Ben je in Londen of bij uitbreiding in Groot-Britannië al eens Indiaas gaan eten? Je struikelt er als het ware over de curryhuizen. Groot-Britannië heeft een grote Zuid-Aziatische gemeenschap, en dus is Indiaas eten daar goed ingeburgerd. Meer zelfs, er zijn ‘typisch’ Indiase gerechten die eigenlijk op Britse bodem zijn uitgevonden, zoals chicken tikka masala.
Ik ben zelf ook verzot op de Indiase keuken. De geurige kruidenmengsels, het kleurrijke eten, de vele potjes op tafel… Het voelt altijd als een echt feestmaal. Maar er komt meestal best wat werk in de keuken aan te pas. Dankzij The Curry Guy — een blanke Amerikaan in Engeland — heb ik daar een handige shortcut voor gevonden! Hij zocht uit hoe je de beste Indiase curries zelf maakt en schreef er een gelijknamig boek over (ondertussen bestaan er al een heleboel edities van).
The Curry Guy ontdekte dat heel wat curryhuizen een eigen basiscurry maken. Een grote pot saus die altijd op het vuur staat te pruttelen. Als er een currygerecht in het restaurant besteld wordt, wordt er een portie basiscurrysaus genomen, en daar worden dan de specifieke kruiden, groenten en vlees of vis aan toegevoegd. En het goede nieuws is: die basiscurrysaus kan je perfect op voorhand klaarmaken en in porties invriezen. Je maakt gewoon een grote batch en dan heb je maar een potje uit de diepvries te vissen, als je zin hebt in een Indiaas eetfestijn.
Met de basiscurry maakte ik kip korma, een eenvoudige milde curry. Maar met de basiscurrysaus kan je dus een heleboel van je favoriete Indiase curries maken, zoals jalfrezi, rogan josh, vindaloo, dhansak,… Om het feestmaal compleet te maken, serveer ik nog enkele eenvoudige bijgerechten bij, zoals mango-chutney, raita, pappadums, rijst en kachumber salade. Met de basiscurrysaus in huis, tover je in minder dan een uur een compleet Indiaas feestmaal op tafel. Zoek jezelf een leuke Bollywood-playlist op Spotify en het eetfestijn kan beginnen!
(Heel wat van de Indiase basiskruiden zijn ook beschikbaar in de vorm van Spice Drops, made in India!)
Basiscurrysaus 8-10 porties
- 2 uien;
- 2 wortelen;
- 1 rode paprika;
- 3 tomaten;
- 3 teentjes knoflook;
- 1 flink stuk gember (40g);
- 5 tl komijnpoeder;
- 5 tl korianderpoeder;
- 5 tl fenegriekpoeder;
- 5 tl paprikapoeder;
- 5 tl kurkumapoeder;
- 5 tl garam masala;
- koolzaadolie;
- peper en zout.
Snij de uien in ringen. Schil de wortelen en snij in stukjes. Pers of plet de knoflook. Schil en rasp de gember. Snij de tomaten in blokjes.
Neem een grote stoofpot, verhit koolzaadolie en voeg de ui toe. Stoof 5 minuten. Voeg dan de knoflook, gember en wortel toe. Laat opnieuw 5 minuten stoven. Voeg de tomaten en alle specerijen toe. Roer goed om, laat kort stoven en voeg dan 750 milliliter water toe. Breng aan de kook en laat 45 minuten pruttelen. Mix door tot een dikke saus, laat afkoelen en vries in porties in.
Kip korma 4 personen
- 4 el ghee of koolzaadolie;
- 2 uien;
- 1 rode paprika;
- 1 groene paprika;
- 1 el panch phoron (check ons artikel over Indiase kruiden; je maakt de kruidenmengeling met gelijke hoeveelheden van komijn, fenegriek, nigellazaad, mosterdzaad en venkelzaad);
- 1 kaneelstokje;
- 2 teentjes knoflook;
- stuk gember (20g);
- 2 el (palm)suiker;
- 6 el amandelmeel;
- 2 el kokosmeel;
- 1 blikje kokosroom (160 ml);
- 350 ml basiscurrysaus;
- 800 gr kippendijfilet (ontbeend);
- 1 el garam masalal;
- sap van 1 limoen;
- peper en zout.
Afwerking/extra’s
- 1 groene chilipeper;
- 1 tl nigellazaad;
- pappadums (hier in de webshop vind je 3 verschillende soorten! Ik koos voor die met zwarte peper)
- mango-chutney;
- basmatirijst.
Snij de ui in ringen. Snij de paprika’s in reepjes. Verhit koolzaadolie of ghee in een grote stoofpot en voeg de panch phoron-kruiden toe. Laat 1 minuut bakken en voeg dan de groenten toe. Laat 10 minuten stoven op een matig vuur.
Pers ondertussen de knoflook en schil en rasp de gember. Voeg toe aan de stoofpot. Als de groenten mooi zacht beginnen te worden, voeg het amandelpoeder, palmsuiker en het kokosmeel toe. Roerbak kort en voeg dan de basiscurrysaus en het kaneelstokje toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten pruttelen (tip: nu heb je tijd om de bijgerechten te maken).
Snij de kippendijfilets in stukjes. Roer de kip en de kokosroom door de saus. Zet een deksel op de stoofpot en laat 10 minuten garen.
Proef en breng de curry op smaak met limoensap, peper en zout.
Komkommerraita
- 400 ml Griekse yoghurt;
- ½ komkommer;
- 1 teentje knoflook (of ½ kl knoflookpoeder);
- 1 limoen;
- enkele takjes verse koriander;
- peper en zout.,
Snij de komkommer in fijne blokjes. Of je kan de komkommer ook raspen met een grote rasp, dan krijg je een waterige massa en dus een meer lopende saus. Pers de knoflook, pers het sap van de limoen. Meng de Griekse yoghurt met de komkommer, knoflook(poeder), het limoensap en peper en zout. Werk af met blaadjes koriander.
Kachumbersalade (eenvoudige groentensalade)
- ½ rode ui;
- ½ komkommer;
- 125g kerstomaten;
- 1 limoen;
- enkele takjes verse koriander;
- ½ kl komijnzaad;
- 1 kl olijfolie;
- peper en zout.
Rooster de komijnzaadjes kort in een droge pan. Snij de rode ui fijn. Snij de komkommer in kleine blokjes. Snij de kerstomaten fijn. Hak de koriander fijn. Pers het sap van de limoen. Meng alle ingrediënten door mekaar.
Afwerking
Kook de rijst gaar. Bak de pappadums af volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dat kan zelfs gemakkelijk in de microgolfoven (of magnetron, voor de Nederlandse lezers 🙃 ). Snij de groene chilipeper in ringetjes. Werk de kip korma af met de groene chilipepers en nigellazaad. Serveer met de rijst, chutney, pappadums, raita en kachumbersalade.
Geniet van het feestmaal!