Alle ingrediënten uit TLV Vegan van Jigal Krant

Jigal Krant, die kennen we nog van TLV, zijn vorig kookboek over de keuken uit Israël en Tel Aviv. Een groot succes — en terecht!

Het nieuwe boek TLV Vegan is het verrassende vervolg op dat bekroonde kookboek. Net als TLV is het een kook- en leesboek geworden met achtergrondinformatie over Israëlische wijn, over een boerderij voor geredde dieren, over de woedendste dierenactiviste, een vegan rabbijn, een vegan atleet, een vegan soldaat, over de geestelijke vader van de vegan vlag… Die informatieve stukjes zijn allemaal op lichtblauw papier gedrukt — handig als je ze gewoon allemaal na elkaar wil lezen. 

Met zijn gebruikelijke geestdrift en humor probeert hij te achterhalen waarom uitgerekend Tel Aviv zo’n bruisende vegan scene heeft. Nergens wordt immers al zo heerlijk plantaardig gekookt als in het land zonder melk en honing. Het is niet voor niets dat Tel Aviv in 2015 door The Independent werd uitgeroepen tot ‘Vegan Capital of the World’.

Dat veganisme niet saai, kleurloos of smakeloos hoeft te zijn, bewijst dit kookboek helemaal. De recepten werden geordend in vier hoofdstukken:

  • Met je jatten — fingerfood dus;
  • Aan tafel — gerechten voor wat uitgebreidere lunches of diners;
  • Salatiem — Hebreeuws of Ivriet voor ‘salades’, maar ook voor dips als hummus of baba ganoush;
  • Basisrecepten — smaakgevers die je regelmatig terugvindt in recepten in het boek.

Het leukste aan dit vegan kookboek is dat alle vegan ingrediënten zichzelf mogen zijn. Een koningsoesterzwam blijft een koningsoesterzwam en wordt geen vegan pulled pork, cashewnoten zijn geen vegan camembert, net zo min als watermeloen vegan tonijn is, om er maar enkele op te noemen. 

Het was de bedoeling dat je hier niet die typische ingrediënten die vlees-, vis- of zuivelklassiekers moeten nabootsen terug zou vinden. Dus geen soja, tempeh, tofu, jackfruit, edelgistvlokken en consoorten. Maar dat is niet helemaal gelukt. Seitan en Beyond Burgers vind je alvast minstens één keer terug. Het gebruik van die laatste wordt voorafgegaan door een leuke anekdote waardoor duidelijk wordt waarom hij er zo door van zijn sokken geblazen werd.

Dat groenten, fruit, bonen, granen, noten en zaden gewoon als zichzelf het best tot hun recht komen is zonder meer waar. Daarom is het zo fijn ze hier zo vaak tegen te komen, eventueel opgeleukt met wat natuurlijke smaakversterkers.

De belangrijkste ingrediënten hebben we bijna allemaal gewoon in huis zodat je onmiddellijk van start kan gaan met dit gebruiksvriendelijke kookboek.

Andere ingrediënten

Wij zijn alvast fan!

,

Sabich: een broodje Tel Aviv

Updates
Waar is de tijd dat we naar hartenlust konden reizen? Maar een doorwinterde foodie — en ik neem aan dat jij er een bent, je bent tenslotte al hier beland…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!