Bij wijze van proevertje voor Proef Korea, het nieuwe kookboek van Ae Jin Huys delen we graag een aantal recepten, zoals deze smakelijke zeewiersoep.
Zeewier is een van de favoriete ingrediënten van Ae Jin en aangezien Zuid-Korea een schiereiland is, is het een walhalla voor liefhebbers van vis en zeegroenten. Zeewier komt voor in ontelbare soorten en maten en kent minstens zoveel toepassingen in de Koreaanse keuken.
In het bijzonder het gerecht miyeok guk heeft een speciale plaats veroverd in de Koreaanse eetcultuur. Deze zeewiersoep wordt er al eeuwenlang geserveerd aan kersverse moeders, omdat algemeen bekend is dat zeewier veel calcium en ijzer bevat en het de bloedcirculatie bevordert. Vaak worden er zeevruchten of rundvlees aan toegevoegd voor extra eiwitten. Als een soort ode aan je moeder is het sinds Koreaanse mensenheugenis een jaarlijkse traditie om zeewiersoep op je verjaardag te eten.
In onze contreien is het gebruik van zeewier langzaamaan in opmars. Omdat je zeewier echt aan elke kust vindt en het gezonde eigenschappen heeft én duurzaam geteeld wordt, wordt zeewier ook wel de groente van de toekomst genoemd.
Ingrediënten
- 10 g wakame;
- 2 teentjes knoflook, gepureerd;
- 1 el geroosterde sesamolie;
- 1 el sojasaus;
- 500 ml water;
- 1 tl vissaus (optioneel);
- snufje zout.
Bereiding
- Week de wakame zo’n half uur in voldoende water.
- Laat uitlekken, snijd in hapklare stukken.
- Stoof de knoflook en het zeewier aan met olie en sojasaus, voeg 500 milliliter water toe.
- Breng aan de kook en kruid af met vissaus en/of een snufje zout voor een diepere smaak.
Smakelijk!