Tteokbokki: Koreaanse rijstcakes

Het was je misschien al opgevallen: wij zijn fan van de Koreaanse keuken! Er zijn enerzijds verfijnde, lichte gerechten, waarin Ae Jin Huys ons al wegwijs maakte met haar nieuwe kookboek ‘Proef Korea’. Maar Koreanen eten ook gerechten die wat steviger zijn — Koreaans comfort food dus. Bij die laatste categorie hoort zeker en vast ook tteokbokki, rijstcakes met een heerlijke saus op basis van gochujang, een populair street food in Zuid-Korea.

De rijstcakes worden gemaakt op basis van kleefrijstmeel. Ze zijn chewy van textuur en een beetje kleverig. De pittige saus op basis van gochujang (gefermenteerde chilipasta), gochugaru (Koreaanse chilivlokken), yuksu (een Koreaanse basisbouillon, vergelijkbaar met Japanse dashi), ganjang (sojasaus) en eventueel wat suiker heeft lekker veel diepgang en past perfect bij de rijstcakes. Een lekker hartige hap, maar dus ook heel vullend.

Wie dat wilt kan er ook banchan bij serveren. Dat zijn kleine, frisse bijgerechtjes, meestal op basis van groenten. Niet per se typisch bij tteokbokki als streetfood, maar wel een smakelijke aanvulling. Wij gingen voor kimchi en sigeumchi muchim, spinaziesalade. Een heerlijke combinatie! Als je de yuksu-bouillon al op voorhand maakt, dan zet je dit gerecht in minder dan een half uurtje op tafel. Dit moet je proeven! 

Tteokbokki

Voor 2 personen

Om erbij te serveren:

  • Spinaziesalade (zie hieronder)
  • Kimchi

Maak eerst je yuksu-bouillon: breng 700 ml water aan de kook en voeg de dasima toe. Laat 10-12 minuten pruttelen. Haal dan de kookpot van het vuur, voeg de gedroogde ansjovis (of katsuobushi) toe, laat nog 5 minuten op een klein vuurtje pruttelen en zeef de bouillon. Liever vegetarisch? Dan kan je de vis weglaten en enkel met de kelp werken.

Terwijl de bouillon trekt, kan je de saus maken. Meng de gochujang met de gochugaru, de suiker, sojasaus en eventueel wat water.

Breng de bouillon terug aan de kook en voeg de rice cakes en de saus toe. Roer goed om en laat de saus indikken op het vuur. Roer af en toe voorzichtig, zodat de rice cakes niet aan de bodem van de kookpot blijven kleven. Snij ondertussen de lente-ui in fijne ringen.

De tteokboki is klaar als de saus mooi ingedikt is, dit duurt ongeveer 10 minuten. Schep in een kom en serveer eventueel met de banchan.

Sigeumchi muchim (spinaziesalade)

Breng een grote pot water aan de kook. Voeg de spinazie toe en laat 1 minuut koken, tot de spinazie geslonken is. Giet af en laat goed uitlekken. Knijp het vocht goed uit.

Doe de spinazie in een kom en voeg de rest van de ingrediënten toe, meng goed (met je handen) en serveer. Koud ook lekker!

Door Caroline D’hont, avocadovandeduivel.be.

Korea

Een blik op de Koreaanse keuken

Blog
An-nyeong-ha-se-yo! Hallo dus. In het Koreaans.  Korea, daar vliegen we deze keer virtueel — en dus zonder CO2-uitstoot — naartoe om er onder te duiken in de talrijke restaurants. De…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!