(Vegan) JapanEasy: Japan door de ogen van chef Tim Anderson

Veel mensen zijn geïntimideerd door het idee om thuis Japans te koken. In Japaneasy en Vegan Japaneasy laat Tim Anderson echter zien dat de Japanse keuken ook toegankelijk en zelfs gemakkelijk kan zijn; perfect voor een doordeweekse dag. Thuis Japans koken kan vaak sneller en eenvoudiger dan verwacht: met een beetje organisatie kan je al een complete Japanse maaltijd in een halfuurtje op tafel toveren. Niemand verwacht immers dat je als thuiskok kaiseki kookt, de Japanse haute-cuisine.

Zo is een basisidee voor een heerlijke Japanse maaltijd volgens Tim Anderson bijvoorbeeld een klein gerecht, een salade/groente, een misosoep en rijst.

Het grootste deel van het Japanse eten is zonder lastige technieken en lange voorbereidingen klaar te maken. Koken, bakken of grillen — dat is het zowat, want stoofschotels die urenlang in de oven staan, zijn er niet. De meeste Japanse huishoudens hebben zelfs geen oven. Het is vaak ook niet de techniek die bepalend is voor de Japanse keuken, maar de smaakmakers waarmee je gewone gerechten een Japanse smaak en flair kan geven. En dan wordt het interessant natuurlijk.

Een belangrijk basisprincipe van de Japanse keuken is in elk geval dat kwaliteit primeert boven kwantiteit. Het zijn dus toch vooral de ingrediënten zijn die het doen: van goede kwaliteit en indien vers, dan supervers

Aan die ideeën besteedde Tim Anderson twee mooie en erg populaire boeken: JapanEasy, en enkele jaren later de vegan versie Vegan JapanEasy.

JapanEasy

De recepten in JapanEasy zijn overzichtelijk ingedeeld in 7 hoofdstukken:

 • Salades & Bijgerechten
  Gerechten die zowat bij elke Japanse maaltijd passen of waarmee je aan een doordeweekse maaltijd een Japanse touch geeft.
 • Kleine gerechten
  Om te combineren of op te dienen met rijst voor een volledige maaltijd, of afzonderlijk als snack.
 • Sushi
  Dit spreekt helemaal voor zich! Laat je vooral niet afschrikken. Huisgemaakte sushi hoeven helemaal niet perfect te zijn, als het maar lekker is!
 • Grote gerechten
  Gerechten om samen te delen, vaak vergezeld van een of twee bijgerechten zoals rijst, misosoep, zoetzuur of een salade.
 • Gerechten met rijst & noedels
  Complete maaltijden eventueel te combineren met een paar bijgerechten voor een echt Japans feestmaal!
 • Basissauzen & smaakmakers
  S
  auzen die je vaak in kleine hoeveelheden nodig hebt; handig om op voorraad te hebben.
 • Desserts
  Desserts spelen geen rol van betekenis in de traditionele Japanse keuken. Hier vind je gerechten die in Japan vaak als snack, tussendoortje of bij de thee gegeten worden.

De Japanse keuken is op vele vlakken bijna maar niet helemaal vegetarisch of veganistisch. Heel vaak is er toch wat vlees of vis als smaakmaker toegevoegd. Doorgaans zijn echter enkel de bonitovlokken (katsuobushi) die gebruikt worden voor de dashi-bouillon niet vegetarisch, wat betekent dat je zelfs met het niet-vegan boek toch zonder al te veel hocus pocus een vleesarm of volledig plantaardig gerecht op tafel kan zetten.

En dat bewijst Tim Anderson nog meer met Vegan JapanEasy, waarin de ingrediënten van dierlijke oorsprong zelfs helemaal achterwege blijven.

Vegan JapanEasy

De recepten in dit vervolgboek zijn handig ingedeeld in 5 hoofdstukken met vergelijkbare gerechten als in JapanEasy, maar dan natuurlijk vegan.

 • Basis smaakmakers & sauzen
 • Snacks, kleine gerechten & bijgerechten
 • Hoofdgerechten met rijst & noedels
  complete maaltijden, het Japanse equivalent van een kom pasta: vullend, eenvoudig en vooral troostrijk
 • Hoofdgerechten
  grote gerechten waar je met wat rijst een complete maaltijd van maakt, bijna allemaal eenpansgerechten
 • Nagerechten & drankjes
  vaak gebaseerd op fruit en peulvruchten

In beide boeken zijn er slechts zeven essentiële ingrediënten: sojasaus, mirin, rijstazijn, dashi* of vegan dashi, sakewitte miso, rode miso en rijst

Daarnaast zijn de volgende ingrediënten ook handig om in je voorraadkast te hebben: tofu, geroosterd wit en zwart sesamzaad, nori, wakame, hiziki, arame, kombu, katsuobushi, panko, sesamolie, ingelegde gember voor sushi (gari), rode in reepjes gesneden opgelegde gember (beni shõga).
Katsuobushi of bonitovlokken vind je alleen in JapanEasy — dat spreekt voor zich.

Paddestoelen zijn ook een niet weg te denken ingrediënt in de Japanse keuken omdat het zo’n umami-bommetjes zijn. Naast de shiitake, die je zowel in gedroogde als verse vorm koopt, zijn er nog andere veel gebruikte paddestoelen zoals shimeji, enoki en eringi. De shimeji of beukenzwam lijkt, ook qua smaak op de kastanjechampignon maar dan met een stevigere textuur. De enoki zijn die lange dunne paddestoeltjes die na bereiding bijna op noedels lijken. De eringi, de koningsoesterzwam of kruisdisteloesterzwam (wat een naam!) lijken qua smaak op gewone oesterzwammen maar ze zijn dikker en vleziger. 

En natuurlijk mag je de noedels niet vergeten: ramen, somen, udonsoba.

En tot slot zijn er nog heel wat andere ingrediënten die hun weg naar het kookboek vonden: kewpie-mayonaise, tonkatsu-saus, ponzu*, tabasco, nanami togarashi, sansho-peper, tempura-beslag, dashi tsuyu*, chili-olie, steranijs, szechuan-peper, witte peper, zwarte peper, maanzaad, gemberpoeder, knoflookpoeder, adukibonen, edelgistvlokken, garam masala, paddenstoelenketchup, tomatenketchup, HP-saus, Koreaans peperpoeder gochugaru, gochujang, yuzu, sesamolie, ahornsiroop, aonori, sriracha, kurkuma, agar-agar en zelfs tahini.

En ja, dat hebben we bijna allemaal op voorraad — geen dank 🙂

(* = niet vegan)

Startpakket Japanse keuken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!