Mutabal of baba ganoush? Ontdek het verschil!

We willen graag een spraakverwarring uit de wereld helpen! Er bestaan in de Libanese en Syrische keuken (en bij uitbreiding de hele Levant) twee bekende dips met geroosterde aubergine: mutabal en baba ganoush.

Mutabal is zeker en vast de minder bekende, al wordt de dip vaak verward met baba ganoush, of verkeerdelijk zo genoemd. De gemene deler is geroosterde aubergine, olijfolie en look. Het verschil is dat bij mutabal tahini en (meestal) yoghurt of labneh wordt toegevoegd. Het zorgt voor een romige, zachte lichtbeige dip. Bij baba ganoush wordt de aubergine vaak wat minder fijn gemalen en nog extra groenten, soms walnoten en granaatappelmelasse toegevoegd. Een vegan dip dus, met een iets ‘chunkier’ textuur en donkerdere kleur.

Wij op onderzoek dus, en we zochten (en vonden) een goed recept voor beide. Het klopt in elk geval: de dips zijn echt heel verschillend qua textuur en smaak. Al zijn ze beide wél heel lekker, en perfect samen te presenteren op een mezze-schotel!

De eerste stap van de bereiding is ook hetzelfde: de aubergine roosteren. Idealiter doe je dat boven kolen of open vuur (op de barbecue bijvoorbeeld), maar boven je gasvuur lukt ook, of onder de grill van je oven. Al ga je bij die laatste methode iets minder die rokerige smaak bekomen. Enkele druppeltjes liquid smoke kunnen daarbij een stiekeme oplossing bieden. Een andere belangrijke stap is om de geroosterde aubergine goed te laten uitlekken: het vocht dat eruit komt kan wat bitter smaken anders.

Benieuwd welke van de twee jouw favoriet is!

Mutabal

Dip voor 2-4 personen

Bereiding

 1. Prik de aubergines rondom in met een vork. Rooster ze op de grill of barbecue tot ze rondom geblakerd zijn, en het vruchtvlees zacht is. Of leg ze ín de vlam van je gasvuur (tip: pak je gasvuur in aluminiumfolie in) en draai regelmatig om. Of leg de aubergines onder de grill van je oven (tip: gebruik de functie grill + hete lucht) 30 minuten op 200 graden. Draai de aubergines om de 10 minuten om.
 2. Laat de gare aubergines afkoelen in een vergiet. Druk er regelmatig het vocht uit. Verwijder de zwartgeblakerde schil.
 3. Doe het vruchtvlees van de aubergine in een blender (fijnhakken kan ook), samen met de liquid smoke (optioneel), Griekse yoghurt, de tahini, het citroensap, de knoflook, het zout en de helft van de extra vierge olijfolie. Mix tot een egale puree, er mogen nog hele kleine stukjes inzitten.
 4. Schep in een kommetje en werk af met de rest van de extra vierge olijfolie, sumak, geroosterde pijnboompitten en een takje peterselie.

Baba ganoush

Dip voor 2-4 personen

Bereiding

 1. Prik de aubergines rondom in met een vork. Rooster ze op de grill of barbecue tot ze rondom geblakerd zijn, en het vruchtvlees zacht is. Of leg ze ín de vlam van je gasvuur (tip: pak je gasvuur in aluminiumfolie in) en draai regelmatig om. Of leg de aubergines onder de grill van je oven (tip: gebruik de functie grill + hete lucht) 30 minuten op 200 graden. Draai de aubergines om de 10 minuten om.
 2. Laat de gare aubergines afkoelen in een vergiet. Druk er regelmatig het vocht uit. Verwijder de zwartgeblakerde schil.
 3. Hak het vruchtvlees van de aubergine grof. Schil en snij de rode paprika en tomaat in hele fijne blokjes. Pers de knoflook. Snij het witte deel van de lente-ui fijn, snij het groene deel in schuine ringen. Hak de peterselie fijn.
 4. Doe de grofgehakte aubergine, paprika, tomaat, knoflook, het wit van de lente-ui, de fijngehakte peterselie, citroensap, granaatappelmelasse, 2/3 van de extra vierge olijfolie en het zout samen in een kom en meng goed.
 5. Schep over in een serveerkom en werk af met de granaatappelpitten, de rest van de extra vierge olijfolie en het groen van de lente-ui.

Mezze-plank

Dit lag er op onze mezze-plank:

 • een kommetje mutabal;
 • een kommetje baba ganoush;
 • een kommetje Griekse yoghurt, afgewerkt met extra vierge olijfolie, peper en zout;
 • geroosterde pitabroodjes, in driehoekjes gesneden;
 • Libanees platbrood;
 • druiven;
 • kaki, in fijne schijfjes gesneden;
 • medjooldadels;
 • walnoten;
 • Libanese komkommer, in staafjes.

Smakelijk!

Door Caroline Dhont

Voeg de producten toe aan je bestelling

Afbeelding Product Prijs Aantal Koop
15,30
7,00
2,50
29,50
19,70
6,25
6,50
11,95
Libanon, Midden-Oosten

Wat is parelcouscous?

Blog, Producten
Parelcouscous is bekend onder vele benamingen: Moghrabieh (letterlijk: couscous uit de Maghreb), giant couscous, Israëlische couscous, Ptitim, Jerusalem couscous, fregola… De couscous vindt zijn oorsprong in Libanon en het Midden-Oosten,…

Nieuw: de Libanese producten van Mymouné

Blog, Producten
Nieuw in het aanbod: de heerlijke producten van het Libanese Mymouné. In de Libanese keuken wordt erg veel met granen, fruit, groenten, zetmeel, verse vis en zeevruchten gewerkt, en dat vertaalt…

Zelf de allerbeste hummus maken

Blog, Recepten
Hummus is een absolute favoriet bij zowel vleeseters als vegetariërs. In essentie een heel eenvoudige dip uit het Midden-Oosten op basis van kikkererwten en sesampasta of tahini, maar door er…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!

0