Bayrut: Een Libanees kookboek door Hisham Assaad

Hisham Assaad is een gepassioneerde ‘foodie’, fotograaf en auteur. In 2013 begon hij food blog Cook in Five Square Meters om zijn gastronomische ervaringen, recepten en schrijfsels te delen. Het hoogtepunt van deze culinaire reis is zijn eerste kookboek Bayrut, dat sinds kort ook in het Nederlands werd uitgegeven door uitgeverij Good Cook — en dan zijn we uiteraard geïnteresseerd!

In dit prachtige samengestelde kookboek laat Hisham Assaad ons het beste zien van wat Beiroet te bieden heeft, met toegankelijke en heerlijke recepten.

In een inleiding krijgen we wat geschiedenis mee van Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Een opwindende, chaotische stad met een tumultueus verleden maar met een bloeiende, levendige culinaire reputatie. Hij vertelt het verhaal van een stad vol energie en diversiteit, van meerdere culturen en tradities, met altijd populair streetfood, een bloeiende restaurant- en caféscene en traditonele familierecepten die al generaties lang worden doorgegeven. De Libanese keuken is beroemd om haar gevarieerde en smaakvolle regionale gerechten die de nadruk leggen op volle granen, vers fruit, groenten en zeevruchten.

In het boek worden de recepten handig onderverdeeld in acht hoofdstukken:

 • Ontbijt & Brunch
  Een Libanees ontbijt is nooit compleet zonder verse groenten en kruiden en alles liefst zo vers mogelijk. In dit hoofdstuk vind je onder andere recepten voor klassiekers zoals ful mdammas, fatteh en Beiruti labneh.
 • Streetfood
  De snelle maaltijd voor onderweg is superpopulair in Beiroet. Waar je ook bent, er is altijd wel een stalletje of kraampje dat eten verkoopt waar je zin in hebt.
  Op deze plek in het boek krijg je dan ook recepten voor manouche – dat lekkere belegde platbrood, de typische ka’ak, fatayer – lekkere pasteitjes en natuurlijk mag ook een recept voor falafel  niet ontbreken.
 • Salades & bijgerechten
  De beroemdste salades van Libanon zijn tabouleh en fattoush. Naast deze twee recepten vind je hier ook een paar recepten voor het zelf maken van mouneh – ingemaakte groenten.
 • Hoofdgerechten
  In dit hoofdstuk vind je authentieke, troostrijke gerechten zoals een traditionele kibbeh die als lunch of diner opgediend worden.
 • Zondagse feestmaaltijden
  Een heel kort hoofdstukje met enkele luxueuzere recepten. Voor als het al eens meer tijd en budget mag kosten.
 • Desserts
  Libanese desserts zijn legendarisch maar Hisham wou vooral een paar minder bekende nagerechten opschrijven en delen. Naast een recept voor walnootbaklava en ander gebak vind je hier recepten voor onder andere ijs en sorbet.
 • Drankjes
  Naast sterke koffie en zoete thee zijn er nog veel meer Libanese drankjes. In dit hoofdstuk werden drankjes verzameld die je thuis vrij eenvoudig kan maken. Je kan ze zo opdrinken of er zelfs een cocktail mee maken. De siropen kan je aanlengen met koolzuurhoudend water met ijs of combineren met een sterke drank zoals bijvoorbeeld arak.
 • Basisrecepten
  Dit hoofdstuk bevat onder andere handige recepten voor een aantal kruidenmengelingen zoals za’atar, voor een korianderpesto maar ook voor pruimenjam en gekonfijte sinaasappelschillen. 

De meest gebruikte ingrediënten voor in de voorraadkast zijn niet altijd even vlot verkrijgbaar, dus die zetten we hier voor het gemak even in een handig lijstje. Heel wat ervan hebben we, uiteraard 😉

Smakelijk!

Libanon

Wat is parelcouscous?

Blog, Producten
Parelcouscous is bekend onder vele benamingen: Moghrabieh (letterlijk: couscous uit de Maghreb), giant couscous, Israëlische couscous, Ptitim, Jerusalem couscous, fregola… De couscous vindt zijn oorsprong in Libanon en het Midden-Oosten,…

Nieuw: de Libanese producten van Mymouné

Blog, Producten
Nieuw in het aanbod: de heerlijke producten van het Libanese Mymouné. In de Libanese keuken wordt erg veel met granen, fruit, groenten, zetmeel, verse vis en zeevruchten gewerkt, en dat vertaalt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!

0