Klassieker uit Sichuan: Dan Dan noodles

Vandaag brengen we een klassieker uit de Szechuan keuken: dan dan noedels (ook wel dandanmian of dandan noodles genoemd). De naam komt van straatverkopers die deze noedelsoep ronddroegen met een draagstok (een ‘dandan’ genaamd) over hun schouder in de straten van Chengdu. Het gerecht heeft er de status die ragù alla Bolognese in Bologna heeft: iedereen eet het regelmatig en iedere familie heeft zowat zijn eigen recept. En zoals we ondertussen al weten over de Sichuanese keuken: deze noedelsoep is ook lekker pittig! Nog een weetje: tantanmen is de Japanse versie van dan dan noedels.

Dan Dan wordt trouwens zowel ‘droog’ gegeten, als in een saus (dus als noedelsoep). Een belangrijk ingrediënt — naast noedels en Szechuanpeper — is sesampasta. In traditionele Dan Dan noedels wordt sesampasta niet steeds gebruikt, maar de variatie is via de Chinees-Amerikaanse gemeenschap ook bij ons populair geworden. We baseren ons op het recept van de Britse Pippa Middlehurst, en daarbij zwemmen de noedels in een royale sesam- en pindasoep. Verrassend lekker bij dat kruidige, krokant gebakken gehakt en de dikke noedels. Dus echt traditioneel mogen we dit recept niet noemen, overheerlijk en hartverwarmend daarentegen: zeker wel!

Met dit recept denken we trouwens ook het record gehaald te hebben van het aantal ingrediënten die je in onze webshop vindt. Eventueel kan je enkele smaakmakers weglaten (al zal je dan ook wel wat smaakdiepgang verliezen), maar ook goed om weten: al deze producten bewaren héél lang in je voorraadkast en/of koelkast. Altijd goed om bij de hand te hebben bij een Dan Dan craving. En die zal je hebben, zodra je dit fantastische recept geproefd hebt! Move over, spaghetti!

Ingrediënten

Voor 2 personen

Voor de saus

Recept

Begin met de saus te maken. Warm de kippenbouillon op. Meng in een steelpan de sesampasta met de pindakaas, de lichte sojasaus en de Chinkiang rijstazijn. Het zal een stevige pasta worden. Roer beetje bij beetje los met de kippenbouillon, en warm op op een zacht vuur. Kruid met de Szechuanpeper en roer er naar smaak chili-olie door. Hou warm.

Bak het gehakt. Verwarm olie in een pan en voeg het gehakt toe. Verspreid het gehakt mooi over de pan, maar schep het gehakt niet te veel om, zodat het mooi krokant kan bakken. Laat 5-6 minuten bakken. Voeg het Chinees vijfkruidenpoeder toe en laat kort meebakken. Voeg de Shaoxing rijstwijn, de hoisinsaus, de donkere sojasaus en zwarte peper toe. Laat kort krokant bakken.

Breng een pot water aan de kook voor de noedels en voor de groenten. Blancheer de groenten kort. Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak de pinda’s grof en snij de lente-ui in ringen.

Spoel de noedels goed met warm water en schep in diepe kommen. Schenk er de saus bij. Schep er het gehakt bij en schik er de groenten bij. Werk af met chili-olie, grofgehakte pinda’s, lente-ui en een schep crispy chili in olie. Smakelijk!

Door Caroline D’hont, avocadovandeduivel.be

Voeg de producten toe aan je bestelling

Afbeelding Product Prijs Aantal Koop
4,25
4,55
1,55
1,55
2,20
6,25
5,30
3,70
6,65
China, Sichuan

De Chinese keuken in een notendop

Blog
China is een fascinerend land, met een zeer divers aanbod als het om eten gaat. Omdat China zo groot is, is er geen standaard Chinese keuken. De Chinese keuken bestaat…

Homemade loempia’s met groenten

Blog, Recepten
Loempia’s, of spring rolls in het Engels, zijn dé snack tijdens het Chinese Nieuwjaar of Lentefestival. Opgelet, Vietnamese spring rolls zijn de half doorschijnende rauwe loempia’s. Wij kiezen hieronder voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!

0