Over de zin en onzin van de THT-datum

In deze webshop verkopen we heel wat producten met een THT-datum, kort voor ‘tenminste houdbaar tot’, maar wat betekent die datum écht? Ik ging op onderzoek uit en deel graag mijn bevindingen!

De THT-datum, niet te verwarren met een vervaldatum (‘te gebruiken tot’), is eigenlijk een indicatie van de fabrikant tot wanneer het product z’n optimale kwaliteit behoudt. In Europa is dit een wettelijke vereiste, zelfs voor producten die bijna eeuwig meegaan. Neem bv. sojasaus, miso, gochujang of azijn. Deze gefermenteerde producten blijven zeer lang bruikbaar (indien correct bewaard zelfs quasi-onbeperkt), als gevolg van de manier waarop ze worden geproduceerd. Hun THT-datum is in de praktijk daarom vaak ook meer een formaliteit dan een harde deadline.

Het kan natuurlijk ook geen kwaad voor de producent dat consumenten af en toe nieuwe producten kopen, en daar helpt zo’n datum bij. Enkele van onze producenten gaven off the record daarom ook al aan dat ze de datum hebben moeten verzinnen, omdat het heel moeilijk is om aan te tonen vanaf wanneer een product niet meer de optimale kwaliteit heeft. Ze weten het m.a.w. ook zelf niet steeds.

Veel consumenten gooien voedsel echter weg zodra de THT-datum verstreken is. Dat is uiteraard niet alleen zonde, maar vaak ook onnodig. Deze datum doet immers expliciet geen uitspraak over voedselveiligheid, enkel over een mogelijke afname van kwaliteit — meer nog, het is wettelijk bepaald dat producten voorbij de THT-datum geen enkel toegenomen risico op vlak van voedselveiligheid mogen inhouden.

Droge kruiden verliezen na verloop van tijd stilaan de kracht van hun aroma, maar worden niet onveilig om te gebruiken. Conserven blijven jaren goed, zolang de verpakking intact is. De beste tip is daarom ook: gebruik je gezond verstand en je zintuigen: ziet het er goed uit en ruikt het goed? Dan is het waarschijnlijk nog prima. Er gaan stemmen op om THT-data in Europa waar mogelijk te vervangen door een boodschap die aanmaant tot kijken/ruiken/proeven en te vertrouwen op het eigen oordeel, en daar zijn we hier grote voorstander van!

Als hobby-kok kun je dus slim winkelen door te kijken naar THT-data, maar laat ze je niet afschrikken. Bewaar producten correct om hun levensduur te verlengen. Dat is niet alleen voordeliger, maar het reduceert ook voedselverspilling.

Samengevat: THT-data zijn handige richtlijnen, maar geen harde regels. Door bewust om te gaan met deze datums, kan je verspilling tegengaan en nog steeds genieten van heerlijke maaltijden!

tht

Niets gevonden.

3 reacties. Plaats een nieuwe

 • Hier zit veel waarheid in. Enkel met verse waren let ik op, voor droge voeding of producten heb ik geen houdbaarheidsdatum. Ben ook nog nooit ziek geweest van producten over datum te eten dus voor mij is het geen enkel probleem.

  Beantwoorden
 • Ester Janssen
  26 november 2023 15:52

  Wat met producten zoals sriracha of hoisin bvb? Wat zou daar je advies zijn? Bedankt!

  Beantwoorden
  • Sriracha (en hot sauces in het algemeen) zijn vaak heel lang houdbaar omwille van de chili die erin zit. Ook al hoeft sriracha niet per se koel bewaard te worden, kan je de houdbaarheid wel verlengen door een open fles in de koelkast te bewaren, en dan kan tot wel drie jaar zonder grote impact op smaak.

   Hoisinsaus is vergelijkbaar, maar bevat geen chili, dus die zou ik sowieso gekoeld bewaren, en dan zou die na opening nog anderhalf jaar moeten bruikbaar blijven.

   Dat doe ik hier zelf ook regelmatig, in elk geval 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!