Jollof rice, het populairste rijstgerecht uit West-Afrika

Vandaag gaan we op reis naar… West-Afrika! Jollof rice rijst is daar een echte klassieker. Het komt er op tafel als doordeweekse maaltijd, maar er bestaan ook echte feestversies waarbij er grote potten worden gemaakt over een open vuur, met een heerlijke rooksmaak als resultaat.

Jollof rijst is te vergelijken met Spaanse paella, maar dan met lokale specerijen. En net als bij paella is de ‘soccorat’ heel belangrijk: het krokante, ietwat verbrande korstje onderaan de pan. Oorspronkelijk komt Jollof rice uit Senegal, verwijzend naar het Jolof-rijk uit de 14de eeuw, waar toen al rijst verbouwd werd. Het gerecht veroverde heel West-Afrika en wordt ondertussen vooral geclaimd door Nigeria en Ghana.

Uniek aan Jollof rijst is de kruidenmengeling, Caraïbisch (of Jamaicaans) currypoeder genoemd. Het grote verschil met Indiaas currypoeder is het gebruik van ‘allspice’, ook Jamaïcaanse peper of piment(o) genoemd. Het is een pepersoort die waarvan de geur en smaak doet denken aan een mengsel van kruidnagel, peper, kaneel en nootmuskaat.

De curryblend vind je voorlopig nog niet in ons assortiment, maar is gemakkelijk zelf te maken!

Een ander onderscheidend element van Jollof rijst is de vurigheid. In Afrika worden vaak madame Jeanette, adjuma-pepers of scotch bonnet gebruikt — dat zijn echt pittige rakkertjes! Je kan ze vers gebruiken, maar wil je wat beter kunnen doseren, dan kan je gedroogde habaneros gebruiken, die zijn vergelijkbaar van smaak. Of zet chilisaus mee op tafel, zodat je tafelgenoten zelf hun hitte kunnen kiezen. Onze aanrader? Kinshasa heat van Jerry’s Fine Foods.

Jollof rijst is een volledig gerecht an sich, maar kan geserveerd worden met kip, vis, gefrituurde bakbanaan (of plantain), okra, koolsla, verse tomaat en komkommer… Laat het smaken!

Jollof rijst

Voor 4 personen

Voor het Jamaicaans currypoeder (genoeg voor 2-3 porties)

Rooster het komijnzaad, de fenegriek en het korianderzaad kort in een hete pan zonder vetstof, tot de specerijen beginnen te geuren. Doe in een vijzel (of koffiemolen) samen met het mosterdzaad en de kruidnagel en stamp fijn. Voeg de kurkuma, allspice, gemalen gember, zwarte peper, nootmuskaat en cayennepeper toe en meng.

Bewaar wat je over hebt in een kruidenpotje of afgesloten bokaaltje.

Voor de jollof rijst

 • 3 roma-tomaten;
 • 2 paprika’s;
 • 2 rode uien;
 • ½ tot 1 chilipeper (scotch bonnet, adjuma of madame jeanette, zie opmerkingen intro);
 • 2 el Jamaicaans currypoeder;
 • 2 el tomatenpuree;
 • ½ tl gedroogde tijm;
 • 2 gedroogde laurierbladeren;
 • 1 l groentebouillon (kip of rund kan ook);
 • 1 el boter (optioneel, laat weg als je het gerecht vegan wil maken);
 • 400 gr basmatirijst;
 • plantaardige olie;
 • peper en zout.

Extra, voor de afwerking

 • 1 bosje lente-ui;
 • 2 bakbananen (tip: kies de donkere/zwarte, die zijn rijp);
 • 2 tomaten;
 • chilisaus, bijv. Kinshasa heat.

Bereiding

 1. Snij 1 rode ui grof. Snij de tomaten en paprika’s grof. Doe samen in een blender, samen met 500 milliliter bouillon. Voeg ook de chilipeper toe, als je die gaat gebruiken. Mix tot een egale, dikke saus. Giet over in een kookpot, breng aan de kook en laat 10-12 minuten inkoken.
 2. Was de rijst tot het spoelwater helder kleurt.
 3. Snij ondertussen de andere rode ui in halve ringen. Verhit plantaardige olie in een kookpot met dikke bodem en voeg de ui toe. Stoof 5 minuten op matig vuur. Voeg nu het Jamaicaans currypoeder en de gedroogde tijm toe en roerbak 2-3 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en laat 2 minuten bakken.
 4. Voeg de ingekookte tomaten/paprikasaus toe, de rijst, de rest van de bouillon en de boter. Meng goed door mekaar, kruid met peper en zout en voeg de laurierbladeren toe. Bedek de rijst met een op maat geknipt bakpapier en zet het deksel op de pot. Zet het vuur laag en laat 30 minuten pruttelen.
 5. Maak ondertussen de bijgerechten: snij de lente-ui in ringen, snij de tomaat in plakjes en pel de bakbananen. Snij de bakbananen in plakjes. Verhit een flinke scheut olie in een pan met dikke bodem en voeg de bakbananen toe. Bak ze goudbruin. Je kan dit ook in een friteuse doen. Bestrooi royaal met grof zout/fleur de sel.
 6. Controleer of de rijst gaar is, voeg eventueel extra bouillon/water toe, indien nodig. Kruid bij met peper en zout. Serveer met de bijgerechten.

Bronnen en inspiratie: food52.com en helenkookt.be

Door Caroline D’hont, redactrice bij avocadovandeduivel.be

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!