvast drie recepten; serveer hier als je dat wilt nog een mooi stukje vlees of vis bij — of niet, er is zo ook al heel wat keuze — en je zal een memorabel feestdiner hebben. Dankjewel, Yotam!

De bijzondere ingrediënten vind je uiteraard bij ons. Wil je all the way Ottolenghi gaan dit jaar? Er is ook een cadeaupakket met tien essentiële ingrediënten uit het kookboek Simpel.

Alle gerechten zijn voor 4 personen, geschikt als bijgerecht.

Geroosterde pompoen met chipotle, pompoenpitsalsa en chipotle-olie

Voor de pompoenpitsalsa

 • 3 lente-uitjes;
 • 30 g koriander;
 • 60 ml olijfolie;
 • 50 g pompoenpitten;
 • 45 ml limoensap;
 • zoutvlokken.

Voor de chipotle-olie:

Verwijder de steeltjes en pitjes van de gedroogde chili’s en hak grof. Doe ze in een kommetje en schenk er kokend water bij. Laat 20 minuten trekken.

 1. Snij de pompoen in plakken en verwijder de zaadjes (schillen hoeft niet). Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bedek een bakplaat met bakpapier.
 2. Schep de gedroogde chili’s uit het weekvocht en doe ze in een keukenrobot, samen met 2 el van het vocht, de miso, olijfolie, ahornsiroop, teentjes knoflook en tomatenpuree. Mix tot een egale puree. Doe de pompoenplakken in een kom en schep er de puree bij, schep goed om, zodat de plakken goed bedekt zijn. Schik ze op de bakplaat en zet 25 min. in de oven, schep de plakken pompoen halverwege om en controleer of ze niet verbranden (zoniet, zet de oven wat lager).
 3. Maak ondertussen de salsa. Rooster de pompoenpitten in een pan zonder vetstof. Hak de helft van de pompoenpitten grof. Snij de lente-ui in grove stukken. Doe de lente-ui in een keukenrobot, samen met de koriander en hak niet te fijn. Schep over in een kom en voeg de olijfolie, de grof gehakte pompoenpitten, limoensap en ½ tl zoutvlokken toe en meng goed.
 4. Voor de chipotle-olie, verhit de olie kort in een steelpannetje en roer er de chipotlevlokken en ½ tl zoutvlokken door.
 5. Schik de geroosterde pompoen in een serveerschaal en druppel er de salsa en chipotle-olie over. Werk af met de rest van de pompoenpitten.

Gratin dauphinois met wortelgroenten

 • 1 rode chilipeper;
 • 90 ml witte wijnazijn;
 • 2 tl suiker;
 • fijn zeezout;
 • 75 g boter
 • 1 el rozemarijnblaadjes;
 • 1 ui;
 • 1,5 tl baharat of vijfkruidenpoeder;
 • 1 kg wortelgroenten en aardappelen (ik gebruikte wortel, zoete aardappel, rode ui, krieltjes, venkel en pastinaak);
 • 175 g room;
 • 25 g parmezaan, geraspt;
 • 10 g peterselie.
 1. Snij de chilipeper in ringetjes. In een klein kommetje, meng de chili, azijn, suiker en 1 tl zout. Zet opzij om te laten pekelen.
 2. Snij de ui in fijne halve ringen. Smelt de boter in een lage stoofpot (waarvoor je een deksel hebt) en voeg de ui, rozemarijn, baharat (of vijfkruidenpoeder) en 2 tl zout toe. Laat stoven op een zacht vuurtje.
 3. Snij ondertussen de groenten in plakjes. Hou wel rekening met de gaartijd van de groenten, snij de pastinaak, zoete aardappel en wortel in niet te dikke plakjes, snij de krieltjes in kwartjes, de venkel en rode ui in dikke ringen. Voeg de groenten toe aan de pan en roerbak 2 min. Voeg 150 ml water toe en zet een deksel op de pan. Laat 15-20 min. pruttelen, schep halverwege om.
 4. Controleer of de groenten beetgaar zijn, laat het vocht eventueel uitkoken zonder deksel. Voeg de room en de helft van de parmezaan toe. Schep om en laat 5 minuten pruttelen. Verwarm de grill van de oven voor, strooi er de rest van de parmezaan over en zet nog 3 minuten onder de grill.
 5. Serveer met de gepekelde chili’s en blaadjes peterselie.

Sperzieboontjes met ‘jurot’ dressing en krokant broodkruim

 1. Meng de zure room, roomkaas, het citroensap en ¼ tl zout in een grote kom tot een egale massa. Hou apart.
 2. Kuis de boontjes en blancheer ze 5 min. Giet af, laat 1 min. afkoelen en meng ze dan met de dressing. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
 3. Stamp het venkelzaad grof in een vijzel. Verhit de olijfolie in een pan en voeg het paprikapoeder, het venkelzaad en zwarte peper toe en laat 30 sec. bakken. Voeg panko en 1/8 tl zout toe en roerbak 5 minuten, tot het broodkruim mooi goudbruin kleurt. Schep uit de pan op keukenpapier en laat uitlekken. Meng het grootste deel van het broodkruim en de dragon (of dille) onder de boontjes, werk af met de rest van het broodkruim en verse kruiden.

Serveer allemaal samen op mooie schotels. Heel erg smakelijke feestdagen gewenst!

Door Caroline D’hont, avocadovandeduivel.be

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!