Bún chả: Vietnamese rijstnoedels met gehaktballetjes

Aaaaah, de Vietnamese keuken! Ik heb zelf een maand door Vietnam gereisd en ik heb er een haat-liefde verhouding mee… Nu ja, haat is zo’n streng woord. Zo bedoel ik het niet. Misschien eerder ‘dubieus’? We aten vooral van straatstalletjes, en de ene keer was dat ongelofelijk lekker, de andere keer hadden we echt geen idee wat we aan het opslurpen waren… Was dat nu net een kippendarm waar ik probeerde mijn tanden in te zetten? Of iemand een vers halfgaar kuikentje, nog in de schaal? De Vietnamese keuken kan best avontuurlijk zijn, maar met een open geest (en een sterke maag) kan je de meest geweldige ontdekkingen doen.

Neem nu vissaus. Dat is echt een basisingrediënt in de Vietnamese keuken, en bij uitbreiding de hele Aziatische keuken. En de beste vissaus van het continent komt van Phú Quốc, een paradijselijk eilandje ten zuiden van Vietnam. De vissaus wordt gemaakt van vers gevangen ansjovis en zeezout. That’s it! Pure ingrediënten die 6 tot 15 maanden fermenteren in gesloten houten tonnen. Daarna wordt het goedje geperst, en die eerste persing geeft het beste sap. Zeg maar de champagne onder de vissauzen.

Als je aan vissaus ruikt, zal je wellicht je neus ophalen. En toch, in combinatie met de juiste ingrediënten, gebeurt er werkelijk iets magisch! De pregnante visgeur verdwijnt en maakt plaats voor een umamibommetje van jewelste, een diepe hartigheid met frisse tonen. Met de juiste dosering, geeft vissaus veel diepgang aan je gerechten. En het gaat wonderwel héél goed samen met vleesgerechten. Nước mắm chấm is een Vietnamese vinaigrette op basis van vissaus, die zo goed als altijd op tafel wordt gezet.

En dat brengt ons bij Bún chả, een echte klassieker uit Hanoi, in het noorden van Vietnam. Bún zijn de rijstnoedels die je ook gebruikt in Vietnam’s nationale gerecht Phở, chả staat voor varkensvlees. Klassiek wordt het gerecht gemaakt met varkensbuik, maar je kan ook een snelle en vooral smakelijke versie maken met varkensgehakt. In een half uurtje zet je dit geweldige gerecht op tafel. Je maakt er een waterige versie van de nước mắm chấm vinaigrette bij, zodat het als het ware als een bouillon dient bij de noedels, het vlees en de verse kruiden en groenten.

Bún chả

Voor 4 personen

Voor de varkensgehaktballetjes:

 • 600 g varkensgehakt;
 • 2 el Phu Quoc vissaus;
 • 4 el suiker;
 • 3 lente-uitjes;
 • 2 teentjes knoflook;
 • Peper en zout;
 • Olie.

Nước mắm chấm dressing:

 • 6 el suiker;
 • 6 el vissaus;
 • 4 el rijstazijn;
 • 4 el limoensap;
 • 170 ml water;
 • 2 Spaanse pepertjes (de milde versie dus);
 • 4 teentjes knoflook.

De extra’s:

 • 200 g rijstnoedels (bún);
 • 100 g sojascheuten;
 • 3 wortels;
 • Enkele blaadjes kropsla;
 • Een bosje koriander;
 • Een bosje (Vietnamese) munt;
 • 1 limoen.

Bereiding:

 1. Maak eerst de Nước mắm chấm dressing: Snij de chilipepers fijn. Pers of rasp de knoflook. Meng alle ingrediënten samen.
 2. Breng een pot gezouten water aan de kook. Zet het vuur uit als het water kookt en voeg de rijstnoedels toe. Laat 2-3 minuten trekken tot de noedels beetgaar zijn.
 3. Kuis de groenten. Schil de wortelen en rasp ze met een julienne-schiller (of een grove rasp).
 4. Maak de varkensgehaktballetjes: snij de lente-ui in ringen en pers of rasp de knoflook. Doe het gehakt, de vissaus, suiker, lente-ui, knoflook en peper en zout in een kom en meng goed. Vorm er met vochtige handen balletjes van en duw ze plat. Verhit olie in een pan en bak ze gaar aan beide kanten.
 5. Schep de noedels in een kom. Leg er slablaadjes, de worteljulienne, de sojascheuten, en de muntblaadjes bij. Schik er de gebakken varkensgehaktballetjes bij. Overgiet met de helft van de Nước mắm chấm dressing, serveer de rest erbij. Werk af met blaadjes koriander.

Smakelijk!

Door Caroline Dhont, culinair redactrice bij Avocado van de Duivel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu
Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!