Día de Muertos: Mexicaans geïnspireerde drankjes

Eerst kwam Halloween overwaaien vanuit de Verenigde Staten, en nu begint ook het Mexicaanse Día de Muertos door te sijpelen bij ons. Waar wij het sober houden op Allerheiligen, de herdenkingsdag van wie er niet meer is, is het in Mexico een uitbundig feest. Op 1 november (Allerheiligen) herdenken ze de kinderen, angelitas, op 2 november (Allerzielen) de volwassenen.

Men gelooft dat de zielen van de overledenen op die dagen hun families op aarde terug bezoeken. Ze versieren de graven uitbundig, maken eten en drinken klaar om te ‘offeren’, bouwen een altaar thuis, ofrenda, en er zijn grote optochten waarbij mensen verkleed zijn als de overledenen: kleurrijke dodenmaskers met veel kleur en bloemen. Mexicanen vinden dat je niet hoeft te treuren om de doden, maar dat je ze moet herdenken met eten, drinken en spullen die de overledenen graag om zich heen hadden toen ze nog leefden. Op Día de Muertos voelen ze zich weer herenigd met hun familieleden en vrienden, en vieren dus uitbundig feest.

Een mooie traditie die ons véél meer aanspreekt dan griezelen op Halloween. Tijd om de Mexicaans registers open te trekken, en een Mexicaans feest te starten. We inspireerden je hier eerder al met taco’s, tamales en zelf tortilla’s maken, nu gaan we voor Mexicaans geïnspireerde cocktails (of mocktails, zo je wil).

Een bijzonder Mexicaans ingrediënt dat we graag eens in de kijker zetten, is Tajín. Tajín Clásico is een kruidenmengeling die bestaat uit gemalen chilipepers, zeezout en gedehydrateerd limoensap. Het is de meest verkochte chili-limoenkruidenmix in Mexico en de Verenigde Staten. De smaakmaker is overal verkrijgbaar in Mexico en is te vinden in bijna elke winkel in het land.

Het wordt vaak als kruiding aan eten toegevoegd, in het bijzonder fruit zoals watermeloen, mango, sinaasappels, ananas, papaja en komkommers, maar het wordt ook gebruikt om popcorn, vruchtensap, vlees én cocktails op smaak te brengen — aha!

Verder vind je in het gamma van het merk Tajín ook chamoy, een gezouten, zure fruitsaus (traditioneel gemaakt van ume-pruimen), verrijkt met chilipepers. De chamoy van Tajín is een 100% natuurlijke saus gemaakt met milde chilipepers, limoen, zeezout en een vleugje abrikoos. Als één smaak Mexico zou kunnen omschrijven, zou het chamoy zijn — zuur, zout, zoet, pikant en umami bij elkaar.

Twee fantastische ingrediënten dus om te gebruiken in onze drankjes. Door de rand van een glas eerst in chamoy te dippen, en dan in Tajín, krijg je ook een mooi en smaakvol randje op je glas. We maken een ‘Mexican Mule’, de kruidige Mexicaanse versie van de Moscow Mule en ‘Bloody María’, een verrassende Bloody Mary met een stukje krokant gebakken spek met ahornsiroop en Tajín erbij. Feestelijk! Santé op de doden!

Mexican Mule

Voor 1 cocktail/mocktail

 • 2 tl tajín
 • 1 tl chamoy, of een hot sauce naar keuze
 • 8 verse muntblaadjes + extra voor de garnering
 • 100 ml versgeperst sap van pompelmoes
 • 50 ml versgeperst limoensap + 1 schijfje limoen voor de garnering
 • 200 ml gemberbier
 • 3 cl tequila (optioneel)
 • IJsblokjes

Daarnaast ook praktisch:

 • Koperen mule-beker (optioneel) of een tumbler
 • Muddler (stamper)
 • Cocktailshaker en jigger (cocktailmaatbeker)
 1. Strooi 1 tl tajín in een plat schaaltje. Doe de chamoy of hot sauce in een apart schaaltje. Dip de rand van het glas of beker eerst in de saus en dan in de tajín. Zo heb je een mooi randje rond je glas.
 2. Crush de muntblaadjes en de rest van de tajín onderin de cocktailshaker met een muddler. Schenk er het pompelmoessap, het limoensap en de tequila (optioneel) bij. Voeg enkele ijsblokjes toe. Shake goed en schenk in de beker. Top af met het gemberbier en voeg nog enkele ijsblokjes toe. Werk af met een schijfje limoen en een takje munt.

Bloody María met maple bacon

Voor 1 cocktail/mocktail

Materiaal:

 • Bakpapier
 • Longdrink glas
 • Cocktailshaker en jigger (cocktailmaatbeker)
 • Zeefje
 1. Verwarm een oven voor op 175 graden. Bedek een bakplaat met het bakpapier.
 2. Meng de ahornsiroop met ½ tl tajín en de limoenzeste. Schik de plakjes spek op het bakpapier en bestrijk 1 kant met de ahornsiroopmengeling. Zet 15 minuten in de oven, tot het spek krokant gebakken is. Let op: het kan snel verbranden. Controleer om de paar minuten. Eens klaar, laat het spek afkoelen op een rooster.
 3. Strooi 1 tl tajín in een plat schaaltje. Ga met een gehalveerde limoen over de rand van het glas en dip dan in de tajín. Zo heb je een mooi randje rond je glas.
 4. Vul de cocktailshaker met het tomatensap, limoensap, vodka (optioneel), worcestershire-saus, chamoy of hot sauce, versgemalen zwarte peper en ½ kl tajín. Vul aan met ijsblokjes. Schud stevig en schenk dan in het longdrink glas door een zeefje. Top af met ijs.
 5. Prik de olijven op een cocktailprikker en schik bovenop het glas. Doe er ook een takje selder bij en een plakje spek. Serveer meteen.

¡Salud!

Geïnspireerd op de recepten op de website van tajin.com, door Caroline D’hont

Mexico

Mexicaanse chilipepers: een overzicht

Blog, Producten
Een echte liefhebber van de Mexicaanse keuken herkent deze pepers met de ogen dicht: een overzicht van de meest gebruikte chilipepers, gerangschikt op basis van pikantheid (uitgedrukt in Scoville units):…

Nieuw in het gamma: Cool Chile

Blog, Producten
Enkele weken geleden reden we naar Londen om het gamma van Cool Chile te gaan oppikken: Mexicaanse ingrediënten en sausen om duimen en vingers bij af te likken. De gedroogde…

Zelf Mexicaanse tortilla’s maken

Blog, Recepten
Weinig geeft zoveel voldoening als zelf tortilla’s maken. Met dit recept maak je een 20-tal tortilla’s van 12-15cm (of 35-40 kleine tortilla’s). Dat kan met witte of blauwe masa harina,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!