La Vie en Rose: rozen in de keuken

Koken met rozenblaadjes gaat al eeuwen terug. Of ze nu gebruikt worden voor hun aroma’s, florale smaken, symboliek of om decoratieve redenen, ze vormen een mooie aanvulling op het arsenaal van de kok.

Nu duurzaamheid en lokale productie een steeds belangrijker rol spelen is het tijd om bloemen, en in het bijzonder de roos, hun plaats te geven die ze verdienen. Door de zoete, florale smaak is de roos waarschijnlijk een van de meest gebruikte eetbare bloemen ter wereld, naast lavendel, hibiscus en viooltjes.

Alle rozen zijn eetbaar zolang ze niet met pesticiden bespoten werden. Als je verse rozenblaadjes wil gebruiken, neem er dan zeker geen van het boeket dat je bij de bloemist kocht. De onbespoten rozen uit je tuin of diegene die je in het wild terugvindt zijn de veiligste keuze. De bekendste wilde soorten zijn de hondsroos, de egelantier en de duinroos. Het zijn sterke en taaie planten, goed bestand tegen barre weersomstandigheden en daarenboven minder vatbaar voor pesten en plagen. En ze staan natuurlijk ook mooi in de tuin.

Een korte geschiedenis

In het verleden waren rozen een gewild ingrediënt in de meeste keuken- en huisapotheken. Rozenwater, -extracten, -siropen en -tonicums stonden dan ook vaak verstopt in de schappen van de voorraadkast. Dat dateert van voor vanille gemeengoed werd in de keuken. Bloemenextracten werden vaak gebruikt om de smaak van gebak te versterken, en in oude kookboeken staat daarom vaak rozenwater vermeld als ingrediënt. Pas halverwege de 18de eeuw, toen vanille betaalbaar werd, begon die de plaats van rozenwater in te nemen.

De wilde soorten werden al in de oudheid gekweekt voor speciale doeleinden. De Grieken balsemden hun dode helden met rozenolie, de Romeinen kroonden hun zegevierende veldheren met rozen en de Chinezen distilleerden medicijnen uit rozen.

De Perzische keuken maakte meer dan 3.000 jaar geleden al gebruik van rozenblaadjes. Na de verovering van Perzië door de Arabieren werden ze een zeer populair ingrediënt in de keuken van het Midden-Oosten. In het noordelijke deel van het Indiase subcontinent zijn ze ook zeer geliefd. 

Hoe gebruik je gedroogde rozen?

Gedroogde eetbare rozenblaadjes hebben een muskusachtig en bloemig aroma en zijn een plezier om in de keuken te gebruiken. Ze versterken de smaak van het gerecht waarin je ze gebruikt, of het nu zoet of hartig is. En je kan ze natuurlijk ook gewoon gebruiken omdat het mooi is.

Gedroogd vind je ze in twee vormen: knoppen en bloemblaadjes. Als je losse bloemblaadjes nodig hebt, kan je de bloemknoppen ook plukken. Daarenboven kan je de bloemblaadjes ook vermalen gebruiken.  

Je kan eindeloos variëren met rozenblaadjes.

 • toevoegen aan biryanis, pilaus, couscous, quinoa…;
 • in cake-, brownie- en koekjesdeeg;
 • toevoegen aan gelei en panna cotta;
 • in ijsblokjes voor een mooie en heerlijke punch;
 • in cocktails en mocktails;
 • als garnituur;
 • in thee, eventueel gemengd met andere kruiden voor een subtiele bloemensmaak;
 • gemalen, om rozensuiker te maken en toe te voegen aan desserts of als garnering (op dezelfde manier waarop je vanillesuiker zou gebruiken);
 • om zelf rozensiroop te maken;
 • om eens een rozenazijn te maken;
 • om rozenlimonade te maken;
 • voor snoepgoed zoals Turks fruit.

In de webshop

Je vindt bij ons niet alleen de gedroogde rozenknoppen maar ook heel wat andere producten waarin rozenblaadjes een plaats kregen:

 • Rozenharissa
  Deze diep-rode en aromatische Midden-Oosterse kruidenpasta is een mix van chilli, look en rozenblaadjes. In Noord-Afrika wordt harissa traditioneel gebruikt om stoofpotjes, soepen en couscous een pikante touch te geven. Deze harissa werkt echter ook prima vermengd met verse room of in marinades.
  De harissa van Belazu is dankzij het gebruik in recepten van o.a. Jamie Oliver en Yotam Ottolenghi een van de populairste producten in de webshop. Ook Nigella Lawson is grote fan.
 • Tomatenketchup met rozenharissa
  Deze ketchup van Mediterraanse tomaten en de onmisbare rozenharissa van Belazu is heerlijk pittig met een trage hitte. Gebruik als dipsaus voor tortilla-chips, om een veggie-burger nog meer smaak te geven, voor chili con/sin carne, zelfgemaakte tomatensaus…
 • Pesto met rozenharissa
  Traditionele pesto van tomaten, gemengd met — je raadt het nooit — rozenharissa van Belazu.
 • Rozenzout
  Dit prachtig gekleurde zout wordt getint door rode wijn, de kruidige smaak van rozemarijn, het zoete van rozenblaadjes en lavendel en een vleugje warmte van zoete chili. Het is een heerlijk keukenzout en ideaal als rub voor lamsbout, kip of gebraden vlees. Of voor een beetje decadentie aan tafel kan je het zout op een stuk brood met goede olijfolie strooien.
 • Rose harissa chili rub
  Probeer deze pikante rub als basis voor soepen of stoofschotels, of strooi voor het koken op je groenten-, vlees- of visgerechten. Je kan ook een harissa-pasta maken door de kruidenmengeling met olie te mengen. Perfect om gerechten uit de oven of grill naar een volgend niveau te tillen.
  In deze kruidenmix vind je 3 soorten chili, venkel, komijn en koriander, samen met een vleugje echte kaneel en rozenblaadjes.
 • Spice Drops rozenextract
  Spice Drops vormen een prima vervanger voor verse kruiden en specerijen. Voor een frisse touch kun je enkele druppels van deze Spice Drops met rozenextract laten vallen op een stuk fruit of in een fruitsalade, bv. sinaasappels met granaatappel en rozenwater of geroosterde perziken met noten en rozenwater.
 • Rozenwater
  Rozenwater is een heerlijk geurend water om gerechten subtiel op smaak te brengen, en onmisbaar in de Midden-Oosterse keuken.
 • Rozensiroop
  Rozensiroop is rozenwater waaraan suiker werd toegevoegd om een smaakvolle siroop te maken.Rozensiroop wordt gemaakt door suiker toe te voegen aan rozenwater om een smaakvolle siroop te maken. Heerlijk in desserts, maar ook in andere recepten uit de Midden-Oosterse keuken, zoals van Ottolenghi.
 • Jam van rozenblaadjes
  Deze jam of preserve van rozenblaadjes is bijzonder maar vooral ontzettend lekker. Perfect voor gebruik op crostini met geitenkaas en honing, bij kaasschotels met blauwe kaas, walnoten, prosciutto… maar ook in saladedressings of in Midden-Oosterse desserts.
 • Ras el Hanout van Mill & Mortar
  Ras El Hanout betekent letterlijk ‘het hoofd van de winkel’, of het beste dat een kruidenier te bieden heeft.  Deze versie van Mill & Mortar is verrijkt met nootmuskaat, kaneel en hete kruiden, en een licht zoete tint van rozenblaadjes en lavendel. Te gebruiken op lam of kip, in couscous, bij wortels, etc.
 • Notenmix met rozenharissa
  En voor wie graag knabbelt, is er zelfs een notenmix met een subtiele kruidenmix op basis van de echte rozenharissa!

Foto door Andrés Gómez op Unsplash

, ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu
Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!