Rub it in: hoe rubs je BBQ-gerechten naar een hoger niveau tillen

Heb je wel eens een rub gebruikt bij het barbecueën? Het is een ideale manier om vlees (of groenten — lees vooral verder!) veel extra smaak en vooral een lekkere korst te geven.

Eigenlijk hebben we het over een zogenaamde ‘dry rub’, een kruiden- en specerijenmengsel met extra suiker en zout. De techniek van het ‘rubben’ wordt vaak gebruikt bij low & slow barbecueën: traag garen op een lage temperatuur. De rub zorgt ervoor dat je een heerlijke korst krijgt rond het vlees, de ‘bark’.  Je merkt het: de terminologie is nogal Engels, omdat het een bijzonder populaire methode is in bepaalde Amerikaanse staten, in het bijzonder Texas en het Zuidwesten van de VS.

Je kan je rub zelf maken, maar uiteraard hebben we ook enkele opties in de webshop:

Twee belangrijke ingrediënten van een rub zijn suiker en zout, elk met hun eigen functie. Het zout zorgt ervoor dat het vlees mooi mals wordt omdat het vocht onttrekt uit het vlees. Dit vocht gaat zich mengen met de kruiden en smaakmakers van de rub en dit gaat dan opnieuw in het vlees trekken. Het spreekt voor zich dat het dan ook belangrijk is om je vlees op tijd in te wrijven met de rub, om het zout zijn werk te laten doen.

De andere component, suiker, gaat karamelliseren en zorgt voor die mooie krokante korst. Let op: daarom is het wel belangrijk om niet op hoge temperatuur te grillen. Dan gaat de suiker verbranden en krijg je een bitter resultaat. De ideale temperatuur is zo’n 110-120 graden.

Rubs zijn trouwens niet alleen geschikt om vlees te barbecueën. Wij maakten originele hotdogs van langwerpige stukken aubergine, in combinatie met de Flaming Dust rub van Mill & Mortar, met een verrassend resultaat! Die rub won trouwens de eerste prijs op het Deense BBQ-kampioenschap in de categorie ‘Best Grill Rub’.

Aubergine hot dogs met coleslaw en barbecuesaus

Voor 4 stuks

Bereiding

  1. Warm je barbecue voor. Zorg ervoor dat je kolen witheet zijn, maar creëer een zone met indirecte hitte.
  2. Snij de aubergine in de lengte in lange repen. Laat de kokosolie smelten en bestrijk de aubergine met de olie. Meng de Flaming dust rub met het zout en de bruine suiker. Strooi de rub over de aubergines. Masseer goed in. Laat 30 minuten rusten.
  3. Maak ondertussen de coleslaw: meng de fijngesneden wittekool met de geraspte wortel, de radijsjes, de rozijnen, de mayonaise, de yoghurt en de wittewijnazijn. Kruid met peper en zout.
  4. Leg de auberginepartjes op het barbecuerooster, sluit de barbecue af en laat garen.
  5. Snij de hotdogbroodjes open en leg ze kort met de snijkant op het barbecuerooster. Beleg de broodjes met rucola, de aubergineparten en de coleslaw. Werk af met barbecuesaus, gepekelde rode ui en geroosterde uitjes.

Smakelijk!

Op zoek naar nog meer producten om je barbecue te verfijnen? Bekijk dan zeker de BBQ-categorie in de webshop!

https://www.pimenton.be/categorie/bbq/

Door Caroline D’hont van Avocado van de Duivel

Voeg de producten toe aan je bestelling

Afbeelding Product Prijs Aantal Koop
9,65
7,05
8,10
BBQ

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!

0