Zelf tamales maken: een maaltijd in pocketformaat!

Heb jij al gehoord van tamales? Wie al in Centraal- of Zuid-Amerika kwam heeft ze ongetwijfeld al geproefd. Dit eeuwenoude gerecht (er zijn bronnen die praten over 2.000 tot 10.000 jaar oud!) heeft vreemd genoeg nog niet echt zijn weg gevonden naar Europa. Laten we daar dus snel verandering in brengen.

Tamales zijn maïsmeelpakketjes die gestoomd en verpakt worden in een gedroogd maïsblad (in sommige landen ook wel in een bananenblad). Meestal worden ze gevuld met vlees, groenten, rijst of een mengeling van die drie. Tamales komen uit Latijns-Amerika en zijn daar een van de meest gegeten voedingswaren. Ze worden meestal in grote hoeveelheden gemaakt, zijn erg voedzaam en kunnen gemakkelijk meegenomen worden door hun handige verpakking.

Ik heb zelf nog een tijdje als uitwisselingsstudent in Zuid-Californië gewoond. Daar zijn ze dus ook erg populair. Mijn gastgezin nodigde een Mexicaanse abuela uit, en samen maakten we dan een hele dag tamales.

Het hoofdingrediënt is masa harina. Dat is bloem van ‘genixtamaliseerde’ maïs, een eeuwenoud proces waarbij de maïs geweekt wordt in alkalische vloeistof, bv. water met gebluste kalk. Dit maakt de maïs beter verteerbaar en het zorgt ervoor dat alle mogelijke schadelijke kiemen verwijderd zijn, terwijl de voedingswaarde en smaak behouden blijven.

Om tamales te maken, meng je de masa met reuzel (of boter) en bouillon. Dit geeft een heerlijke en verrassende smaak. En dan is er ook nog de vulling natuurlijk. Ik ging voor een relatief eenvoudige versie met ‘pulled chicken’ en salsa verde. De tamales stoom je gaar in maïsbladeren, die we gelukkig ook in de webshop hebben. En dan is het nog een kwestie van enkele lekkere side dishes te maken en te genieten van een heerlijk tamales-feestje bij je thuis!

Tamales met pulled chicken en salsa verde

Voor 10 tamales (tip: reken 2-3 tamales per persoon)

Extra:

 • Metalen stoommand/stoomkoker (bamboe werkt niet goed);
 • Keukentouw.

Voor de salsa verde (tip: verdubbel de hoeveelheden als je de salsa verde ook nog als dipsaus wil serveren):

 • 1 blik tomatillos (groene tomaten);
 • ½ limoen;
 • 5 jalapeños (tip: ook te vervangen door jalapeño salsa);
 • 1 kleine ui;
 • 1 teentje knoflook;
 • een bosje koriander;
 • 1 tl zout.

Afwerking:

Bereiding

 1. Laat 20 gedroogde maïsbladeren weken in water.
 2. Snij de kipfilets in lange repen. Breng een pot gezouten water aan de kook. Leg er de gedroogde ancho-peper in. Pocheer de kipfilets gedurende 15 minuten. Schep uit het kookvocht en laat afkoelen. Hou 750 ml van het kookvocht bij. De ancho-peper kan je later opnieuw in het vocht van de stoomkoker leggen.
 3. Laat de boter/reuzel op kamertemperatuur komen. Zeef de masa harina. Meng de boter/reuzel met het bakpoeder tot een luchtige massa. Meng er de masa harina, het zout en 650 ml van het kookvocht van de kip door en mix tot alles goed gemengd is. Als het deeg te droog aanvoelt, kan je extra kookvocht toevoegen. Proef van het deeg, het zou nu een aangename smaak moeten hebben. Kruid eventueel bij.
 4. Maak de salsa verde (als je geen kant-en-klare gebruikt): Haal de tomatillo’s uit het blik. Pers het sap van de limoen uit. Haal de zaadjes uit de jalapeños en hak grof. Snij de ui fijn. Pers de knoflook. Hak de koriander grof. Doe alle ingrediënten samen in een keukenrobot en mix tot een grove salsa.
 5. Trek de gepocheerde kipfilets uit elkaar met 2 vorken.
 6. Leg een uitgelekt maïsblad voor je uit. Schep er 80 g van het deeg op (tip: je kan dit het gemakkelijkst met je handen doen). Blijf telkens 4 cm van de randen van het maïsblad. Schep er zo’n 50 g kip op en 30 g salsa verde. Bedek met 20 g van het deeg. Leg er een tweede maïsblad op en vouw het onder de vulling. Vouw de vier zijden dicht en maak vast met keukentouw. Herhaal tot het deeg op is.
 7. Hang de stoommand in een kookpot gevuld met water en leg er de tamales in. Zorg dat de tamales wat ruimte hebben en niet te dicht op mekaar gepropt zitten. Zet een deksel op de kookpot dat goed afsluit en stoom 45 minuten. Controleer bij eentje of het deeg mooi ‘gestold’ is: dan is het mooi vast en komt het gemakkelijk los van het maïsblad. Zo niet, kan je nog iets langer laten stomen.
 8. Serveer de tamales met salsa verde en extra bijgerechten zoals pico de gallo, opgelegde rode ui en guacamole (zie ons recept voor taco’s). De tamales kan je ook bewaren in de diepvries.
 9. Buen aproveche!

Door Caroline D’hont van avocadovandeduivel.be

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!