Nu de dagen donker en druilerig zijn, kan zo’n heerlijke stoofschotel de warmte toch een beetje in huis brengen. Een dampende pot in het midden van de tafel, enkele lekkere side dishes erbij en genieten. Deze keer kies ik voor de Noord-Afrikaanse variant: een tajine.
Door zijn ingenieuze vorm troepen de dampen en aroma’s bovenaan samen, condenseren ze en vallen de druppels terug in de pot. Het resultaat is een sappige en smaakvolle stoofpot. Ideaal om jezelf en je gasten mee te verwennen en verrassen.
Ok, tijd voor actie. We maken een veggie-versie vol groenten.
Ingrediënten
Voor de tajine: 500ml groentenbouillon, 1 ingelegde citroen, 0,5 butternutpompoen, 2 stengels selder, 1 ajuin, 2 tenen look, 3cm gember, 2 raapjes, 3 wortelen, 1 pastinaak, komijn, ras el hanout, kurkuma, peper, zout, paprikapoeder, gedroogde abrikozen, verse koriander, 1 blik kikkererwten, olie, 1 kaneelstok
Voor de couscous: verse kruiden (munt, bladpeterselie, koriander), 5dl groentenbouillon, peper, zout, 250g couscous, olijfolie, 4 el pistachenoten (licht geroosterd in de pan)
Voor de pittige yoghurtsaus: 1 limoen, 150ml volle yoghurt, harissa naar smaak, 1 mespunt pimentón
Bereiding
- Begin met het snijwerk. Snij de look en ajuin fijn. Rasp de gember fijn.
- Schil de pompoen, raapjes, wortelen en pastinaak. Was de selder. Snij alles in stukjes.
- Verhit wat olie in de tajine. Bak de ajuin, gember en de look.
- Voeg paprikapoeder, kurkuma, ras el hanout en komijn toe. Begin met een koffielepel van elk. Doe er de kaneelstok bij.
- Bak de pompoen en wortel mee aan. Voeg vervolgens de raapjes, pastinaak en selder toe.
- Laat de kikkererwten uitlekken en voeg toe.
- Snij de abrikozen en citroen in stukjes en doe ze bij de rest.
- Giet er nu de bouillon bij. Zet het deksel op de pot en laat 30 tot 45 minuten zachtjes pruttelen. Roer regelmatig.
- Maak ondertussen de side dishes.
- Meng voor de saus het sap van de limoen, yoghurt, pimentón en harissa naar smaak. Bewaar koel tot je ze gaat serveren.
- Breng voor de couscous de bouillon aan de kook. Zet het vuur uit. Doe de couscous in een schaal en giet er de bouillon over.
- Dek af en laat staan tot de couscous gaar is.
- Hak ondertussen de verse kruiden fijn.
- Breng de afgekoelde couscous op smaak met peper en zout. Roer er twee lepels olijfolie onder. Voeg de kruiden en pistachenoten toe. Zet opzij.
- Werk de tajine af met fijngesneden koriander. Zet op tafel samen met de couscous en harissayoghurt.
Smakelijk!