Spiced nuts: apero’clock!

Vandaag brengen we je een eenvoudig recept voor iets dat toch zo smaakvol, luxueus en origineel is: spiced nuts (geef toe, ‘gekruide noten’ klinkt toch net dat beetje minder speciaal). Hierbij ga je je eigen keuze aan noten eerst roosteren in de oven en dan wentelen in een lak of marinade met heel wat kruiden. Zo rooster je de noten opnieuw en het resultaat is een heerlijk krokante snack die je niet meer wil missen op de aperotafel!

Op vlak van noten kan je echt kiezen, maar ga wel voor ongeroosterde exemplaren. Cashewnoten, pecannoten, macademia, amandelen, hazelnoten, walnoten (tip: rooster die iets minder lang, ze worden snel te donker en dus bitter) en pompoenpitten. Voor de ‘lak’ maak je een combinatie tussen zoet, zout, vet, pittig, kruidig en — verrassend — een tikje zuur. Daarvoor kan je kijken naar verschillende keukens en zo je eigen spiced nuts kruidenmix maken.

Alvast enkele geslaagde combinaties:

Het is ongeveer 5 minuten werk om de lak te maken, en de noten moeten zo’n 20 minuten in de oven roosteren. Echt simpel en snel dus.

Eens de noten uit de oven komen, moeten ze nog even afkoelen en dan worden ze ook heerlijk sticky door de zoete component. Ze zijn zoals vermeld ideaal als aperitiefhapje bij een glas bier of wijn, maar ook om over gerechten te strooien, mooi gepresenteerd in een bokaal als culinair cadeautje of gewoon voor jezelf als snack tussendoor. In een hippe wijnbar betaal je gemakkelijk zeven euro voor een kleine portie van deze noten, dus hierbij het recept voor heerlijke DIY spiced nuts!

Midden-Oosterse spiced nuts

  1. Verwarm de oven voor op 170 ℃. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel er de noten over. Zet 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  2. Meng de boter met de ahornsiroop, het citroensap, pul biber, kaneel en koriander in een ruime kom. Haal de noten uit de oven en meng ze in de kom met de lak. Roer er dan de nigellazaadjes door. Spreid opnieuw de noten uit over de bakplaat, strooi er de zoutvlokken over en zet 5 minuten in de oven.
  3. Schep de noten om en zet opnieuw 5 minuten in de oven.
  4. Laat de noten afkoelen en bewaar in een luchtdichte pot.

Toch liever kant-en-klaar? Check deze smakelijk gekruide notenmengelingen van Belazu of amandelen van Mill & Mortar.

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!