Koreaanse beef bulgogi met snelle kimchi van daikon

Eerder schreven we al een mooie introductie tot de Koreaanse keuken. Voor velen nog een onbekende culinaire bestemming, maar wat ons betreft een geweldige aanrader.

Een van de meest toegankelijke gerechten is bulgogi. Letterlijk betekent het ‘vuurvlees’. Het zijn gemarineerde plakjes rundsvlees die je kort bakt op een bakplaat, in de wok of op de barbecue. De marinade kan je gemakkelijk zelf maken, maar we hebben ook de kant-en-klare versie in huis.

Het geheim om een goede bulgogi te maken is het rundsvlees in zo fijn mogelijke plakjes snijden. Dat kan je gemakkelijk doen door je vlees vóór de bereiding een kwartiertje in de diepvriezer te leggen. Daarna marineer je het vlees in de saus. Hoe langer hoe beter. Maar met een halfuurtje heb je al een prima resultaat — een echte umami-bom!

Bij bulgogi serveer je ook verschillende bijgerechten, de zogenaamde banchan. Rijst, een gebakken ei, kort gepekelde groenten, kimchi… Voor die laatste moet je natuurlijk wat voorbereid zijn (een recept voor authentieke kimchi vind je hier, of we hebben ook de kant-en-klare versie op onze webshop), maar je kan ook een snelle versie maken met daikon. Toegegeven: het mist de gelaagdheid van de traditioneel gefermenteerde kool, maar het is een zeer waardig alternatief dat perfect bij deze bulgogi smaakt!

Recept

Voor 4 personen

Voor de bulgogi

Voor de banchan (bijgerechten):

Bulgogi

  • Leg de runderlende 15 minuten in de diepvriezer.
  • Pers de knoflook en schil en rasp de gember. Snij de sjalot in fijne plakjes.
  • In een grote kom, meng de sojasaus, bruine suiker, sesamolie, gochujang, rijstwijnazijn, knoflook, gember en sjalotten.
  • Snij de runderlende in fijne plakjes. Meng met de marinade. Zet in de koeling, 2 uur tot een nacht.

Snelle daikon kimchi

  • Schil de daikon en snij dan met een spiraalsnijder of mandoline in fijne reepjes. Doe in een kom en meng er het zout door. Meng goed en laat 10 minuten rusten.
  • Snij de lente-ui in ringen.
  • Voor de marinade: pers de knoflook en meng met de gochugaru, de suiker en de vissaus.
  • Knijp met je handen het vocht uit de daikon, het vocht heb je niet nodig. Meng de daikon met de marinade en lente-ui in ringen.
  • Deze kimchi bewaart enkele dagen in de koeling in een afgesloten potje.

Afwerking

  • Kook de rijst.
  • Bak spiegeleieren in wat plantaardige olie. Kruid met peper en zout.
  • Snij de komkommer in lange slierten. Besprenkel met wat rijstwijnazijn.
  • Schep het gemarineerde rundsvlees uit de marinade. Je kan dit gemakkelijk met een zeef doen. Vang het marinadevocht op!
  • Verhit plantaardige olie in een wok of op een teppan. Voeg het gemarineerde vlees toe. Roerbak 3-4 minuten op hoog vuur. Voeg nu de marinade toe, zodat die mooi inkookt en om het vlees kleeft.
  • Schep de rijst in kommen. Schep de bulgogi erbij. Werk af met een spiegelei, komkommer, de kimchi, koriander en zwarte sesamzaadjes.

Smakelijk!

Korea

Een blik op de Koreaanse keuken

Blog
An-nyeong-ha-se-yo! Hallo dus. In het Koreaans.  Korea, daar vliegen we deze keer virtueel — en dus zonder CO2-uitstoot — naartoe om er onder te duiken in de talrijke restaurants. De…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!