Crispy chili oil: de hype waard?

Je zag het misschien al op sociale media: crispy chili oil (of chili crisp) lijkt overal te zijn! Het is een Chinees condiment dat niet enkel heerlijk is op noedels, rijst of dumplings, maar ook verrassend lekker is bij pasta, taco’s, pizza of zelfs (!) vanille-ijs. Een millennial durft het werkelijk overal over te gieten.

Pittige sauzen en oliën hebben altijd bestaan in de Chinese keuken, zeker in Sichuan en Ghizou. In 1984 kwam het Chinese Lao Gan Ma uit Ghizou voor het eerst met crispy chili olie op de markt. De olie wordt geïnfuseerd met verschillende chili’s, en ui en look zorgen voor extra smaak en crunch. Het geheel heeft een heerlijke hartige en rokerige smaak, is niet té heet en heeft een heel interessante textuur. Er bestaan heel wat verschillende recepten en versies, maar die van Lao Gan Ma is nog steeds een van de meest populaire merken. Het Amerikaanse Fly by Jin maakt ook een niet onverdienstelijke versie, met exclusieve ingrediënten zoals Tribute Sichuan-peper, Erjingtiao-pepers, Tianfu-raapolie en gefermenteerde kleine zwarte sojabonen.

Intussen bestaat er zelfs een kookboek volledig gewijd aan de olie: Chili Crisp van James Park. Voorlopig enkel beschikbaar in het Engels, maar wij haalden het alvast in huis. James is zelf een Amerikaan met Koreaanse roots, dus eerder opgegroeid met kimchi als pikante referentie. Er ging een nieuwe wereld voor hem open toen hij chili crisp ontdekte. Na véél research en recepten testen, kwam hij tot de ontdekking dat er niet één beste recept bestaat. Je kan de olie aanpassen naar jouw eigen smaak en voorkeuren. En het is dus ook gemakkelijk zelf te maken, hoera! Wij testten zijn basisrecept (waar duidelijk wat Koreaanse invloeden inzitten) en maakten een combinatie van 2 recepten uit het boek: Chili crisp eggs en Chili crisp fried rice. Alle drie zéér geslaagd en samen een goede formule voor een pittige lunch! 

Crispy chili oil

Voor 1 bokaaltje

Bereiding

 1. Snij de lente-ui in ringen. Pel en snij de knoflook in plakjes. Rasp de verse gember.
 2. Verhit de helft van de olie in een steelpannetje en voeg de gochujang toe. Laat 3-5 minuten infuseren op laag vuur. Voeg dan de lente-ui, en gember toe. Laat 2-4 minuten stoven, voeg dan de knoflook toe. Verhoog het vuur en laat de knoflook krokant worden. Houd goed in de gaten en roer regelmatig om.
 3. Meng ondertussen de andere specerijen. Doe de gochugaru, chilivlokken, sesamzaadjes, Aleppo peper, sesamolie, het kippenbouillonpoeder, de bruine suiker, zout, gemalen gember, MSG, sojasaus en Chinese rijstazijn samen in een kom (die tegen hitte kan) en meng. Schenk er de warme olie met de lente-ui, gember en knoflook voorzichtig bij. Roer goed om.
 4. Verwarm de rest van de olie in de steelpan, tot ze lichtjes begint te roken. Schenk bij de rest van de ingrediënten, het geheel zal sissen en pruttelen. Roer om en laat 5 minuten rusten. Roer er de gefrituurde uitjes door. Schep over in een bokaaltje. De crispy chili oil kan tot 3 maanden bewaard worden in de koelkast.

Gebakken rijst met eitjes en crispy chili oil

Voor 2 personen

Bereiding

 1. Splits 2 eieren. Doe de rijst in een kom en meng er de eidooiers, 2 el crispy chili oil, sesamolie, oestersaus, sojasaus en het zout door.
 2. Snij de spitskool in reepjes. Verhit wat olie in een wok en voeg de spitskool toe. Wok 3-5 minuten, tot de spitskool zacht is. Voeg eventueel wat water toe en laat verdampen, om het kookproces te versnellen.
 3. Snij de lente-ui in ringen en voeg de helft van de lente-ui toe aan de wok. Roerbak kort mee. Pers de knoflook en voeg toe. Voeg de eiwitten toe en roerbak kort mee.
 4. Voeg nu de rijst toe. Roerbak 2-4 minuten.
 5. Scheur de nori in reepjes.
 6. Verhit een aparte antikleefpan. Schep er 2 el crispy chili oil in. Laat kort opwarmen en breek dan de 2 overige eitjes in de pan. Laat 3-4 minuten bakken tot de eieren gaar zijn. Kruid met peper.
 7. Serveer de gebakken rijst met de crispy chili oil eitjes, nori en de rest van de lente-ui.

Smakelijk!

En voor wie toch graag even het origineel bekijkt — dat hebben we natuurlijk ook:

Crispy Chilli in olie Lao Gan Ma

Door Caroline D’hont

China, Sichuan

De Chinese keuken in een notendop

Blog
China is een fascinerend land, met een zeer divers aanbod als het om eten gaat. Omdat China zo groot is, is er geen standaard Chinese keuken. De Chinese keuken bestaat…

Homemade loempia’s met groenten

Blog, Recepten
Loempia’s, of spring rolls in het Engels, zijn dé snack tijdens het Chinese Nieuwjaar of Lentefestival. Opgelet, Vietnamese spring rolls zijn de half doorschijnende rauwe loempia’s. Wij kiezen hieronder voor…

3 reacties. Reactie plaatsen

 • aleppo peper of pul biber bestaat in diverse varianten, zoals mild of scherp. De scherpe variant is bijna pijnlijk. welke variant gebruiken jullie?

  Beantwoorden
  • Dag Robert, in dit recept gebruiken we de meeste courante, eerder milde versie, die zal zo rond de 10.000 scoville zitten.

   Voor crispy chili oil zijn zeer pikante pepers doorgaans minder geschikt aangezien de olie eerder smaakvol hoort te zijn dan zeer pikant, maar uiteraard kan je zelf ook experimenteren met andere varianten!

   Beantwoorden
 • Nathalie Heesterbeek
  7 december 2023 14:10

  Super lekker. Heb het gemaakt. Voegde bij de lente uitjes ook een sweet chili in reepjes toe.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!