Loaded nacho’s op z’n Koreaans

Dit recept vind je in ‘Gek op Groenten’, het nieuwe kookboek van Eveline Versluys.

‘Dit is een nieuwe creatie,’ zei ik tegen mijn familie toen ik hun deze Korean style loaded nacho’s met bulgogi-oesterzwam, gochujangmayonaise en kimchi voorschotelde. Ik had gedroomd over deze geweldige Mexicaans-Koreaanse fusion en had besloten mijn droom direct te verwezenlijken.

Iedereen proeft. Iedereen is stil. Iedereen juicht. ‘Is dit een recept voor in je nieuwe kookboek?’ vroeg m’n broer terwijl hij de vingers van zijn ene hand aflikte en zijn andere hand al weer richting de schotel nacho’s uitstrekte.

‘Nee, waarschijnlijk niet. Dit was gewoon voor de fun,’ antwoordde ik luchtig, zonder het besef dat ik net een bommetje had gedropt. ‘Wwwaaattt???’ Plotseling stond iedereen overeind. Mijn broer (met extra nacho’s in de hand), mijn vader (met extra nacho’s in zijn mond), mijn lief (met overal extra nacho’s) en mijn moeder (niet met nacho’s want altijd de elegantie zelve) keken me aan alsof ik zojuist had gezegd dat ik nog nooit Star Wars had gezien.

‘Dat meen je niet??’ zei mijn broer. ‘Dit moet erin!’ zei papa. ‘Dit is te lekker om niet met de wereld te delen!’ zei het lief. ‘Ik lust niet graag pikant, maar zelfs ik vind het heerlijk,’ zei mama.

En zo geschiedde; ik zwichtte onder de groepsdruk.

Hier is het recept voor mijn Korean style loaded nacho’s met bulgogi-oesterzwammen. Hopelijk zorgt dit gerecht ook bij jou voor kreetjes van extase en nachokruimels over de hele bank! Smakelijk!

Ingrediënten

Voor 4-6 personen als hapje

Voor de bulgogi-oesterzwammen

 • 400 g oesterzwammen;
 • 2 el neutrale plantaardige olie;
 • 5 teentjes knoflook, fijngehakt;
 • 1 el geraspte verse gember;
 • 4 el sojasaus;
 • 2 el bruine suiker;
 • flink wat peper;
 • 1 el sesamolie;
 • 1 el sesamzaad.

Voor de gochujangmayonaise

 • 100 ml ongezoete sojadrink;
 • 1 tl mosterd;
 • 1 el witte miso;
 • 200-250 ml neutrale olie;
 • peper en zout;
 • scheutje limoensap;
 • 2 tl (of meer) gochujang.

Verder

Recept

 1. Begin met de bulgogi-oesterzwammen: trek de oesterzwammen met je vingers uit elkaar in dunne reepjes.
 2. Verwarm in een grote wok de olie en bak de oesterzwammen hierin bruin.
 3. Zet het vuur wat lager en voeg nu de knoflook en gember toe. Bak enkele minuten mee.
 4. Doe de sojasaus en bruine suiker erbij en breng op smaak met flink wat gemalen peper (ca. 8 keer draaien aan de pepermolen. Ja, ik heb geteld.). Laat de oesterzwammen op matig-hoog vuur bakken totdat ze karamelliseren en de saus zich als een knus jasje rondom de oesterzwammen verzamelt. Haal van het vuur en roer nu de sesamolie en -zaadjes door het mengsel.
 5. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de tortillachips over een grote ovenschaal en verdeel hier de bulgogi-oesterzwammen over. Zet 5-10 minuten in de oven totdat de nacho’s warm zijn.
 6. Ondertussen maak je de mayonaise: Doe de sojadrink in een maatbeker samen met de mosterd en miso. Mix dit kort met een staafmixer. Voeg nu geleidelijk aan de olie toe en mix met de staafmixer terwijl je continu de mixer op en neer beweegt. Blijf olie toevoegen totdat je de gewenste textuur hebt bereikt. Mix hier als laatste het limoensap en de gochujang door. Proef en maak de mayonaise zo pittig als je zelf wenst en kruid indien nodig bij met nog wat extra zout. Opgelet: miso is reeds zout; dus meestal hoef je niet echt bij te kruiden, maar proeven kan nooit kwaad 😉
 7. Haal de nacho’s uit de oven. Garneer de bovenkant met kimchi, de gochujangmayonaise en, als je echt helemaal fully loaded nacho’s wenst, met verse koriander, sesamzaadjes, gefrituurde uitjes en knoflook.

Smakelijk!

Foto © Toos Vergote

 

Korea

Een blik op de Koreaanse keuken

Blog
An-nyeong-ha-se-yo! Hallo dus. In het Koreaans.  Korea, daar vliegen we deze keer virtueel — en dus zonder CO2-uitstoot — naartoe om er onder te duiken in de talrijke restaurants. De…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!